Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tartarini II gen., TEC99, laptop

Featured Replies

Napisano

Gdzie znajdę jakiś opis regulacji w/w instalacji za pomocą TEC99RPO ?

Mam zamiar kupić sobie interface do kompa, tylko bez wskazówek do

regulacji nic mi to nie da ...

Napisano

> Gdzie znajdę jakiś opis regulacji w/w instalacji za pomocą TEC99RPO ? Mam zamiar kupić sobie interface do kompa, tylko bez wskazówek do regulacji nic mi to nie da ...

Oprogramowanie jest dość proste i badzo dobrze działa pod dosem.

Podstawowe parametry, które możesz ustawiać, jeżeli ktoś wcześniej ustawiał już instalkę, to:

D. czas nałożenia - dotyczy czasu w którym po przełączeniu na gaz wtryskiwacze banzyny jeszcze dają paliwo,

L. pozycja do deski - dodatkowa dawka paliwa zależna od M i N.

O. cut off - zależny od P i Q, ale je mam ustawione na "wylaczony" i tak polecam, chyba, że dużo jeździsz z w górach hamujesz silnikiem - wtedy możesz włączyć.

R. tam poszukaj ustawienia trybu pracy parownika-reduktora: ekono, normalny, sport

274479821-tec99.png

Pozdr!

tomto

Napisano

> Oprogramowanie jest dość proste i badzo dobrze działa pod dosem.

[...]

Dziękuję za opis bow.gif , a czy ten program ma funkcję monitorowania

parametrów działającej instalacji ? U gazownika widziałem kiedyś

jakieś słupki zminiające się podczas regulacji. Jeżeli to nie ten program,

to jakiego mam szukać ?

Napisano

> Dziękuję za opis , a czy ten program ma funkcję monitorowania parametrów działającej instalacji ?

Tak.

274480236-tec99p.png

Napisano

> Tak.

Rewelacja, rozumiem, że jak przesadzę ze śrubą regulacji składu

mieszanki na jałowym, to lambda wyjdzie mi to poza zakres i muszę

skręcić spowrotem ?

Napisano

> Rewelacja, rozumiem, że jak przesadzę ze śrubą regulacji składu mieszanki na jałowym, to lambda wyjdzie mi to poza zakres i muszę skręcić spowrotem ?

Generalnie tak, ale jak zobaczysz pierwszy obrazek, to I. Opóźnienie odczytu sondy jest 5s i tu sprawa się komplikuje.

Jednak przy prawidłowo wyregulowanej instalce napięcie z sondy powinno zmieniać się w śrdokowym zakresie wolniej niż w przypadku pracy na benzynie.

Poobserwuj lambdę przy pracy na benzynie i w taki sposób powinna zachowywać się na gazie, ale zmiany powinny być znacznie wolniejsze.

Nie bedzie też tragedią, jak czasami napięcie sondy będzie stało, pomimo wcześniejszej właściwej pracy.

Takie są niestety instalacje 2 genereacji.

Te obrazki robiłem kiedyś, teraz mam trochę inaczej ustawione, jak będę miał chwilkę to zrobię jeszcze raz i zamieszczę.

Napisano

No własnie niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego czasami ustawia się typ emulacji lambdy na MASA. U mnie tak było choć całkiem inna instalacja ale dla auta nie ma znaczenia czy ustawię emulacja falą prostokątną czy masa - chyba? hmm.gif

Napisano

> No własnie niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego czasami ustawia się typ emulacji lambdy na MASA. U mnie tak było choć całkiem inna instalacja ale dla auta nie ma znaczenia czy ustawię emulacja falą prostokątną czy masa - chyba?

Część pojazdów - komputerów benzyny lepiej toleruje masę inne falę. Dla pracy na gazie ustawienie tego parametru nie ma znaczenia. Jeżeli bedzie ustawiona niewłaściwa emulacja, to komputer benzyny będzie głupiał.

Objawy są różne: nierówna praca, gaśnięcie na benzynie przy dodaniu gazu, powolne zmniejszanie obrotów po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia.

To jaki sposób emulacji zastosować powinien wiedzieć gazownik, osoby takie jak my muszą dochodzić do tego metodą testowania poszczególnych ustawień. Np. silniki FIRE fiata lepiej tolerują masę.

Napisano

> Część pojazdów - komputerów benzyny lepiej toleruje masę inne falę.

Słowo "tolerują" rozumiem że prawdopodobnie oprogramowanie ma taką implementację, że w wyniku podawania im masy igorują i nie zaczytują danych=0V lecz komp pracuje na danych default'owych - taki tryb awaryjny jak gdyby? lub rozmyślnie przewidziane do zastosowań zasilania innym paliwem? Tak też mi chodziło po głowie tylko nie byłem pewny moich wniosków.

Napisano

> Te obrazki robiłem kiedyś, teraz mam trochę inaczej ustawione, jak

> będę miał chwilkę to zrobię jeszcze raz i zamieszczę.

bow.gif

Napisano

> Słowo "tolerują" rozumiem że prawdopodobnie oprogramowanie ma taką implementację, że w wyniku podawania im masy igorują i nie zaczytują danych=0V lecz komp pracuje na danych default'owych - taki tryb awaryjny jak gdyby? lub rozmyślnie przewidziane do zastosowań zasilania innym paliwem? Tak też mi chodziło po głowie tylko nie byłem pewny moich wniosków.

Słowa tolerują użyłem raczej w kontekście, że silnik na banzynie będzie pracował conajmniej poprawnie. Co tam się dzieje w środku, to niestety nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.