Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4 brak mocy

Featured Replies

Napisano

Jakis czas temu samochod zachowywał sie bardzo dziwnie tzn. chodził normalnie i nagle przestawał reagować na gaz czasami gasł, nawet jak chodził normalnie to czesto szarpał np. przy zmianie biegu. Wymieniłem wtrysk i przez miesiac samochód chodził bardzo dobrze zdarzało sie ze czasami zgasł, ale odpalał bez problemu i dalej chodził normalnie. Ale dzisiaj problem powrocił zapalilem go chwile pochodził na luzie i na delikatnym gazie wyjechałem z parkingu ale jak dalem zaraz troche wiecej gazu to kompletnie nie reagował i zgasł. Po ponownym odpaleniu dalej to samo, potrzymalem go na luzie i troche zagrzalem i w pewnym momencie cos sie "odblokowalo" i zaczał chodzic normalnie. Ale jest to dokladnie taka sama sytuacja jak przed wymiana wtrysku, wiec nie wiem o co chodzi. Czy to moze byc zanieczyszczona pompa? Bo tak nie ktorzy pisali wczesniej ze czesto tam jakis "syf" sie zbiera i ja zatyka? Co jeszcze moze byc za to odpowiedzialne? Digiplex?

Sorry ze tak długo ale krocej sie nie dalo. Sprobujcie jakos pomoc bo juz nie mam do tego sily dodam ze uno z 91r. przebieg 170 tys km.

Napisano

Filtr paliwa, kiedy wymieniałeś?

Sprawdź wszystkie kostki przy wtrysku, przy digiplexie, zwróć uwagę na przewody podciśnienia - czy nie są trafione.

Napisano
  • Autor

Filtr paliwa wymieniony jakies 2 miesiace temu, zadnej roznicy. jesli chodzi o kostki przy wtrysku to sa wporzadku przewody przy digiplexie wydaja sie tez ok. Chociaz jest taka sprawa ze jak dzisiaj mi sie to stalo to tez pedał hamulca zrobił sie twardy co by wskazywalo na przewod podcisnieniowy bo nie dawno bylo wymianiane serwo. No chyba ze akurat tłoczek stanał i jedno z drugim nie ma nic wspolnego.. Sam juz nie wiem o co chodzi? Sprawdze jeszcze dokladnie ten przewod podcisnieniowy, ale moze jeszcze jakies propozycje co moze byc nie tak?

Napisano

> jeszcze jakies propozycje co moze byc nie tak?

Wiesz tak ciężko gdybać, przyczyn może być wiele icon_rolleyes.gif

Może wydech Ci się przytyka? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Watpie zeby to był wydech, chodzi o to ze za kazdym razem kiedy cos zrobie przy wtrysku (najpierw dolalem do benzyny srodek czyszczacy potem wymieniłem caly wtrysk) sytuacja poprawia sie i znowu za jakis czas problem powraca.

Napisano

> Watpie zeby to był wydech, chodzi o to ze za kazdym razem kiedy cos

> zrobie przy wtrysku (najpierw dolalem do benzyny srodek

> czyszczacy potem wymieniłem caly wtrysk) sytuacja poprawia sie i

> znowu za jakis czas problem powraca.

Weź dokładnie posprawdzaj kostki przy wtrysku - potraktuj je kontaktem, podoginaj styki - kiedyś miałem taki cyrk jak Ty, a okazało się że był syf wewnątrz kostki i nie zawsze łaczyło...

Napisano

sprawdź jeszcze czy na wszystkich świecach dajeiskre

a potem bym podejrzewał digiplexa

Napisano

> sprawdź jeszcze czy na wszystkich świecach dajeiskre

> a potem bym podejrzewał digiplexa

Wbrew pozorom digiplex to wytrzymale bydle, jedynie lubi sobie paść podciśnieniowy regulator zapłonu, który notabene jest zatopiony w digiplexie na stałe sciana.gif

Napisano

> Wbrew pozorom digiplex to wytrzymale bydle, jedynie lubi sobie paść

> podciśnieniowy regulator zapłonu, który notabene jest zatopiony

> w digiplexie na stałe

dlatego o tym pisze z_lol1.gif

biglaugh.gif

Napisano

> dlatego o tym pisze

hehe.gifCo Ty nie powiesz zlosnik.gif

Napisano

> qrfa przecierz jak by to wyposarzyż w gaźnik to ło jesU

shhh.gifKończymy dyskusje w tym wątku, bo czuje zapach owoców yay.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

Przejechałem sie nim wlasnie i zanim sie rozgrzał (ale nie był tez zimny miał okolo 60 stopni) na skrecie przy redukcji biegu zgasł. Potem po odpaleniu szarpał i nie reagował na gaz wraz z odczuciem jakby silnik wrecz hamował. Pochodził chwile na luzie, rozgrzał sie i chodził normalnie, gaz w podloge i nie bylo zadnego duszenia chodził bardzo dobrze. Wrociłem stanałem na parkingu chodził na luzie jakies 20 sekund i zgasł. Odrazu po tym odpalił bez problemu i tym razem chodził okolo 3 minuty i znowu zgasł.

Jezeli chodzi o iskre to jest napewno na wszytskich swiecach bo były wymienane i swiece i kable i kopułka i cały aparat zapłonowy. Sprawdze jutro wszystkie kostki ale te przy wtrysku sa napewno ok bo byly nie dawno odczepiane i wczepiane przy wymiane wtrysku.

Tez zaczynam podejrzewac digiplexa ale czy to jest mozliwe ze przez niego raz chodzi ok a zaraz gasnie i nie reaguje na gaz?

Napisano

> Kończymy dyskusje w tym wątku, bo czuje zapach owoców

a nie to ode mnie bo akurat wcinam hahaha.gif

Napisano

Z tego co piszesz może być wina czujnika położenia wału - przerabiałem trzykrotnie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

To on moze byc za to odpowiedzialny bo myslalem ze jak on nawali to wogole sie nie da odpalic?

Napisano

> jak masz możliwość to podmień sonde

Sonda nie wiele ma z tym wspólnego...

Najwyżej by kopcił jak stary Jelcz i chlał jak smok - też to przerabiałem sciana.gif

Napisano

> To on moze byc za to odpowiedzialny bo myslalem ze jak on nawali to

> wogole sie nie da odpalic?

Pytasz o czujnik? Sorry, ale czytam na blacie i nie wiem, na który post odpowiadam 893goodvibes.gif

Czujnik mi padał za każdym razem inaczej...

Gasł na ciepłym silniku, gasł po przekroczeniu "X" obrotów, nie palił w ogóle...

Napisano
  • Autor

co do sondy to tez mi sie wydaje ze nie jest niczemu winna, splanie w normie i nie kopci..

Napisano
  • Autor

a jesli chodzi o gasniecie na cieplym to tez tak miales ze niebylo reguly raz gasł a raz nie? I czy przy tym tez byly momenty ze nie chciał sie wkrecac na obroty nie reagowal na gaz?

Napisano

> a jesli chodzi o gasniecie na cieplym to tez tak miales ze niebylo

> reguly raz gasł a raz nie? I czy przy tym tez byly momenty ze

> nie chciał sie wkrecac na obroty nie reagowal na gaz?

Nie, chodził normalnie do pewnego zakresu obrotów...

Potem wraz ze wzrostem temperatury gasł - coś jakby odcięcie zapłonu po przekroczeniu maxymalnych obrotów...

I tak przykładowo silnik w miarę zimny zdychał przy 5 tysiącach, a potem coraz cieplej i coraz niższe obroty - efekt końcowy - zdychał około 1000 rpm...

Napisano
  • Autor

no to u mnie jest zupelnie inaczej nie ma reguły czy silnik ciepły czy zimny czy obroty mniejsze czy wieksze.. Sam nie wiem najlepiej pewnie byloby wyjac pompe paliwa i tam wszystko dokładnie wyczyscic, wymienic digiplex i czujnik polozenia walu, moze wtedy byloby ok, ale nie mam kasy zeby tak kupowac wszystko pokolei i wymieniac...

Napisano

> no to u mnie jest zupelnie inaczej nie ma reguły czy silnik ciepły

> czy zimny czy obroty mniejsze czy wieksze.. Sam nie wiem

> najlepiej pewnie byloby wyjac pompe paliwa i tam wszystko

> dokładnie wyczyscic, wymienic digiplex i czujnik polozenia walu,

> moze wtedy byloby ok, ale nie mam kasy zeby tak kupowac wszystko

> pokolei i wymieniac...

Spróbuj metodą "macanowa" dorwij kogoś z takim silnikiem i sukcesywnie zamieniaj się częściami - wiem czasochłonne, ale pewne ok.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie znam dobrze nikogo kto ma uno 1.4 i na dodatek pozwolilby na takie grzebanie sie w swoim uniaku. Chyba zaczne od wyjecia pompy paliwa to mnie nic nie kosztuje oprocz czasu..

Napisano

> Niestety nie znam dobrze nikogo kto ma uno 1.4 i na dodatek

> pozwolilby na takie grzebanie sie w swoim uniaku. Chyba zaczne

> od wyjecia pompy paliwa to mnie nic nie kosztuje oprocz czasu..

Jak wyjmiesz pompę to zwróć uwagę na stan gumy i filterka ok.gif

Napisano

> Niestety nie znam dobrze nikogo kto ma uno 1.4 i na dodatek

> pozwolilby na takie grzebanie sie w swoim uniaku. Chyba zaczne

> od wyjecia pompy paliwa to mnie nic nie kosztuje oprocz czasu..

Jutro weekend - mozna cos pokombinowac wink.gif A jakbys mial jeszcze mozliwosc wjazdu na kanal etc. to wogole byloby super.

Napisano
  • Autor

No wlasnie zamierzam jutro troche pokombinowac, mam kanał. A jak jest z ta pompa? Ten filterek trzeba wymienic czy tylko wyczyscic? I czy zeby cokolwiek zrobic to trzeba rozkładac cała pompe?

Napisano

Co do filtra to wydaje mi sie ze mozna go oczyscic, ale czy pompe trzeba rozbierac to niewiem.gif.

Masz kanal w ziemi czy nad ziemia? Bo planuje wymiane plynu chlodzacego, z Wa-wy do Legionowa niedaleko. No i co 2 glowy to nie jedna.

Napisano
  • Autor

Kanał w ziemi w garażu. Tylko najpierw musiałbym go troche sprzatnac bo jest tam sporo rożnych rzeczy. Jak do tej pory nie był mi potrzebny. Jak cos to nie ma problemu mozesz podjechac. Z tym ze ja mowie odrazu ze ja sie jakos swietnie na tym wszystkich nie znam raczej poczatkujacy. A płyn chłodzacy u siebie wymieniałem jakos w pazdzierniku i tez miałem zamiar to robic samemu ale w koncu pojechałem do znajomego mechanika. Co do mojego problemu to pogadałem ze znajomym ktory mi powiedział zebym wiecej nie tankował na shellu. Jak do tej pory to cały czas tam tankowałem. Powiedział ze benzyna jest jakos ulepszana i rozpuszcza rózne rzeczy typu uszczelki itp. i wszystko sie zapycha. Dzisiaj zalałem na orlenie 98 i gosciu tez na stacji powiedział ze jest duzo czystsza niz 95 i przejechałem sie 50 km i z samochodem nic sie nie działo. Ale zobaczymy bede testował przez najblizszy tydzien jak bedzie ok to nie bede sie brał za to rozkrecanie tylko zmienie stacje.

Napisano

> Kanał w ziemi w garażu. Tylko najpierw musiałbym go troche sprzatnac

> bo jest tam sporo rożnych rzeczy. Jak do tej pory nie był mi

> potrzebny. Jak cos to nie ma problemu mozesz podjechac. Z tym ze

> ja mowie odrazu ze ja sie jakos swietnie na tym wszystkich nie

> znam raczej poczatkujacy. A płyn chłodzacy u siebie wymieniałem

> jakos w pazdzierniku i tez miałem zamiar to robic samemu ale w

> koncu pojechałem do znajomego mechanika. Co do mojego problemu

> to pogadałem ze znajomym ktory mi powiedział zebym wiecej nie

> tankował na shellu. Jak do tej pory to cały czas tam tankowałem.

> Powiedział ze benzyna jest jakos ulepszana i rozpuszcza rózne

> rzeczy typu uszczelki itp. i wszystko sie zapycha. Dzisiaj

> zalałem na orlenie 98 i gosciu tez na stacji powiedział ze jest

> duzo czystsza niz 95 i przejechałem sie 50 km i z samochodem nic

> sie nie działo. Ale zobaczymy bede testował przez najblizszy

> tydzien jak bedzie ok to nie bede sie brał za to rozkrecanie

> tylko zmienie stacje.

No zobaczymy... Jak dlugo na Shellu tankujesz? Bo ja od prawie roku i tylko czasem w Orlenie (jak pojade do rodzicow). Jakos nic sie nie dzieje - nawet ostatnio (2 miechy) jezdze na granicy rezerwy - powinien zaciagac 'mul' z dna ale chyba go nie ma skoro jest wszystko oki. To ze czasem ci gasnie bez zasady to moze byc przyczyna elektryczna - brak sterowania pompa paliwa. Moze przekaznik, moze komputer, a moze po prostu zasniedziale styki na laczeniu...

A co do przyjazdu - to jak nie masz nic do roboty w swoim unolocie to nie ma sensu zebym przyjezdzal - za tydzien jade do rodzicow a tam na podjazd mam wejscie.

Napisano
  • Autor

Na shellu jakies pół roku, troche dziwna sprawa zeby to byla elektryczka bo elektryka to albo działa albo nie a tu wyraznie silnik sie zachowuje tak jakby nie dostawał paliwa albo gasnie albo przyspiesza tylko na delikatnym gazie na mocniejszym juz nie ma siły i to oczywiscie dzieje sie tylko czasami. Co do tej benzyny to mój ojciec tankuje focusa na shellu od trzech lat i tez nie miał zadnych problemów ale moze fiaty sa delikatniejsze bo kumpel w cinquocento miał dokładnie to samo i tez mu kazali zmienic stacje.

No ja narazie nic nie bede robił potestuje jeszcze przez ten tydzien.

Napisano

> Na shellu jakies pół roku, troche dziwna sprawa zeby to byla

> elektryczka bo elektryka to albo działa albo nie a tu wyraznie

> silnik sie zachowuje tak jakby nie dostawał paliwa albo gasnie

> albo przyspiesza tylko na delikatnym gazie na mocniejszym juz

> nie ma siły i to oczywiscie dzieje sie tylko czasami. Co do tej

> benzyny to mój ojciec tankuje focusa na shellu od trzech lat i

> tez nie miał zadnych problemów ale moze fiaty sa delikatniejsze

> bo kumpel w cinquocento miał dokładnie to samo i tez mu kazali

> zmienic stacje.

> No ja narazie nic nie bede robił potestuje jeszcze przez ten tydzien.

A to sorki - nie doczytalem... Jesli to syf w baku to tankowanie gdzie indziej nie pomoze - trzeba go jakos stamtad wyplukac. A inne mozliwosci jakos nie przychodza mi do glowy co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy.

To jak bedziesz cos robil to daj cynka.

Napisano
  • Autor

Chyba jednak bede musiał cos z tym zrobic, teraz poszedłem sie przejechac i znowu to samo na delikatnym gazie jakos jechał na wiekszym albo nie reagował albo szarpał po pieciu minutach znowu sie odblokował i juz chodził normalnie. Chyba to jest jednak syf w zbiorniku i w pompie. Tylko jak to wyczyscic? Jak wogole dojsc do pompy trzeba wyjąc tylna kanape?

Napisano

> Chyba jednak bede musiał cos z tym zrobic, teraz poszedłem sie

> przejechac i znowu to samo na delikatnym gazie jakos jechał na

> wiekszym albo nie reagował albo szarpał po pieciu minutach znowu

> sie odblokował i juz chodził normalnie. Chyba to jest jednak syf

> w zbiorniku i w pompie. Tylko jak to wyczyscic? Jak wogole dojsc

> do pompy trzeba wyjąc tylna kanape?

Z tego co mi wiadomo to tak, ale nadal nie bedzie latwo ja wyjac.

Napisano
  • Autor

Kupiłem ten srodek juz wlałem i zalałem do pełna vervy 98. Zobacze jak bedzie po wyjezdzeniu tego zbiornika do konca ale jak narazie problem cały czas jest i wystepuje zawsze zaraz po odpaleniu. Silnik na luzie normalnie wkreca sie na obroty a jak wrzuce bieg i chce ruszyc to sie dusi i nie wkreca sie na obroty. Jak nawet uda mi sie ruszyc na lekkim gazie i zaraz dam mu mocniej gazu to szarpie przyspiesza zaraz przestaje tak jakby cos przerywało. Jak poczekam chwile az sie troche rozgrzeje problem znika i samochod chodzi juz normalnie. Jezeli ten srodek nic nie pomoze to co moze byc przyczyna?

Napisano

Witam miałem podobny problem i przy zdjęciu filtru powietrza i przy dodaniu gazu zaóważyłem ze jest mały przepływ paliwe i myślałem ze cos w pomie zatkane albo jest syf w baku to wyczyściłem ale nic to nie dało pojechalem do warsztatu na zmieżenie ciśnienia pompy i przy wjeździe do warsztatu zgasł i więcej sie nie uruchomił co sie okazało ze to pompa była walnięta:) teraz jest wszystko ok smile.gif najpierw sprawdz filtr paliwa a potem pompa paliwa

Pozdro

Napisano
  • Autor

Ale miałes tak samo tzn. dusił sie i nie reagował na gaz tylko zaraz po odpaleniu czy ciagle? Bo ja mam tak tylko zaraz po odpaleniu potem chodzi juz normalnie, wiec czy to mozliwe ze jest to wina pompy? Filtr paliwa wymieniany jakos w pazdzierniku.

Napisano

miałem tak cały czas ale pod koniec pompy to juz przy włączeniu mielał mielał i zgasł az pompa padła:) takze nie wiem weź pożycz od kogoś albo zmież sobie jakie ciśnienie jest.

Napisano
  • Autor

Wyjezdziłem dzisiaj do konca benzyne z tym srodkiem czyszczacym. Mniej wiecej jak była połowa baku objawy czyli to szarpanie i duszenie zaraz po odpaleniu były coraz mniejsze i teraz całkowicie problem zniknał. Moze to zbieg okoliczności ale jak narazie wszystko wyglada tak jakby to był faktycznie syf w baku. Ale zobaczymy co bedzie dalej jezeli poblem nie pojawi sie w przeciagu 2-3 tygodni to mozna uznac ze to zasługa tego srodka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.