Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja LPG - jeszcze raz

Featured Replies

Napisano

Witam

Po parodniowej lekturze Waszych zmagań z instalacjami nabrałem ochoty na 'zrób to sam'. Chcę się pochwalić swoimi początkami i przy okazji zapytać o to i owo.

Z braku zaufanego gazownika chcę sam poćwiczyć regulację - kumpel już mi lepi testerek wg opisu z forum, bo ja do lutownicy to jakoś nie bajdzo. W międzyczasie wziąłem się za porządki:

Wylałem syf z reduktora - było tego ze 2-3 łyżeczki mazi. chyba nie zaszkodzi. Potem wziąłem się za krokowca. Wyjąłem go i tu pierwsza niespodzianka: okazało się, że to... nie jest krokowiec zlosnik.gif

oto fotka

274457442-DSC_0106-2.jpg

Napisano
  • Autor

Był on zamocowany na przewodzie od reduktora do tej zwężki Venturiego więc to zapewne ten tajemniczy attuator czy atutator, poprawcie mnie jeśli coś pochrzaniłem.

274457501-DSC_0108-02.jpg

W każdym razie czysty był w przeciwieństwie do krokowca którego znalazłem później.

A, no i na tym przewodzie nie ma już żadnej innej śruby regulacyjnej (chodzi mi o tzw. register) czyli mam rozumieć że w mojej instalce go nie ma?

Napisano
  • Autor

Krokowiec po wyjęciu wyglądał tak:

274457520-DSC_0110-02.jpg

Napisano
  • Autor

A tak po czyszczeniu:

274457545-DSC_0111-02.jpg

I teraz pytanie: Te dwie puchy co tu widać na dole to jak nazwy wskazują kontroler i emulator.

274457545-DSC_0109-02.jpg

Jakiej to ustrojstwo jest klasy?

Gdzie się wpina tester sody lambda, ten proponowany na forum; do tego złącza wiszącego z kontrolera??

Jak przeprowadzać regulację; szeroko opisywano procedurę polegającą na regulowaniu śrubami na reduktorze i registrze w zależności od wskazań testera, ale co jak tego registra nie ma?

I gdzie szukac TPS?

Napisano

> pierwsza niespodzianka: okazało się, że to... nie jest krokowiec

> oto fotka

Nie zawsze musi być silnk krokowy są też inne rozwiązania.

Napisano

> (chodzi mi o tzw. register) czyli mam rozumieć że w mojej

> instalce go nie ma?

tak może być, register mają raczej bardzo proste instalacje

TPS - szukaj kabelków które odchodzą od przepustnicy o ile masz przepustnicę sterowaną linką.

Napisano
  • Autor

Fajnie że się odezwałeś.

Jak czytałem wątki z twoim udziałem to widać, patrząc na te pierwsze i ostatnie, że sporo wyniuchałeś w tym temacie.

Linkę mam, a jakże, nawet ją widać na zdjęciu zlosnik.gif Od przepustnicy coś odchodzi do kontrolera czyli co, obudowę powinienem z niego zdjąć żeby to sprawdzić?

Gdzie się ten tester lambdy wpina oraz jak reguluje po wpięciu nie mając registra? tylko na kompie?

Czy to co wyjąłem na początku - pierwsze zdjęcie - to jest attuator ?

Napisano

> Linkę mam, a jakże, nawet ją widać na zdjęciu Od przepustnicy coś

> odchodzi do kontrolera czyli co, obudowę powinienem z niego

> zdjąć żeby to sprawdzić?

Wiesz trudno ot tak powiedzieć który z tych kabeków będzie TPSem. Potrzebny albo schemat albo wyczić go na niucha. Pewnie tych kabelków będzie3 - 4, więc załączasz zapłon (może byc bez odpalania silnika) miernik jedną końcówką do masy a drugą igłą kłujesz w kabelki i ruszasz przepustnicą. Jeżeli załapiesz na którym przewodzie będzie się napiecie zmieniać w rytm ruszania przepustnicy to to bedzie TPS - tam jest po prostu potencjometr zmieniający napięcie w zależności od położenia przepustnicy.

> Gdzie się ten tester lambdy wpina oraz jak reguluje po wpięciu nie

> mając registra? tylko na kompie?

Nie sugeruj się tak dokładnie opisami które przeczytałeś na forum bo one dotyczyły innych instalek, ty masz inną nie wiem jaką niewiem.gif? Wygląda mi na elektronikę AEB cos tu znalazłem ale ja się na niej nie znam. Sam co prawda mam AE426 jako emulator OBDII ale tego nie ruszałem i się nie wgryzałem w jego konstrukcję.

Czy ta złączka co wystaje jest wyjściem do testera? Całkiem możliwe. Czy kolory kabelków sa takie same jak dla MiniL lub Stag2L? Bo może to jakiś standard jest zachowany?

> Czy to co wyjąłem na początku - pierwsze zdjęcie - to jest attuator ?

tak to przynajmniej wygląda (strasznie ciemne te zdjęcia). Jak wyciągnąłeś z rury doprowadzającej gaz za reduktorem to na pewno tu ustrojstwo reguluje składem mieszanki (attuator).

Napisano
  • Autor

> one dotyczyły innych instalek, ty masz inną nie wiem jaką ?

> Wygląda mi na elektronikę AEB cos tu znalazłem ale ja się na

> niej nie znam. Sam co prawda mam AE426 jako emulator OBDII ale

> tego nie ruszałem i się nie wgryzałem w jego konstrukcję.

Znalazłem:ja mam el. autronic'a centralkę AL-700 i emulator AE304

> Czy ta złączka co wystaje jest wyjściem do testera? Całkiem możliwe.

> Czy kolory kabelków sa takie same jak dla MiniL lub Stag2L? Bo

> może to jakiś standard jest zachowany?

Cyba żaden standard: kolory: czarny biały zielony czerwony. Chyba że to nie ta złączka

> tak to przynajmniej wygląda (strasznie ciemne te zdjęcia).

Bo robione po północy zlosnik.gif a serio to miałem uwalone łapy i nie chciałem aparatu zasyfić coś jeszcze ustawiając

> wyciągnąłeś z rury doprowadzającej gaz za reduktorem to na pewno

> tu ustrojstwo reguluje składem mieszanki (attuator).

tak, z rury która podaje gaz z reduktora do grubego przewodu powietrznego idącego od filtra pow. do silnika. Z tego co wiem to w miejscu ich połączenia jest w tej grubej rurze zwężka powodująca zasysanie gazu. Nic więcej na tym przewodzie gazowym nie ma. tu mi się nasuwa pytanie terminologiczne: Czy mikser jest tożsamy z tą dyszą? Bo u mnie między reduktorem a przewodem powietrznym od filtra pow. już żadnych widocznych podzespołów nie ma, czyli na oko gaz miesza się z powietrzem w miejscu połączenia tych przewodów, na gazowym jest attuator do kontroli wydatku gazu a na dolocie do silnika silnik krokowy do sterowania wydatkiem mieszanki. Ma to sens?

Napisano

> Znalazłem:ja mam el. autronic'a centralkę AL-700 i emulator AE304

eee to zupełnie inna zabawka, masz całkiem dobry komputerek. AL700 dużo ludzi chwali. Do niego to się podpina laptoka. Poszukaj w archiwum i w necie.

>> tak, z rury która podaje gaz z reduktora do grubego przewodu

> powietrznego idącego od filtra pow. do silnika. Z tego co wiem

> to w miejscu ich połączenia jest w tej grubej rurze zwężka

> powodująca zasysanie gazu.

ta zwężka to mikser 270751858-jezyk.gif Ja na początku myliłem mikser z reduktorem rotfl.gif.

> nie ma, czyli na oko gaz miesza się z powietrzem w miejscu

> połączenia tych przewodów, na gazowym jest attuator do kontroli

> wydatku gazu a na dolocie do silnika silnik krokowy do

> sterowania wydatkiem mieszanki. Ma to sens?

tak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.