Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAK SPRZEDAĆ DOPIERO CO KUPIONE AUTO?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Sorka za takie pytanie z innej beczki ale mam zaufanie tylko do kącikowiczów BBM smile.gif i dlatego was prosze o rade.

Powiedzmy że mam do kupienia samochód który używany był w nie wielkiej firmie ale zarejestrowany na osobe prywatną (właściciel firmy). Cena jest bardzo konkurencyjna wiec biore bez wachania. Chce zarobić na tej furce wiec z miejsca mam już kupca na nią.

I teraz...? Co zrobić?

Kupuje samochód od właściciela. spisuje z nim umowe. Biore dokumenty i samochód jest mój. Nastepnie z tą umową od razu ide do nastepnego kupującego(ode mnie) i pokazuje mu tą umowe a w dokumentach włąsciciel jest inny. Czy musze płącić za to PCC1 w US? czy zapłaci to ktoś kto już kupi ode mnie?

I jak to jest z podatkiem którymam zapłącić od zarobionej kwoty i na jakiej niby podstawie ma ona zostać wyliczona? Bo jesli na podstawie umowy to na umowie moge sobie wpisać że zarobiłem na nim 5 zł i zapłace od tego grosze podatku.

Wiem ze najlepiej byłoby aby sprzedajaćy dał mi umowe z wolnym miejscem na moje dane gdzie wpisałbym goscia który kupi fure ode mnie. ale nie wiem czy da rade tak zagadać i czy kupujący nie bedzie miał jakiegoś ale....

Napisano

ja ci napisze jak sprzedalem malczana zlosnik.gif znajomy handlarz dal mi kase i zabral auto i nic nie podpisywalismy czyli bylo tak jakbym mu to auto pozyczyl, albo jakbym je do komisu wstawil(ale bez umowy komisowej) zlosnik.gif za kilka dni przyjechal z faciem z ktorym ja wszystko podpisalem, to jest umowe kupno/sprzedaz i tyle

Napisano

sprzedasz za tyle ile kupiłeś(oficjalnie), nie zarobiłes to nie zapłacisz podatku.

posrednicy albo biorą umowę imblanko albo sprzedają oficjalnie za tyle samo. US się nie czepia ludzi, którzy robią tak sporadycznie.

Napisano
  • Autor

> sprzedasz za tyle ile kupiłeś(oficjalnie), nie zarobiłes to nie

> zapłacisz podatku.

> posrednicy albo biorą umowę imblanko albo sprzedają oficjalnie za

> tyle samo. US się nie czepia ludzi, którzy robią tak

Kurde czyli jak mam zrobić już sam nie wiem?

Akcja jest taka ze musze w poniedziałek wziaść fure i dać drugiemu typowi smile.gif

Napisano
  • Autor

No i jak w razie czego z tymi całymi podatkami???Co gdzie jak itd ??:(

PS: nie moge za bardzo podbić z typem bezpośrednio do sprzedajacego bo jak sie oboje kapną co ile i za ile to bedzie lipa smile.gif

wiece o co chodzi wink.gif

Napisano

> Kurde czyli jak mam zrobić już sam nie wiem?

> Akcja jest taka ze musze w poniedziałek wziaść fure i dać drugiemu

> typowi

to jak chcesz to zrobić nie mając o tym zielonego pojęcia...

gorzej jak kupujący się rozmyśli i zostaniesz z padaką swiety.gif

Napisano

> Kurde czyli jak mam zrobić już sam nie wiem?

> Akcja jest taka ze musze w poniedziałek wziaść fure i dać drugiemu

> typowi

to weź umowę inblacko i wypełnij z kupujacym.

możesz też spisać umowę na siebie i potem spisac kolejną sprzedaży na taka samą kwotę.

Napisano
  • Autor

> to weź umowę inblacko i wypełnij z kupujacym.

> możesz też spisać umowę na siebie i potem spisac kolejną sprzedaży na

> taka samą kwotę.

No dokładnie...o tym myślałem że moge w razie czego spisać umowe na siebie i potem kolejną ale wtedy nie musze odwiedzać skarbówki itd ???

Napisano

wtedy musisz odwiedzic skarbowke i zaplacic 2% podatku od wzbogacenia ( 2% od wartosci wlasnie kupionego pojazdu) jesli sprzedasz drozej niz kupiles szybciej niz w ciagu pol roku to dodatkowo musisz zaplacic 19% dochodowego od zysku

o ile wiem zeby Twoja umowa byla wazna (przy odsprzedazy) musi byc juz podstemplowana przez US wiec jak chcesz wsio zrobic w poniedzialek to sie streszczaj

pozdr

Napisano
  • Autor

Dobra cyzli najlepsze wyjscie to:

1. Ide do goscia od którego kupuje i wypełnia mi w umowie swoje dane.

2.Zostawia wolne miejsce na kupującego.

3.Daje sałate za samochód

4.Ktoś kto kupi ode mnie wrzuca swoje dane do umowy.

5.Daje sałate za fure zlosnik.gif

6.Dostarczam dane kupującego kolesiowi który mi sprzedał auto żeby mógł wypowiedzieć sobie OC czy jakoś tak.

Pominąlem coś?

Napisano

> Dobra cyzli najlepsze wyjscie to:

> 1. Ide do goscia od którego kupuje i wypełnia mi w umowie swoje dane.

> 2.Zostawia wolne miejsce na kupującego.

> 3.Daje sałate za samochód

> 4.Ktoś kto kupi ode mnie wrzuca swoje dane do umowy.

> 5.Daje sałate za fure

> 6.Dostarczam dane kupującego kolesiowi który mi sprzedał auto żeby

> mógł wypowiedzieć sobie OC czy jakoś tak.

> Pominąlem coś?

nowy właściciel wpisuje dane poprzedniego w PCC-1 i na kolanie w skarbówce podpisuje za niego swiety.gif

Napisano
  • Autor

> nowy właściciel wpisuje dane poprzedniego w PCC-1 i na kolanie w

> skarbówce podpisuje za niego

hnmmmm skąd ja to znam ??? zlosnik.gif

PS: dobra dzienks za wszystko. Zrobie tak jak teraz napsialem zeby nie sie piep...ć z jakimiś podwójnymi umowami urzedami itd...

Czysty zysk. Pozdro

Napisano

Jak zrobisz umowe na nowego wlasciciela z pominieciem siebie bedzie git (jesli masz takiego pewnego kupca).

Jesli zrobisz umowe na siebie placisz 2% wartosci auta w skarbowym (nie ma juz PCC1 teraz jest jakis inny PCC palacz.gif - znajdziesz na stronach izby skarbowej).

Przy umowie na siebie w umowie sprzedazy (z tym co kupi od ciebie) wpisz taka kwote od jakiej zaplaciles 2% - wtedy nie placisz podatku od tzw. "wzbogacenia (cos chyba okolo 20% z zysku)".

Takze mam nadzieje ze 1 wariant Ci sie uda.

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.