Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falowanie po raz n-ty

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

wiem ze to juz temat rzeka ale w moim przypadku jest cos charakterystycznego. Po zapaleniu (wymienili juz krokowy) pracuje odrazu na wysokich obrotach 3-4 tys. po czym nastepuje falowanie i tu ciekawy objaw 10-x i znow wchodzi na 4-tys ,zawsze rowne 10-razy faluje ,na LPG nie ma falowania ale i tak sa b.wysokie obroty.

Czy mozna cos posprawdzac zanim pojade na komp. ??

wezyki, podcisnienie itp. ok.

termostat(termistor) nie wiem ale to chyba w tym przypadku bez znaczenia

aha zadna kontrolka sie nie zapala

Napisano

Preferowana jest odwrotna kolejność - najpierw na "kompa" a potem brać się za sprawdzanie... chyba łatwiej podłączyć wtyczkę i nacisnąć parę klawiszy niż rozbierać pół auta.

Napisano
  • Autor

> Preferowana jest odwrotna kolejność - najpierw na "kompa" a potem

> brać się za sprawdzanie... chyba łatwiej podłączyć wtyczkę i

> nacisnąć parę klawiszy niż rozbierać pół auta.

no tak

tylko ze podlaczenie wtyczki to 50 na dzien dobry a najpierw mozna by "oblookac" tylko na co zwrocic uwage

Napisano

> Witam serdecznie,

> wiem ze to juz temat rzeka ale w moim przypadku jest cos

> charakterystycznego. Po zapaleniu (wymienili juz krokowy)

> pracuje odrazu na wysokich obrotach 3-4 tys. po czym nastepuje

> falowanie i tu ciekawy objaw 10-x i znow wchodzi na 4-tys

> ,zawsze rowne 10-razy faluje ,na LPG nie ma falowania ale i tak

> sa b.wysokie obroty.

> Czy mozna cos posprawdzac zanim pojade na komp. ??

> wezyki, podcisnienie itp. ok.

> termostat(termistor) nie wiem ale to chyba w tym przypadku bez

> znaczenia

> aha zadna kontrolka sie nie zapala

nie wiem czy w PI wsytapuje TPS ale jego bym sprawdzil

Napisano

> nie wiem czy w PI wsytapuje TPS ale jego bym sprawdzil

Występuje.

Napisano

> no tak

> tylko ze podlaczenie wtyczki to 50 na dzien dobry a najpierw mozna by

> "oblookac" tylko na co zwrocic uwage

Na wspomniany TPS czyli potencjometr przy przepustnicy.

Nie masz w pobliżu nikogo z Euroscanem? Za free Ci moge błędy zczytać i wykasować.

Napisano

No to jest trudne do zdjagnozowania.......ale sprawdz tak jak koledzy radzą TPS-czujnik połozenia przepustnicy oraz sprawdz stan i szczelnosci węzyka:który dochodzi do pompy hamulcowej waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No to jest trudne do zdjagnozowania.......ale sprawdz tak jak koledzy

> radzą TPS-czujnik połozenia przepustnicy oraz sprawdz stan i

> szczelnosci węzyka:który dochodzi do pompy hamulcowej

dzieki za wszelkie podpowiedzi jutro dzialam o wynikach poinformuje swoja droga kiedys jeden forumowicz pisal

#277857053 - 25/11/2006 09:00

Edycja

Bez cytatu

Odpowiedz

Szybka odpowied�

witam wszystkich . mam problem nadal z wolnymi obrotami które skaczą od wolnych po szybkie góra dół góra dół góra dół góra dół i zawsze po 10 razie obroty idą na maxa jak by pedał wcisnął do dechy .proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny i dlaczego raz autko poli jak by bylo blank nowe a jak mu coś odbije to wariuje i dlaczego zawsze jest to jakiś cykl co 10 .pozdrawiam wszystkich użytkowników fiatów

ale niestety nie ma zakonczenia tego watku.

Jeszcze zasiegne literatury , od czasow maluchow dawno nie przerabialem tej tematyki. Choc tak uwielbiam rekreacyjnie "pogrzebac" przy bryczce.

Napisano
  • Autor

i po ogledzinach niestety nic nie wskazuje na jakies lewe pow. nie laczacy przewod,

niepokoi mnie to ze paliwo leje jak z wiadra, moze przesadzam ale wyglada tak ze az kapie z przepustnicy ale co ma piernik do wiatraka ,chyba sie poddam jeszcze ta wstretna pogoda

Napisano
  • Autor

no i sprawdzenie i pomiary zakonczone , wszystkie czujniki sprawne , sam juz nie wiem co to moze byc. confused.gif

Napisano

> no i sprawdzenie i pomiary zakonczone , wszystkie czujniki sprawne ,

> sam juz nie wiem co to moze byc.

w jaki sposob sprawdziles obstawiany TPS??

Napisano
  • Autor

> w jaki sposob sprawdziles obstawiany TPS??

mierzac reezystancje 1,3K przy biegu jalowym >2K przy pelnym otwarciu. mierzysz miedzy A i C mozna tez po wyjeciu wtyczki z centralki bodajze miedzy pinami 16 a 30 ,(przekrecajac dzwignia przepustnicy zmienia sie rezystancja) wiekszosc czujnikow mozna sprawdzic na pinach od centralki jest taki schemat ktore piny do czego w ksiazce o punciaku

Napisano
  • Autor

po badaniu ...nic nie wykazalo

na pewno jest zle sterowany krokowy ale dlaczego ??? teraz jezdze z pominieciem silniczka (na sztywno)

co robic ??

trza obadac centralke....o tym nastepnym razem confused.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

poki jezdzilem na "sztywno" jakos bylo , ale chcialem doprowadzic do takiego stanu jak powinien byc.

Posrawdzeniu wszystkich czujnikow(za wyjatkiem lambdy) juz nie pomiarami tylko podmianami !! niestety nic nie pomoglo.

Bylem o kilku fachowcow (renomowanych) i nic. Nawet centralke podmienialem .... nie ma mocnych.

Nie ruszalem sondy (fachowcy stwierdzili ze jest ok. bo nie wykazuje bledu a i usterka jest od razu) sam nie wiem ale tu nie mialem mozliwosci podmiany. Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly ? uklad elektroniczny 1000% dobry (sonda ??)

Dziwne jest tez to ze jek wlozyli mi do centralki pamiec chyba ze sportinga to juz nie ma 10-krotnego falowania ale i tak ma obroty za wysokie. Czekam na sugestie bo jak tak dalej pojdzie to chyba pokrowce bede podmienial zlosnik.gif Mam jeszcze jeden typ(moj prywatny) mechanicy sie nie zgadzaja, to UPG ale ja mam obsesje na punkcie UPG

teraz jest przejechane 200.000

Napisano

> Nie ruszalem sondy (fachowcy stwierdzili ze jest ok. bo nie wykazuje

> bledu a i usterka jest od razu)

coś niezbyt fachowcy , dokładnie jak w moim aso ... też mi falowały obroty , mówiłem im ,że to może sonda ,a oni : na 100% nie bo błędu nie ma ... podmieniłem sonde i do dziś nie falują obroty ok.gif

Napisano

Ja wiem ze to już może być głupie ale jeśli możesz gdzieś podmień całą przepustnicę z dobrego autka tylko na próbę hmm.gif

wykluczysz bardzo wiele..................a wcześniej odepnij w ogóle sondę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wiem ze to już może być głupie ale jeśli możesz gdzieś podmień

> całą przepustnicę z dobrego autka tylko na próbę

> wykluczysz bardzo wiele..................a wcześniej odepnij w ogóle

> sondę

hm...przepustnica bo i gaz i paliwo tylko dlaczego tak 10x dodaje sam gazu a jak krokowca zastapilem palcem to chodzil perfekcyjnie na pewno silniczek jest nie wlasciwie sterowany tzn sterownik dostaje zle info tylko skad ??? zostala mi ta sonda do sprawdzenia ale usterka objawia sie zaraz po odpaleniu auta a sonda dziala dopiero po ok. 2-minutach (300C)

Napisano

A podłącz jeszcze przewód pomiędzy silnikiem a minusem akumulatora i odepnij klemę na 15 min potem uruchom silnik i sprawdz co sie będzie działo.

Napisano
  • Autor

> A podłącz jeszcze przewód pomiędzy silnikiem a minusem akumulatora i

> odepnij klemę na 15 min potem uruchom silnik i sprawdz co sie

> będzie działo.

nie bardzo rozumiem co to ma na celu, a jak sprawdzic czy pasek rozrzad np. nie przeskoczyl o zabek ?

Napisano

> nie bardzo rozumiem co to ma na celu, a jak sprawdzic czy pasek

> rozrzad np. nie przeskoczyl o zabek ?

Ustawić na znacznikach i sprawdzić waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.