Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak świateł od wstecznego

Featured Replies

Napisano

Witam, mój problem polega na tym że mam brak światel od wstecznego. Niedawno jeszcze byly ale juz niestety nie ma:( Sprawdzalem bezpiecznik i wszystko jest ok. Na wyjsciu na żarówce mam 8 Volt i w zapalniczce samochodowej to samo bo wsteczny i zapalniczka jest na jednym bezpieczniku ,wiec gdzies gubi prąd. Tylko gdzie? macie może jakies propozycje przed rozbebeszeniem całej instalacji? Z góry dzięki i pozdrawiam!

Napisano

> Witam, mój problem polega na tym że mam brak światel od wstecznego.

> Niedawno jeszcze byly ale juz niestety nie ma:( Sprawdzalem

> bezpiecznik i wszystko jest ok. Na wyjsciu na żarówce mam 8 Volt

> i w zapalniczce samochodowej to samo bo wsteczny i zapalniczka

> jest na jednym bezpieczniku ,wiec gdzies gubi prąd. Tylko gdzie?

> macie może jakies propozycje przed rozbebeszeniem całej

> instalacji? Z góry dzięki i pozdrawiam!

A moze poprostu czujnik wstecznego zawiódł. Jest wkręcony w skrzynie biegów z tego co sie nie myle.

Napisano
  • Autor

> A moze poprostu czujnik wstecznego zawiódł. Jest wkręcony w skrzynie

> biegów z tego co sie nie myle.

Zapomniałem dodac ze czujnik tez sprawdzalem i jest dobry tzn. obeszlem go i dalej nic:( A i na czujniku jest dobre napiecie czyli 12V

Napisano

> Zapomniałem dodac ze czujnik tez sprawdzalem i jest dobry tzn.

> obeszlem go i dalej nic:( A i na czujniku jest dobre napiecie

> czyli 12V

==========

Obeszłeś ,to znaczy "spiąleś" dwa przewody przy czujniku i dalej nic ?nieświeci ?

W kablu przy światłach jest napięcie ? może żarówki masz do kitu.Jak masz napięcie to wymień żarówki.Ja tak miałem .Wyglądały na dobre i nie świeciły.

Napisano

Może prosta przyczna tzn. wypieła ci się kostka lub jakiś kabel z niej?! grinser006.gif

Napisano

jeśli twierdzisz, że czujnik jest dobry i wychodzi z niego napięcie to trzeba stwierdzić czy dochodzi do lamp. W sumie na podstawie schematu można określić który przewód w wiązce do lampy zasila żarówki wstecznego. Jeśli nie masz schematu po wyjęciu wkładu z żarówkami z klosza lampy widać wszystkie ścieżki zasilające. Musisz zidentyfikować tą od wstecznego i spr czy jest na niej napięcie po włączeniu wstecznego. powodzenia

Napisano
  • Autor

> Może prosta przyczna tzn. wypieła ci się kostka lub jakiś kabel z

> niej?!

Jaka kostka? Bo przy tylnych swiatłach wszystko jest ok tzn. kostki powpinane ,żarówki dobre tylko za małe napięcie idzie na żarówki o wstecznego. Są jeszcze gdzies jakies kostki od tylnych świateł gdzie móże niełączyć?

Napisano

A jeszcze moja mała sugestia, ale nie wiem czy prawidłowa to: że może kabel gdzieś jest przytarty/przecięty i nie daje pełnego napięcia.

Napisano

pozostałe światła tylne są ok? Bo może jest jakiś problem z masą. Twierdzisz, że napięcie na żarówkach do wstecznego dochodzi tylko o mniejszej wartości?

Napisano
  • Autor

> jeśli twierdzisz, że czujnik jest dobry i wychodzi z niego napięcie

> to trzeba stwierdzić czy dochodzi do lamp. W sumie na podstawie

> schematu można określić który przewód w wiązce do lampy zasila

> żarówki wstecznego. Jeśli nie masz schematu po wyjęciu wkładu z

> żarówkami z klosza lampy widać wszystkie ścieżki zasilające.

> Musisz zidentyfikować tą od wstecznego i spr czy jest na niej

> napięcie po włączeniu wstecznego. powodzenia

Na gniezdzie od żarówek od wstecznego mam zaledwie 8 Volt i domyslam sie ze to jest przyczyną braku swiatel tylko czy musze rozbebeszac całą instalacje czy sa gdzieś jeszcze jakies kostki gdzie może uciekać napięcie?

Napisano

czyli jest spadek napięcia a spr jeszcze wartość napięcia na samych złączkach przy lampach, tylko bobrze zidentyfikuj masę i przewód wstecznego. przejże jeszcze schemat.

Napisano
  • Autor

> czyli jest spadek napięcia a spr jeszcze wartość napięcia na samych

> złączkach przy lampach, tylko bobrze zidentyfikuj masę i przewód

> wstecznego. przejże jeszcze schemat.

Na złączkach jest to samo 8V. Bezpiecznik jest od zapalniczki i świateł wstecznych - na zapalniczce nie mieżyłem napięcia ale prawdo podobnie też jest spadek napięcia bo nie rozgrzewa mi zapalniczki. Z góry dzieki za wszelkie info.

Napisano

ze schematu wynika tak:

z skrzynki bezpiecznikowej przewód bezpośrednio zasila czujnik-wyłącznik świateł cofania i zgodnie z tym co pisałeś jest to 12V na wejściu i wyjściu czujnika.

następnie przewód z czujnika śmiga do złącza 6/11-stykowe (tablica rozdzielcza-silnik)

znowu z tego złącza, podejrzewam, że to jakaś wiązka, wchodzi do złącza 64stykowego (tablica rozdzielcza-nadwozie z tyłu) a z niej już przewód wychodzi do żarówek cofania. Nie znam niestety dobrze instalacji i nie wiem gdzie dokładnie mieszczą się te złącza

Napisano

jeśli za bezpiecznikiem jest 12V to na pozostałych odbiornikach też powinno być takie napięcie np zapalniczka, ponieważ za bezpiecznikiem już to już osobny obwód

Napisano
  • Autor

> jeśli za bezpiecznikiem jest 12V to na pozostałych odbiornikach też

> powinno być takie napięcie np zapalniczka, ponieważ za

> bezpiecznikiem już to już osobny obwód

Dzisiaj postaram sie to wszystko sprawdzić i jak coś rozkminie to napisze Z góry dzieki tomch za wszelkie info i pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> jeśli za bezpiecznikiem jest 12V to na pozostałych odbiornikach też

> powinno być takie napięcie np zapalniczka, ponieważ za

> bezpiecznikiem już to już osobny obwód

Po rozbebeszeniu całej instalacji i godzinach zjedzonych nerwów wkońcu znalazłem smile.gif Przy akumlatorze jest wtyczka-złączka do której ida kable od czujnika z skrzyni biegów i tam właśnie był problem. Przeczyściłem styki specjalnym sprayem i wszystko jest ok. Tylko moje nerwy były już na krawędzi wytrzymałości. Wielkie dzieki za pomoc i gorąco pozdrawiam!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.