Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak wolnych obrotów...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dziś zauważyłem bardzo niepokojącoą rzecz a mianowicie chodzi o wolne obroty w agencie z aisanem. Od dłuższego czasu jeżdziłem tylko na LPG. Rano zapalałem na noPB na ssaniu i za chwile przełączałem na LPG i wszystko było w porządku. Ostatnio spada temperatura poniżej zera więc dziś rano przed zgaszeniem auta przełączyłem na noPB. Auto było rozgrzane. Ku mojemu zdziwieniu wogóle nie ma wolnych obrotów. Auto zaraz gaśnie albo pyrka przez 10 sekund jakby pracowało na jeden gar i gaśnie. Na ssaniu wszystko bangla ładnie obroty trzyma i nic nie gaśnie na LPG jeżdzi wyśmienicie. Co robiź z tymi obrotami na noPB? W sobote przegląd a tu taka niespodzinka wyskoczyła.

Pzdr

P.S.

Jak wciskam pedał gazu to auto momentalnie gaśnie i trzeba troche podpompować pedałem żeby wszedł na wyższe obroty. Jak wciskam pedał delikatnie to silnik pracuje w miare dobrze ale mam wrażenie jakby troszeczke przerywał.

Napisano

moze silniczek krokowy Ci juz nawala!! ja mialem podobny problem tylko ze moj na benzynie nie chcial jechac wogole a jak juz to zalewalo mi gaznik bo plywak byl zgnieciony i zalezy jak sie zawiesil!! ja AISANA zmienilem na WEBERA i nie mam wiekszych problemow z benzyna i "NITRO" LPG .pozdro

Napisano
  • Autor

> moze silniczek krokowy Ci juz nawala!! ja mialem podobny problem

> tylko ze moj na benzynie nie chcial jechac wogole a jak juz to

> zalewalo mi gaznik bo plywak byl zgnieciony i zalezy jak sie

> zawiesil!! ja AISANA zmienilem na WEBERA i nie mam wiekszych

> problemow z benzyna i "NITRO" LPG .pozdro

Co to za ustrojstwo i gdzie to jest? Tzn. wiem co to jest ale gdzie w aisanie?

Napisano

> Co to za ustrojstwo i gdzie to jest? Tzn. wiem co to jest ale gdzie w

> aisanie?

pseudo krokowy jest zamontowany po prawej stronie od zamka maski

ja bym proponowal jeszcze sprawdzic czy elektro zawor iglicowy dziala mialem cos podobnego na wolnych wcale nie chcial chodzic. ale zmienilem gaznik na fos-a i pobemy zniknely biglaugh.gif

a wyglada to tak

http://forum.autokacik.pl/files/278237573-IM000192.JPG

post-84528-14352478066872_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> pseudo krokowy jest zamontowany po prawej stronie od zamka maski

> ja bym proponowal jeszcze sprawdzic czy elektro zawor iglicowy dziala

> mialem cos podobnego na wolnych wcale nie chcial chodzic. ale

> zmienilem gaznik na fos-a i pobemy zniknely

> a wyglada to tak

> http://forum.autokacik.pl/files/278237573-IM000192.JPG

To ze zdjęcia działa, bynajmniej mi się ak wydaje, ponieważ wydaje z siebie charakterystyczny dzwięk takiego piknięcia. Gdzieś tutaj czytałem, że tak ma być. Jak sprawdzić ten elektrozawór iglicowy??? I gdzie on jest?:D. Zmiana na inny gaźnik nie wchodzi w grę. Zapala od kopyta, na gazie śmiga miodzio, na ssaniu też jest ok. Więc te wolne obroty są mi potrzebne tylko do przeglądu coby koleś zbadał skład spalin na noPB i tyle.

Napisano

nie mam doklaadnego zdjecia ale na tym co mam zaznaczylem od ktorej sstrony jest wkrecony w gaznik, wystaja z niego przewody, a sprawdzic mozna go wlaczajac tylko zaplon i poruszajac przepustnica powinien wydawac dzwiek "cykania"

278237752-IM000021.JPG

post-84528-14352478069086_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> nie mam doklaadnego zdjecia ale na tym co mam zaznaczylem od ktorej

> sstrony jest wkrecony w gaznik, wystaja z niego przewody, a

> sprawdzic mozna go wlaczajac tylko zaplon i poruszajac

> przepustnica powinien wydawac dzwiek "cykania"

Ten zawór iglicowy ma "cykać" podobnie do silnika krokowego??

Napisano

Elekteozawor odcina doplyw paliwa gdy jest na LPG i odwrotnie!w AISANIE czasem moga dawac w dupe te przewody gumowe do podcisnien!one roznie dzialaja wystarczy ze bedzie mała szparka lub rozdarcie i moze Ci palic wiecej lub tak jak piszesz nie miec stalych obrotow! AISAN to jedna wielka niewiadoma.

Napisano
  • Autor

> Elekteozawor odcina doplyw paliwa gdy jest na LPG i odwrotnie!w

> AISANIE czasem moga dawac w dupe te przewody gumowe do

> podcisnien!one roznie dzialaja wystarczy ze bedzie mała szparka

> lub rozdarcie i moze Ci palic wiecej lub tak jak piszesz nie

> miec stalych obrotow! AISAN to jedna wielka niewiadoma.

Przewody są całe, wymieniałem niedawno.

A tak na marginesie mówimy o czymś innym a nie o zawoże odcinającym dopływ paliwa gdy jest na LPG.

Czy zawór iglicowy to to zaznaczone strzałką na zdjęciu?

post-24905-14352478071242_thumb.jpeg

Napisano

> Przewody są całe, wymieniałem niedawno.

> Czy zawór iglicowy to to zaznaczone strzałką na zdjęciu?

tak to jest to

Napisano

> Elekteozawor odcina doplyw paliwa gdy jest na LPG i odwrotnie!w

> AISANIE czasem moga dawac w dupe te przewody gumowe do

> podcisnien!one roznie dzialaja wystarczy ze bedzie mała szparka

> lub rozdarcie i moze Ci palic wiecej lub tak jak piszesz nie

> miec stalych obrotow! AISAN to jedna wielka niewiadoma.

szanowny kolego skoro nie odnajdujesz sie w temacie to nie zabieraj w nim glosu my mowimy o elektrozawoze w gazniku a ty myslisz pewnie o zaworze odcinajacym paliwo kiedy auto chodzi na lpg

nastepnym razem radze czytac temat

Napisano

> szanowny kolego skoro nie odnajdujesz sie w temacie to nie zabieraj w

> nim glosu my mowimy o elektrozawoze w gazniku a ty myslisz

> pewnie o zaworze odcinajacym paliwo kiedy auto chodzi na lpg

> nastepnym razem radze czytac temat

male sprostowanie!!

dokladnie o nim pomyslalem! frown.gif poza tym net wczseniej mi sie zwiesil i wiadomosc doszla po Twojej !!LUZZZZZZZZZZ

Napisano
  • Autor

> nie mam doklaadnego zdjecia ale na tym co mam zaznaczylem od ktorej

> sstrony jest wkrecony w gaznik, wystaja z niego przewody, a

> sprawdzic mozna go wlaczajac tylko zaplon i poruszajac

> przepustnica powinien wydawac dzwiek "cykania"

Zlokalizowałem ten czujnik, ale nic mi to nie dało. Jak ruszam przepustnicą to nic nie cyka.

Napisano

Witam smile.gif elektrozawór iglicowy bedzie cykał tylko i wyłącznie kiedy obroty silnika będą w przedziale do 2000 i powyżej 3000 obr ponieważ to w tym przedziale czyli 2000-3000 następuje odcięcie paliwa czyli chamowanie silnikiem. Możesz go sprawdzić następująco.: Jak uż bedzie działać silniczek to rozepnij kostke na gaźniku z 3 przewodami.W tym momencie powinien zagasnąć. W twoim przypadku prawdopodobnie pomyliłeś przewody gumowe przy ich wymianie lub spadł ci jeden z przewodów z krokowca. Na krokowcu są 4 przewody gumowe. Patrząc na jego pozycje po zamontowaniu (czyli tak jak jest) to od lewej góra i dół idzie do pokrywy gaźnika i nie ma znaczenia który do której dziury natomiast dwa po prawej stronie juz są istotne. Górny to ten dłuższy wężyk co idzie w boczną dolną część gaźnika (z normalnej pozycji nie widać gdzie) natomiast dolny prawy to ten krótszy który idzie do górnej części gaźnika i tego juz łatwo wyśledzić. Pozdrawiam

Napisano

skoro mowisz ze przy poruszaniu przepustnica elektrozawor iglicowy nie bedzie cykal to jakie zadanie ma czujnik biegu jalowego??? a druga sprawa to skad elektro zawor wie jakie obroty ma silnik skoro nie jest do niego podlaczony czujnik predkosci obrotowej silnika sadze ze jedno nie trzyma sie drugiego i dalej twierdze ze poruszenie przepustnicy a co idzie zatym wlaczanie i wy wylaczne czujnika biegu jalowego ma wplyw na "cykanie" elektrozaworu

Napisano

> skoro mowisz ze przy poruszaniu przepustnica elektrozawor iglicowy

> nie bedzie cykal to jakie zadanie ma czujnik biegu jalowego??? a

> druga sprawa to skad elektro zawor wie jakie obroty ma silnik

> skoro nie jest do niego podlaczony czujnik predkosci obrotowej

> silnika sadze ze jedno nie trzyma sie drugiego i dalej twierdze

> ze poruszenie przepustnicy a co idzie zatym wlaczanie i wy

> wylaczne czujnika biegu jalowego ma wplyw na "cykanie"

> elektrozaworu

Czujnik biegu jałoweg czyli czujnik zamknięcia przepustnicy informuje centralkę o zamknięciu przepustnicy, centralka natomiast jest połączona z układem zapłonowym który ją informuje o prędkości obrotowej silnika.

I teraz jeżeli silnik kręci się powyżej 3000 obr i ściągniemy noge z gazu (to czujnik domknięcia przepustnicy poinformuje centralke o tym fakcie-czyli zamknięciu przepustnicy) to gdy dojdziemy do 3000 elektrozawór odcina dpoływ paliwa do gardzieli poprzez kanał i ponowny dopływ mieszanki nastąpi albo po osiągnięciu przez silnik 2000ob lub wciścieciu pedału gazu. Odcięcie dopływu mieszanki jest powodowane oszczędnością, większą siłą hamowania silnikiem oraz tym by nie nastąpiło zasysanie zbędnej mieszanki która mogła by nie zostać spalona i mogła by uszkodzić katalizator. Więc ruszanie przepustnicą przy przekręconym zapłonie i wyłączonym silniku nie może dać efektu cykania na elektrozaworku iglicowym... pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam elektrozawór iglicowy bedzie cykał tylko i wyłącznie kiedy

> obroty silnika będą w przedziale do 2000 i powyżej 3000 obr

> ponieważ to w tym przedziale czyli 2000-3000 następuje odcięcie

> paliwa czyli chamowanie silnikiem. Możesz go sprawdzić

> następująco.: Jak uż bedzie działać silniczek to rozepnij kostke

> na gaźniku z 3 przewodami.W tym momencie powinien zagasnąć. W

> twoim przypadku prawdopodobnie pomyliłeś przewody gumowe przy

> ich wymianie lub spadł ci jeden z przewodów z krokowca. Na

> krokowcu są 4 przewody gumowe. Patrząc na jego pozycje po

> zamontowaniu (czyli tak jak jest) to od lewej góra i dół idzie

> do pokrywy gaźnika i nie ma znaczenia który do której dziury

> natomiast dwa po prawej stronie juz są istotne. Górny to ten

> dłuższy wężyk co idzie w boczną dolną część gaźnika (z normalnej

> pozycji nie widać gdzie) natomiast dolny prawy to ten krótszy

> który idzie do górnej części gaźnika i tego juz łatwo wyśledzić.

> Pozdrawiam

Testu z wtyczką wykonać nie moge bo silnik nie pracuje na wolnych obrtach, albo pyrka przez 3sekudndy albo gaśnie odrazu.... Co do wężyków to są dobrze podpięte.

Natomiast zauważyłem, że cykane tego czujnika występuje podczas gdy kluczyk jest przekrecony tak, że kontrolki się palą i wkładam wtyczke do złącza. Poruszanie przepustnicą nie daje żadnego efektu.

Zastanawiam się już nad tym coby podkręcić mu może obroty śrubką od obrotów. Ale w którą strone nią krecić coby obroty się podniosły?

Pzdr

Napisano

Sróbka od wolnych obrotów jest w przedniej części gaźnika po lewej stronie i nalezy nią kręcić zgodnie z zegarkiem to wtedy się podniosą (śróbka od wolnych - pozioma- znajduje się niedaleko śróbki od pzyśpieszonego biegu jałowego która jest pionowo) pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.