Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła mijania padły - do elektryków

Featured Replies

Napisano

Witam

Właśnie sobie odpalałem samochód ,(Brava 1,6 96r.) przed przekręceniem kluczyka wszytko grało, światła się świeciły, po odpaleniu samochodu światła mijania już się nie zaświeciły (zawsze przez chwilę przygasały).

Padły tylko światła mijania, wszystko inne działa jak należy.

Na szybko udało mi się sprawdzić bezpieczniki, ale wszystkie wydawały się ok.

W zasadzie na tym kończą mi się pomysły, co można jeszcze sprawdzić przed zawitaniem do elektryka?? Nie sprawdzałem jeszcze żarówek ale wydaje mi się, że nie ma możliwości żeby jednocześnie się spaliły.

Może ktoś wie na co mam się przygotować?? Przełącznik zespolony??

Pozdrawiam

Chab

Napisano

Całe szczeście mnie to jeszcze nie spotkało, ale czytając te forum (jak i nne fiatowe) dowiedziłem się, że fiat lubi(ł ?) oszczędzać na przekaźniku od świateł mijania, czego skutkiem bywa wypalony przełącznik zespolony.

Opis naprawy "na szybko" jest TU.

Na śmietniku, zaś jest opis naprawy, nawet z filmikiem !!! smile.gif

Oczywiście jeśli to jest przyczyna usterki smile.gif

EDIT: Nie linkujemy do śmietnika na forum... /Marcin_77/

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Kurcze obawiam się właśnie tego najgorszego, szukam tylko potwierdzenia frown.gif

Może ktoś się będzie orientował, czy jest możliwość żeby to był zespolony jeżeli nie działają tylko mijania a wszytko pozostałe działa (pozycje, długie, kierunki). Innymi słowy, jeżeli padł zespolony czy coś jeszcze powinno nie działać?

Napisano
  • Autor

Poczytałem trochę o tym przełączniku.

Jak doczytałem, skoro psuje się on z powodu przełączania (iskrzy na stykach) a ja mam go cały czas włączonego to teoretycznie nie powinno się z nim nic stać.

Mam rację?? Przed odpaleniem silnika się świeciły, po odpaleniu już nie. Może padł jakiś przekaźnik który je odłącza na czas zapalania silnika? Jest taki?

Napisano

Nie wiem jak w bravie, ale w unoku wypalało się nie od iskrzenia ale od nagrzania. Z czasem styk się robił trochę gorszy i dostawał większej rezystancji - wydzielało się na nim więcej ciepła, grzał się wtedy jeszcze bardziej aż w końcu się wszystko wypalało.

Jeżeli masz przekaźnik to powinien się on chyba znajdować nad bezpiecznikami. Wydaje mi się jednak, że gdzieś czytałem, że przekaźnik montowali dopiero w nowszych egzemplarzach frown.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj od rana przygotowałem się do rozbiórki przełącznika w celu oględzin. Wszystkie narzędzia zgodnie ze wskazówkami ze śmietnika przygotowane. Najpierw postanowiłem jednak sprawdzić żarówki. I niemożliwe stało się możliwe, spaliły się obydwie jednocześnie! confused.gifniewiem.gificon_eek.gifsmile.gif

Szybka wizyta w markecie i sprawa załationa.

Profilaktycznie jednak zaczynam studiowanie montażu przekaźników co bym spał spokojniej.

Dzięki za pomoc silver.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzisiaj od rana przygotowałem się do rozbiórki przełącznika w celu

> oględzin. Wszystkie narzędzia zgodnie ze wskazówkami ze

> śmietnika przygotowane. Najpierw postanowiłem jednak sprawdzić

> żarówki. I niemożliwe stało się możliwe, spaliły się obydwie

> jednocześnie!

> Szybka wizyta w markecie i sprawa załationa.

> Profilaktycznie jednak zaczynam studiowanie montażu przekaźników co

> bym spał spokojniej.

> Dzięki za pomoc silver.

> Pozdrawiam

I znow sie okazalo ze trzeba zaczac od poczatku i od najprostszych rzeczy! 270751858-jezyk.gif Gratulacje

Napisano

LOL smile.gif

To by była niedźwiedzia przysługa smile.gif

Jakiej firmy żarówki są tak precyzyjnie wykonane wink.gif ?

Napisano

> LOL

> To by była niedźwiedzia przysługa

> Jakiej firmy żarówki są tak precyzyjnie wykonane ?

Ja mam Philips NIGHT GUIDE 3-in-1. Jestem z nich bardzo zadowolony! Swieca duzo lepiej niz moje poprzednie! Jeszcze tylko soczewki muysze kupic!

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy żarówki są tak precyzyjnie wykonane ?

Jeżeli o mnie chodzi to jedna była Philipsa, druga Tungsram. Jakie konkretnie, nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.