Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stozkowy filtr powietrza

Featured Replies

Napisano

witam mam pytanie czy ktos posiada takowy filtr w swojej sience ? jesli tak to prosilbym o fotki...ewentulanie opis jak co itd zamontowac biglaugh.gif pzdr

oczywiscie nie mam zamiaru montowac KN tylko cos tanszego wink.gif wiec jakies linki z propozycjami tez mile widziane smile.gif lepszy bez dziury na koncu zwezenia czy z dziura ? biglaugh.gif

ps. znalalzlem na allegro sienke ...z stozkiem ale cos pekniete ma i nie wem czy to ma tak byc czy jemu peklo czy jak smile.gif

c213696853xp.th.jpg

Napisano

Witam !!!

W swojej Sience mam zamontowany stożkowy fitr powietrza.

Montaż prosty: wyrzucasz całą obudowę filtra powietrza i mamy dużo miejsca. Stożek mocujemy do kawałka rury nierdzewki i przymocowujęmy do gumy dolotowej. Całość przymocowujemy dodatkowo obejmą ( żeby nie latał) do otworu po orginalnej obudowie.

Jak będe w domu to dorzucę zdjęcia jak to wygląda u mnie w Sience.

Pozdrawiam !!!

Napisano
  • Autor

> Witam !!!

> W swojej Sience mam zamontowany stożkowy fitr powietrza.

> Montaż prosty: wyrzucasz całą obudowę filtra powietrza i mamy dużo

> miejsca. Stożek mocujemy do kawałka rury nierdzewki i

> przymocowujęmy do gumy dolotowej. Całość przymocowujemy

> dodatkowo obejmą ( żeby nie latał) do otworu po orginalnej

> obudowie.

> Jak będe w domu to dorzucę zdjęcia jak to wygląda u mnie w Sience.

> Pozdrawiam !!!

hmm a co z cieplym powietrzem od silnika bo tym sie najbardziej martwie...? masz jakis nadmuch albo blache ? czy nie potrzebujesz ??? bo wlasnie to jest najbardziej mnie zastanawiajace i to jak zamocowales zeby nie latal smile.gif czy po zamontowaniu zauwazyles moze wzrost spalania ?? co sie zmienilo ?? biglaugh.gif pzdr smile.gif

Napisano

Witam !!!

Na zdjęciach widac jak to u mnie w Sience jest zamontowane. Filtr jest skierowny tak aby nie zasysał ciepłego powietrza. W planach mam koncepcje zrobienia całego dolotu z chromo-niklu (nierdzewka) i bardziej skierowania stożka w stronę wlotu powietrza.

Na zdjęciu widać mój patent na nie latanie stożka - obejma taka jak w mocowaniu rur odpowiednio przymocowana w starym miejscu po obudowie filtra.

Samochód na wysokich obrotach ( od 3000 tyś w górę) ma po prostu przyjemny dźwięk ( po śląsku: fajowy klank), oczywiście nie mylić z jakimś buczenio-pierdzeniem. Na ulicy nie ma osoby żeby się nie obejrzała jak troszkę pohałasuje - i to zdziwienie na twarzy przechodniów że to Siena.

Samochód pali o około 1 literek gazu więcej ale jest to tylko spowodowane tym że jeżdze na wyższych obrotach - niestety w tym dźwieku można się zakochać. Jeżeli jeździsz spokojnie spalać więcej nie będziesz.

Pozdro

post-93573-14352478139267_thumb.jpg

Napisano

Zblizenie mocowania stożka - wszystkie zdjęcia w załączniku

post-93573-14352478139791_thumb.jpg

Napisano

> Zblizenie mocowania stożka - wszystkie zdjęcia w załączniku

fajnie to wygląda smile.gif

Napisano

> Zblizenie mocowania stożka - wszystkie zdjęcia w załączniku

a jak z gazem z jego ustawieniem nie ma kłopotów nie gaśnie na luzie... jak spalanie wzrosło czy nie... a osiągi jak dół czy lepiej ciągnie czy jednak gorzej...

Napisano

Zamontowanie stożkowego filtru nie ma żadnego wpływu na obroty . Samochód chodzi równo, obroty nic nie skaczą - po prostu ideał. U siebie mam zamontowanego BLOSA ( to urządzenie zamontowane przy przepustnicy) - nowatorskie rozwiązanie w dziedzinie mikserów LPG i CNG służących do samochodów zasilanych gazem. Zwany jest także "gaźnikiem gazowym". Urządzenie to zastępuje montowany w instalacjach gazowych mikser. Konstrukcja tego urządzenia powoduje, iż dolot powietrza nie jest zwężony tak jak przy standardowym mikserze. Pozwala to na zapewnienie silnikowi odpowiedniej mieszanki gaz/powietrze w całym zakresie obrotów.

Dzięki Blosowi autko chodzi dynamiczniej juz przy 2500 obr, a w wyższych partiach obrotów przepięknie ciągnie .

Wyrzucona zwężka nie muli samochodu no i brak wystrzałów.

pozdr.

Napisano

> Zamontowanie stożkowego filtru nie ma żadnego wpływu na obroty .

> Samochód chodzi równo, obroty nic nie skaczą - po prostu ideał.

> U siebie mam zamontowanego BLOSA ( to urządzenie zamontowane

> przy przepustnicy) - nowatorskie rozwiązanie w dziedzinie

> mikserów LPG i CNG służących do samochodów zasilanych gazem.

> Zwany jest także "gaźnikiem gazowym". Urządzenie to zastępuje

> montowany w instalacjach gazowych mikser. Konstrukcja tego

> urządzenia powoduje, iż dolot powietrza nie jest zwężony tak

> jak przy standardowym mikserze. Pozwala to na zapewnienie

> silnikowi odpowiedniej mieszanki gaz/powietrze w całym zakresie

> obrotów.

> Dzięki Blosowi autko chodzi dynamiczniej juz przy 2500 obr, a w

> wyższych partiach obrotów przepięknie ciągnie .

> Wyrzucona zwężka nie muli samochodu no i brak wystrzałów.

> pozdr.

super spawa a ile takie cosik kosztuje tzn. urządzenie + montaż zeby.GIF

Napisano

Urządzonko kosztowało 320 zł + montaż . Montaż mnie kosztował 100 zł z czego gazownik wziął 60 zł, a 40 zł kosztowało nagwintowanie żeby zamontować blos do przepustnicy.

Napisano
  • Autor

mam jescze pytanie jakiej firmy masz zamontowwany stozek oraz czemu tutaj po prawo do wlotu do silnika ten bolec nie ma calej koncowki tylko jest rozwalony chodzi o ten plastik nie wiem co to ale mam nadzieje ze zrozumiesz biglaugh.gif

Napisano

Stożek nie jest jakiś firmowy - szczerze to nie wiem wyrzuciłem z niego pudełko. Kupowałem go u kumpla w sklepie za 55 zł . Tani produkt, a efekt znakomity. Identyczne stożki możesz znaleźć na allegro w granicach 50-65 zl + przesyłka.

Ten czarny plastik to właśnie część oryginalnego dolotu powietrza do obudowy. Nie jest on rozwalony, taka końcówka zostaje po zdemontowaniu obudowy filtra. Ta końcowka jest gdzieś głębiej zamontowana prawdopodobnie do zderzaka - nie badałem tego. Jak będe zmieniał cały dolot to stożek ustawię tak by ciągnął powietrze z tej części oryginalnego dolotu.

Napisano
  • Autor

heh wlasnie dzisiaj zauwzylem ze u mnie tez jest polowa tej rurki biglaugh.gif a bylem pewny na 100% ze mam cala biglaugh.gif druga fotka to dolot do filtra... ty masz tylko ta rurke doprowadzone zimne powietrze do stozka ? i nic sie nie grzeje ?

wiem ze pytanie da meczace ale chce miec wszytsko jasne zanim sie za to wezme...

th_08387_27_01_07_1325_122_24lo.jpg

th_08388_27_01_07_1326_122_192lo.jpg

Napisano

Witam !

Jeśli chodzi o Twoje zdjęcie pierwsze to jest to przewód chłodzenia alternatora - tak on wygląda fabrycznie w każdej Sienie 1,6 16V - nie ma on znaczenia na układ zasilania powietrzem gdzie montujemy stożek.

Gdy zdemontujesz obudowe filtru wraz z nim schodzi ta plastikowa harmonijka (foto 2) i zostaje tak jak u mnie czarny plastikowy dolot. Tym dolotem doprowadzone jest powietrze. Umnie nic się nie grzeje. Zobaczymy jak to będzie latem jak temperatury bedą tropikalne. Na razie jest gites.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.