Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po próbie włamania nie dziala centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam!

"Złodziej" próbował sie dostać drzwiami od strony pasażera. Uszkodzony szyld zamka (troche mniej płynnie niż wcześniej, ale zamek działa mogę go otwierac i zamykać ). Wszystkie bezpieczniki kolo kierowcy dobre. Stycznik współpracujący z c.z. w drzwiach pasażera nie wygląda na uszkodzony. Jedyne nieprawidłowości to pęknięta spężyna odpowiadająca za odbijanie (cofanie) klamki.

(X16SZR '97 centralny z. fabryczny - dwa mastery. nie ma alarmu ani elektrycznych szyb).

samochód normalnie jeździ. W związku z tym że c.z. zablokował wlew paliwa - mam ok 20 l. oraz instalację LPG wiec nie ma aż takiego pośpiechu- problem musze jednak rozwiązać.

Dodatkowe okoliczności - może to coś pomoże.

2 miesiące temu przestala działać żarówka w podsufitce koło lusterka. Przy zamknietych drzwiach i wyciągniętej żarówce woltomierz wskazał 13,1 V przy wył włączniku oraz 13,6 V przy włączonym. Po włożeniu żarówki cały czas jest 0V.

Druga sprawa. Po tym jak przestał mi działać c.z. jeździłem jeszcze dwa dni, następnie nieużywałem go przez 3 dni i gdy po tym czasie próbowałem odpalić akumulator był kompletnie rozładowany (fakt mial juz ponad 5 lat ale nigdy wczesniej mu sie to nie zdażyło). Miałem możliwość więc przyniosłem nowy akumulator 45Ah i przez kilka dni mialem wyciągniety bezpiecznik F1 bo pomyslalem ze to moze c.z. rozładowal mi akumulator. Dwa dni temu włożyłem bezpiecznik na miejsce i dzis akumulator byl całkowicie sprawny. Być może z tym akumulatorem to zbieg okolicznosci ale napisalem bo moze akurat ta informacja pomoże.

Z góry dziekuje za wszystkie sugestie i mam nadzieje ze bede mial sie okazje kiedyś odwdzięczyć.

PS. być moze mogę poprosic kogoś z 3miasta o pomoc, wole zapłacić komuś z uczestników forum niż obcym.

Napisano

> Witam!

> "Złodziej" próbował sie dostać drzwiami od strony pasażera.

> Uszkodzony szyld zamka (troche mniej płynnie niż wcześniej, ale

> zamek działa mogę go otwierac i zamykać ). Wszystkie

> bezpieczniki kolo kierowcy dobre. Stycznik współpracujący z c.z.

> w drzwiach pasażera nie wygląda na uszkodzony. Jedyne

> nieprawidłowości to pęknięta spężyna odpowiadająca za odbijanie

> (cofanie) klamki.

> (X16SZR '97 centralny z. fabryczny - dwa mastery. nie ma alarmu ani

> elektrycznych szyb).

> samochód normalnie jeździ. W związku z tym że c.z. zablokował wlew

> paliwa - mam ok 20 l. oraz instalację LPG wiec nie ma aż takiego

> pośpiechu- problem musze jednak rozwiązać.

(...ciach...)

Jesli masz mozliwosc, zdajmij tapicerke z drzwi i oblukaj silownik c.z. ten od pasazera. bo, albo ten master blokuje zamki (mniej plynne otwieranie zamka moze oznaczac brak napiecia na silowniku/jego uszkodzenie) w najgorszym przypadku przyjaralo ci centralke c.z.

Dodam tylko ze fabrycznego c.z opla nie widzialem wiec mowie tylko teoretycznie.

Napisano
  • Autor

> (...ciach...)

> Jesli masz mozliwosc, zdajmij tapicerke z drzwi i oblukaj silownik

> c.z. ten od pasazera. bo, albo ten master blokuje zamki (mniej

> plynne otwieranie zamka moze oznaczac brak napiecia na

> silowniku/jego uszkodzenie) w najgorszym przypadku przyjaralo ci

> centralke c.z.

Po sprawdzeiu bezpieczników od razu zdjąłem tapicerkę z drzwi oraz plastikowy próg od strony pasażera dlatego wiem że sprężyna odbijająca klamkę jest pęknięta. Mam na wierzchu siłownik drzwi pasazera oraz sterownik centralnego zamka. Tylko czy muszę wyciagać z drzwi ten siłownik żeby go przebadać czy moze jest jakiś inny sposób mniej inwazyjny.

Poza tym jeśli popsułby sie jeden siłownik - czy miałoby to wpływ na resztę? żaden z nich nie reaguje na próby manipulowania pozostałymi.

Napisano

> Po sprawdzeiu bezpieczników od razu zdjąłem tapicerkę z drzwi oraz

> plastikowy próg od strony pasażera dlatego wiem że sprężyna

> odbijająca klamkę jest pęknięta. Mam na wierzchu siłownik drzwi

> pasazera oraz sterownik centralnego zamka. Tylko czy muszę

> wyciagać z drzwi ten siłownik żeby go przebadać czy moze jest

> jakiś inny sposób mniej inwazyjny.

> Poza tym jeśli popsułby sie jeden siłownik - czy miałoby to wpływ na

> resztę? żaden z nich nie reaguje na próby manipulowania

> pozostałymi.

moze to pomoze http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279111.html

Napisano
  • Autor

Dzieki szefie. Znalazłem juz tu nawet na forum astry zdjecia na których te przewody są dokładnie pokazane przy okazji montażu centralnego zamka "nie-fabrycznego".Powalczę z tym w czwartek i moze wtedy jeszcze sie odezwę.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli to sterownik zawiódł to czy można zamontować jakikolwiek inny z allegro bez dokonywania dużych przeróbek w istniejącej instalacji?

Napisano

> Dzieki szefie. Znalazłem juz tu nawet na forum astry zdjecia na

> których te przewody są dokładnie pokazane przy okazji montażu

> centralnego zamka "nie-fabrycznego".Powalczę z tym w czwartek i

> moze wtedy jeszcze sie odezwę.

> Jeszcze jedna rzecz. Jeśli to sterownik zawiódł to czy można

> zamontować jakikolwiek inny z allegro bez dokonywania dużych

> przeróbek w istniejącej instalacji?

jesli masz c.z bez sterowania pilotem to nie widze problemu, ew minimalna przerobka zlacza do sterownika.

Niestety szefem nie jestem i c.z. znam tylko z autopsji smile.gif

Napisano
  • Autor

wzdłuż progu kierowcy wiązka przewodów leżąca pod dywanikiem była ciagle narażona na wilgoć i przewody zaśniedziały. Ponoć jest to normalne w astrze... No ale widocznie tylko w mojej bo wśród tylu użytkowników forum nikt nie wskazał tego miejsca.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie Snejku- byłem o krok od znalezienia usterki:)

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.