Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanko o turbine

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie mam male pytanie odnosnie turbiny-co sprawia ze turbina zalancza sie np przy 2 tys czy 1,5 pytam bo u mnie jest cos dziwnego turbine slychac(typowy dla turbiny swist) juz przy 1tys a nawet troche wczesniej i jak tak dalej bedzie to bedzie do wyrzucenia zwlaszcza teraz gdzy jest zimno a po odpaleniu silnika obroty poczatkowe sa wyzsze niz 1 tys.Mile widziane tez adresy jakis dobrych forów o turbinach.Z gory dzieki za wskazowki

Napisano

Obawiam się, że dźwięk jaki słyszysz to raczej nie jest świst turbiny! Proponuje jak najszybciej udać się do jakiegos warsztatu w celu zdiagnozowania problemu.

Napisano

> Obawiam się, że dźwięk jaki słyszysz to raczej nie jest świst

> turbiny!

Dokładnie ok.gif - jako najbardziej prawdopodobną przyczynę obstawiałbym wyjące łożysko alternatora, chociaż oczywiście tego rodzaju dźwięki mogą pochodzić z kilku innych źródeł...

Napisano

> Witam

> Panowie mam male pytanie odnosnie turbiny-co sprawia ze turbina

> zalancza sie np przy 2 tys czy 1,5

Turbina napędzana jest spalinami... czyli kręci się od uruchomienia silnika... Głośniejsza jej praca powyżej jakiegoś zakresu obrotów może niepokoić...

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że dźwięk jaki słyszysz to raczej nie jest świst

> turbiny! Proponuje jak najszybciej udać się do jakiegos

> warsztatu w celu zdiagnozowania problemu.

To jest na 100% swist turbinytylko pytanie dlaczego zaczyna pracowac juz dosc intensywnie przy 1 tys obrotów. W innych TD turbine slyszalem gdzies w okolicy 2 tys a tu slysze ja praktycznie po odpaleniu silnika-zreszta "nadstawilem"ucha i to jest na 100 % turbina tylko dlaczego tak wczesnie co ta wczesna jej prace powoduje??

I jeszcze jedno pytanie do czego jest ten "złoty zbiorniczek"przy turbinie-od spodu do turbiny idzie jakas sruba i to wyglada na jakas regulacjie tylko czego-jakiegos cisnienia??? Nie mam fotki turbiny ale tu na allegro dobrze widac http://moto.allegro.pl/item164013246_turbina_turbosprezarka_fiat_stilo_130ps.html

Napisano

> I jeszcze jedno pytanie do czego jest ten "złoty zbiorniczek"przy

> turbinie-od spodu do turbiny idzie jakas sruba i to wyglada na

> jakas regulacjie tylko czego-jakiegos cisnienia???

Jak się nie mylę, to jest to podciśnieniowa regulacja łopatek - w 115 JTD turbiny są ze zmienną geometrią łopatek. Gdzieś na forum były zdjęcia rozebranej turbiny - poszukaj "turbina" biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.