Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana świec żarowych Focus 1,8 TDDi '99

Featured Replies

Napisano

Witam,

przymierzam się do wymiany świec jak w temacie i mam kilka pytań:

1. Czy dostęp do świec jest utrudniony, czy należy coś wymontować? Obudowę intercoolera itp?

2. Czy zwykły klucz płasko-oczkowy lub nasadowy wystarczy czy może potrzebny jest specjalny (podobny jak do świec iskrowych) albo łamany ze względu na utrudnione dojście?

3. Na co trzeba zwrócić uwagę podczas wymiany itp?

Napisano

Ja miałem wymienić, ale jak się przyjrzałem to świece są przykręcone chyba na klucz 10', więc stwierdziłem że dam se spokój i pojechałem z tym do serwisu. Nie chciałem ryzykować (koledze dzień wcześniej urwała się świeca przy wykręcaniu w Mercedesie 190D i głowica nadaje sie do wyjęcia)

Napisano
  • Autor

> Ja miałem wymienić, ale jak się przyjrzałem to świece są przykręcone

> chyba na klucz 10', więc stwierdziłem że dam se spokój i

> pojechałem z tym do serwisu. Nie chciałem ryzykować (koledze

> dzień wcześniej urwała się świeca przy wykręcaniu w Mercedesie

> 190D i głowica nadaje sie do wyjęcia)

Już wiem jak to zrobić i sam to zrobię.. przynajmniej 100zł zostanie w kieszeni a roboty raptem na 30min.

Świeczki kupiłem ISKRA po 24,50/szt. - w fabryce udziały ma Bosch, nikt ich nie podrabia jak np. NGK, są sporo tańsze od Beru i z pewnością działają równie dobrze smile.gif

Napisano

> Już wiem jak to zrobić i sam to zrobię.. przynajmniej 100zł zostanie

> w kieszeni a roboty raptem na 30min.

> Świeczki kupiłem ISKRA po 24,50/szt. - w fabryce udziały ma Bosch,

> nikt ich nie podrabia jak np. NGK, są sporo tańsze od Beru i z

> pewnością działają równie dobrze

a przed wymiana sprawdzileś chociaż czy jest potrzeba je wymienić?

Napisano

Świeca 505 627 za 30,508 804 za 29

Napisano
  • Autor

> a przed wymiana sprawdzileś chociaż czy jest potrzeba je wymienić?

Wymieniam bo są problemy z odpaleniem gdy temp. w okolice 0 schodzi.

Koszt świec niewieleki a auto mam sprowadzone więc profilaktycznie wymieniam w nim wszystko po kolei i eliminuję ew. problemtyczne niedociągnięcia byłego właściciela. Przynajmniej będę miał 100% pewność, że wszystko jest NEW i pewnego pięknego dnia auto nie odmówi mi przyjemności z jazdy.

Napisano

Ja swoje sprawdzałem i nie wiem wogóle jak autko zapalało przy -7, bo żadna świeca nie grzała (sprawdzałem poprzez odkręcenie listwy, i podłączonym przewodem to + w aku odtykałem każdej świecy, jak by grzała prawidłowo to powinna iskrzyć a u mnie żadna nie iskrzyła)

Napisano
  • Autor

> Ja swoje sprawdzałem i nie wiem wogóle jak autko zapalało przy -7, bo

> żadna świeca nie grzała (sprawdzałem poprzez odkręcenie listwy,

> i podłączonym przewodem to + w aku odtykałem każdej świecy, jak

> by grzała prawidłowo to powinna iskrzyć a u mnie żadna nie

> iskrzyła)

Myślę, że jest wiele sposobów na sprawdzenie czy są sprawne - m.in. miernik albo podłączenie żarówki ale... jak wymienię (sobota) to napiszę czy były ok i czy napotkałem na problemy itd.

Jak wiadomo diesel ma zapłon samoczynny a świece żarowe są mu potrzebne tylko do rozruchu jak jest zimny silnik.. kompresja ma duże znaczenie dla prawidłowego odpalania (tak mi się coś wydaje).. ale koniec mędrkowania - czas wziąć się do roboty waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Witam, świece wykręcone i wymienione na nowe. Stare były mocno ufajdane sadzą - w sumie to tylko ją było widać a nie żarnik.

Potrzebne są dwa nasadowe klucze 7 i 10 z przedłużką ok. 15cm i bez większych kłopotów można dostać się do świec. Klucze płaskie i płasko-oczkowe nie podejdą.

Aby sobie nie utrudniać życia należy również zdemontować intercooler.

Niestety nie miałem aparatu a chciałem zrobic tutorial (manual) Może innym razem bo czeka mnie kolejny demontaż intercoolera - mam wyciek płynu chłodniczego na łączniku: blok silnika + chłodnica ---> uszczelka już niedomaga w miejscu gdzie jest termostat frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.