Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwna praca silnika

Featured Replies

Napisano

witam. dawno mnie nie bylo na forum.

mam maly problem z cc900 na LPG. w sobote troche go zmeczylem (przez 10km 130km/godz) w niedziele odpalam - silnik sie trzesie, jakby nie chodzil na jeden gar-ale jechal, troche na mocy stracil, ale do szkoly dolecialem. popoludniu sprawdzilem swiece - jedna jakby mokra. zamienilem miejscami z ''dobra'' i dupa... ta tez zrobile sie mokra na tym cylindrze. w silniku slychac jakby male stukanie, chociaz moze to efekt telepania sie silnika. z kuplem stwierdzilismy ze swieca jest mokra w wodzie, tzn nie smierdzi benzyna ani gazem - nie ma objawow UPG (nie grzeje sie, nie ucieka woda)

Napisano

> witam. dawno mnie nie bylo na forum.

> mam maly problem z cc900 na LPG. w sobote troche go zmeczylem (przez

> 10km 130km/godz) w niedziele odpalam - silnik sie trzesie, jakby

> nie chodzil na jeden gar-ale jechal, troche na mocy stracil, ale

> do szkoly dolecialem. popoludniu sprawdzilem swiece - jedna

> jakby mokra. zamienilem miejscami z ''dobra'' i dupa... ta tez

> zrobile sie mokra na tym cylindrze. w silniku slychac jakby male

> stukanie, chociaz moze to efekt telepania sie silnika. z kuplem

> stwierdzilismy ze swieca jest mokra w wodzie, tzn nie smierdzi

> benzyna ani gazem - nie ma objawow UPG (nie grzeje sie, nie

> ucieka woda)

moze kable WN?

Napisano

W zeszłą niedziele miałem identyczną sytuacje. sciana.gif Winna była cewka zapłonowa angryfire.gif Sprawdz czy masz iskrę na świeczkach cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

zalozylem nowe swiece - dupa.

zdjelem nawet pokrywe zaworów, czy czasem nic mechanicznie sie nie zepsuło.

zrobilem takze maly eksperymenty - na chodzacym silniku zdejmowalem po koleji kable ze swiec. na czwartym cylindrze (na tym którym byly mokre swiece) zdjecie kabla nie dawalo znacznej różnicy. Na reszcie cylindrów, zdjecie kabla powodowalo dławienie sie silnika

ps. ani raz mnie nie kopneło smile.gif

Napisano

> witam. dawno mnie nie bylo na forum.

> mam maly problem z cc900 na LPG

to jest nie mozliwe !!! nie wystepuje cos takiego w przyrodzie !!! problem z cc? i to z 900? nie moze byc yikes.gif

no a powaznie zlosnik.gif skoro juz wiesz ze nie ma iskry na 4 cylindzie to albo musisz jedna cewke wymienic albo jeden przewod WN i bedzie super zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

hehe

ale iskra jest!!!! i to calkiem ladna.

i jeszcze jedna pbserwacja - podczas zdejmowania kabli cylindrze 1 2 3 nawet po oddaleniu kabla na 5cm od swiecy - iskra dalej przeskakiwała. natomiast na 4 (wadliwym) cylindrze iskra przeskakiwala dopiero przy dotknieciy koncówki przewodu do swiecy

????

Napisano

cewka lub przewod, pomien przewod WN od jakiegos kolegi , tak czy siak naprawa bedzie tania bo cewka nowa w aso to mniej niz 50zl a przewody 18zl zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

kurcze - przewody kupowalem pól roku temu - boscha (60zl dalem)

wiec to chyba cewka. ale jesli cewka to czemu nie na dwóch tłokach wysiadło zasilanie???

Napisano

> wiec to chyba cewka. ale jesli cewka to czemu nie na dwóch tłokach

> wysiadło zasilanie???

sam sobie odpowiedziales - nie padlo ci zasilanie cewki tylko cewka, w padace mi ostatnio padla cewka i jest jedna wspolna obodowa na 4 cylindry a padla mi cewka1 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

aha. czyli mam rozumiec ze w jedenj obudowie są dwie cewki. obudowy sa dwie czyli razem 4 cylindry

ps. slyszalem kiedys ze mozma zmierzyć ohmomierzem czy cewka jest dobra

Napisano
  • Autor

no i dupa. zrobilem pomiary rezystacji na cewkach - okazalo sie ze na jedej cewce (tej od wadliwego cylindra) na uzwojeniu pierwotnym jest bardzo duza rezystacja - wykraczajaca poza morzliwosci mojego miernika -> wniosek - przepalone uzwojenie

-> szybki zakup nowej cewki(magnetii -74zl)

montaz i dupa - dziala tak samo jak przedtem

dzis udam sie na pomiar cisnienia na tlokach - obawiam sie najgorszego, czyli uszkodzen mechanicznym cylindra, lub pierscienie

ps. jakie sa objawy uszkodzonych pierscieni??

Napisano

zmień przewód WN na podejrzanej swiecy bo wiele wskazuje ze to jego wina. Nie ważne że to bosch i kupiony pol roku temu. mialem ostatnio podobną akcje w agencie tyle ze u mnie nie działało pół silnika a nie jak u ciebie ćwierć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.