Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Srednica dolotu

Featured Replies

Napisano

potrzebuje wiedziec jaka jest srednica rury dolotowej , ktora idzie do kolektora , moze ktos cos pomoze

Napisano
  • Autor

> potrzebuje wiedziec jaka jest srednica rury dolotowej , ktora idzie

> do kolektora , moze ktos cos pomoze

dobra widzie ze nikt nier moze mi pomodz, to moze z inne beczki.

silnik z 2000r z juz z plastikowym kolektorem :

3ba174ee5e25e2ef.jpg

jak widac ma zwezke na dolocie.

A to moj silnik z 1997r:

4d6840fd2f8247aa.jpg

ja mam zwykla gumowa rure, tyle ze jak ja nacisne to czuc ze cos tam jest w sroku, rozumiem ze to ta sama zwezka co w silniku z 2000r , tyle ze u mnie zabudowane guma.

Znalazłem ciekawy artykuł oto co w nim pisza:

Ważnym elementem dynamizowania przepływu są strumienice dolotu, urządzenia nowatorskie nie tylko na skalę krajową, chociaż podobne działaniem zaczynają się pojawiać w autach nowszej generacji, jak chociażby Fiat Marea 1.6, Fiat Punto, Citroen Xara a nawet Golf II 1.8. Są to dynamizatory, zwane po niemiecku power rohre czy z angielska power pipe, czyli rury albo przewody dynamizujące.

I wychodzi na to ze uklad dolotowy w silnku 1.6 ma cos w rodzaju zwezki Venturiego , tzw dynamizator przeplywu powietrza, po zapoznaniu sie z tym artykulem chyba pozostawie tak jak mam teraz. Teraz pytanie czy warto to wywalac i wstawic rure z kwasowy , bo chcialbym zrobic cos takiego jak na zdjeciu ponizej, ale nie chce tez sobie spieprzyć parametrów silnika kosztem ladnej rury

375f9b2fe59875ef.jpg

Napisano

Fatycznie w środku gumowej rury jest plastikowa zwężka, ja jeździlem bez niej i z nią, ale na gazie testowałem i nie odczułem róźnicy. Można ją wyciągnąć, trochę gimnastyki ale wychodzi. Wyciągnij i zobacz jak będzie.

Napisano
  • Autor

powiedzcie czy filtr na odme dobrze jest na tym zdjeciu zalozona

cfed9ebbb1b8cb17.jpg

Napisano

1. To najlepsze miejsce na filtr na odme

2. Ja jezdze bez zwezki w dolocie i nie narzekam smile.gif

3. Power rura nie koniecznie musi byc wyposazona w zwezke. Natomiast dolot powinien byc gladki w srodku na calej dlugosci, azeby uzyskac plynny przeplyw powietrza.

Napisano

Ja posiadam dedykowany zestaw MG motorsport z kwasiaka i zwezka jest, na co ona??Nie wiem 270751858-jezyk.gif Jak chcesz pyton podam Ci wieczorem srednice...

Napisano
  • Autor

rure z kwasowy juz kupilem, teraz czekam na filtr na odme, jutro bede mial juz wsio to bede zakladal, zdjecia dam na forum.

Rure kupilem o srednicy 70mm, ale jak mozesz to podaj ta srednice, to bede pewny czy podpasuje czy nie

Napisano
  • Autor

i oto tak wyglada moj silniczek na dzien dzisiejszy:

751d086ae0c2b5fb.jpg

filtr na odme bede mial dopiero jutro

Napisano

Do pelni szczescia brakuje ci wywalenia gumowych polaczen z przepustnica i zestawem KN (chodzi o oryginalna gume). Podjedz do Norauto i tam za jakies grosze kupisz gladkie laczniki elastyczne.

Pozdro.

O odmie juz nie wspominam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.