Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzewanie po długim dystansie i brak ogrzewania

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio coś mi poszło w kropku. Jechałem sobie spokojnie z jednego miasta do drugiego (dystans ~100 km) i pod koniec drogi (na szczęście i na szczęście w pobliżu parkingu) zaświeciła do mnie czerwone diodka, wesoło informując mnie o zagotowaniu się kropka... Cóż, pozostało mi zatrzymać się i ostygnąć (włączyłem dmuchawę na krótko na kilka minut bo się "zapomniała" sama włączyć). Jak wszystko wróciło do normy, pojechałem dalej. Pomęczył się kropek nieco po mieście i wszytko wydawało się ok (już nawet myślałem że może coś zamokło), ale niestety, w drodze powrotnej, niemal pod moim blokiem znowu żaróweczce zachciało się poświecić. Dodam jeszcze że w samochodzie przez całą drogę dmuchało z nawiewów zimne powietrze - jak troszkę dałem w gaz poleciało letnie, jak ustabilizowałem prędkość, znowu zimne - a zawsze do tej pory jak już się samochód, rozgrzał leciało niemal gorące. Pomóżcie - co się stało i ile szykować na naprawę?

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

> Witam,

> Ostatnio coś mi poszło w kropku. Jechałem sobie spokojnie z jednego

> miasta do drugiego (dystans ~100 km) i pod koniec drogi (na

> szczęście i na szczęście w pobliżu parkingu) zaświeciła do mnie

> czerwone diodka, wesoło informując mnie o zagotowaniu się

> kropka... Cóż, pozostało mi zatrzymać się i ostygnąć (włączyłem

> dmuchawę na krótko na kilka minut bo się "zapomniała" sama

> włączyć). Jak wszystko wróciło do normy, pojechałem dalej.

> Pomęczył się kropek nieco po mieście i wszytko wydawało się ok

> (już nawet myślałem że może coś zamokło), ale niestety, w drodze

> powrotnej, niemal pod moim blokiem znowu żaróweczce zachciało

> się poświecić. Dodam jeszcze że w samochodzie przez całą drogę

> dmuchało z nawiewów zimne powietrze - jak troszkę dałem w gaz

> poleciało letnie, jak ustabilizowałem prędkość, znowu zimne - a

> zawsze do tej pory jak już się samochód, rozgrzał leciało niemal

> gorące. Pomóżcie - co się stało i ile szykować na naprawę?

> Pozdrawiam,

> Marcin

Objaw który opisujesz przypomina o koniecznosci odpowietrzenia układu chłodzenia.....nie mówiąc już o uzupełnieniu płynu sprawdzeniu jego poziomy czy wymianie jesli to konieczne.

Tak wiec jak widzisz masz również do sprawdzenia czujnik temperatury ten który załancza Ci wentylator bo musi byc jakaś przyczyna ze sam sie nie włączył,oraz działanie i sprawnosc termostatu.

Taka jazda moze doprowadzic do uszkodzenia UPG a to już wiecej pracy no i koszta

Napisano
  • Autor

Więc dodam jeszcze co nieco;-) Po kupie punciaka (niecały rok temu) okazało się że:

ma zawaloną chłodnice kwalifikującą się do wymiany,

przepaloną kontrolkę przegrzania...

Jedno z drugim doprowadziło do przegrzewania się kropka o czym dowiedziałem sie po wymianie wszystkich żaróweczek na desce na nowe kontrolek, ale było już za późno. Poszła uszczelka pod głowicą i jak się okazało sama głowica też. Teraz kropek ma już dobrą głowice (przez ostatnie 4 miesiące wszytko było ok), nową uszczelkę, nową chłodnice, nowy termostat i nowy czujnik temperatury w chłodnicy. Poziom płynu sprawdzałem tydzień temu i teraz jak się przegrzał - jest ok. Boje się że znowu uszczelka, że była jakaś wadliwa:-(

Wentylator jeszcze kilka dni temu na 100% się uruchamiał - czuć to jak się stoi w korku (takie charakterystyczne zadrżenie kropka;-)

I co to UPG - ja zielony jestem...

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

> I co to UPG - ja zielony jestem...

uszczelka pod głowicą

No to niezle jak tyle wymieniłes to musisz poddac w wądpliwosc te naprawy i kontrola po raz kolejny zacznij od wentylatora,czujnika,płynu-nie wolno wierzyc w cos co jest ulotne!!!!a taki własnie jest płyn chłodniczy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Trochę wymieniłem. Poszło na to pół wartości autka, ale przegrzewał się tak że nie dało by go rady sensownie sprzedać, a po wymianie szkoda tej wpakowanej kasy żeby sprzedawać;-) Następnym razem autko będzie miało wskaźnik temp. A nie tylko żaróweczkę;-)

Płyn sprawdzałem. Sprawdzę jeszcze raz. Szkoda że tego czujnika temperatury nie mam cym sam odkręcić;-) Sam wentylator jest ok - na krótko się kręci, więc jeśli już to czujnik. Zastanawiam się czy to nie może być termostat. Słyszałem że zdarzają się "fabrycznie wadliwe". Nawet brat jakiś czas temu kupił takiego - ale do volvo;-)

No nic. Czas odwiedzić mechanika.

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

> czy to nie może być termostat. Słyszałem że zdarzają się

> "fabrycznie wadliwe". Nawet brat jakiś czas temu kupił takiego -

Tak to jest przypadłosc tych elementów

Napisano
  • Autor

> Tak to jest przypadłosc tych elementów

Dobra, dzięki za pomoc. To teraz do mechanika i szukanie winowajcy;-) Czujnik i termostat wymienię może od razu żeby było z głowy - nie są takie drogi;-)

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam,

Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.