Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda bez prawka

Featured Replies

Napisano

Takie pytanko mam... Jakie sa konsekwencje jazdy bez prawa jazdy? chodzi dokladnie o "jazdy doszkalajace" przed egzaminem, oczywiscie na terenie bardzo malo uczeszczanym ale jednak na drogach publicznych. Czy kierowca udostepniajacy samochod osobie bez uprawnien tez podlega jakiejs karze w razie kontroli przez policial.gif? No i czy duze problemy mialaby osoba "uczaca sie"?

dzieki z gory

Napisano

> Takie pytanko mam... Jakie sa konsekwencje jazdy bez prawa jazdy?

> chodzi dokladnie o "jazdy doszkalajace" przed egzaminem,

> oczywiscie na terenie bardzo malo uczeszczanym ale jednak na

> drogach publicznych. Czy kierowca udostepniajacy samochod osobie

> bez uprawnien tez podlega jakiejs karze w razie kontroli przez

> ? No i czy duze problemy mialaby osoba "uczaca sie"?

> dzieki z gory

osoba ucząca się może mieć zakaz robienia prawka przez kilka lat a właściciel auta problemy za to, że użyczył auta

nie daj bozia niech dojdzie do nawet jakiejś tam niewielkiej kolizji sick.gif

Napisano

> drogach publicznych. Czy kierowca udostepniajacy samochod osobie

> ? No i czy duze problemy mialaby osoba "uczaca sie"?

> dzieki z gory

Mandat karny kredytowany jeśli jazda bez innych przygód

taryfikator

art. 94 § 1 Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobę niemającą: art. 87 ust. 1

1) uprawnień do kierowania pojazdami 500 pln

2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu 300 pln

bonus jeśli kierowca nie jest właścicielem pojazdu

art. 96 § 1 pkt 2 Dopuszczenie przez właściciela, posiadacza, użytkownika lub prowadzącego pojazd do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej przez osobę niemającą wymaganych uprawnień 300 pln

Jeśli z kolizją to

1. nie Twoja wina, sprawa Sąd Grodzki ( grzywna + możliwy zakaz prowadzenia pojazdów)

2. Twoja wina, sprawa SG ( grzywna + bardzo prawdopodobny zakaz prowadzenia) dodatkowo wyłączenie odpowiedzialnosci ubezpieczenia OC/ACwięc naprawy aut z Twojej kieszeni

Wypadek- PROBLEM i to znaczny shocked.gif

W Sądzie bonus( $$$) dla właściciela pojazdu jeśli to nie jest kierowca zatrzymanego pojazdu.

Napisano
  • Autor

Dzieki, wlasnie chcialem sie upewnic bo slyszalem kilka opini... miedzy innymi taka ze grozi za to tylko jakis duzy mandat niewiem.gif A moze ma ktos linka, jakis zapis zebym dowod mial bo moja serce.gif mnie meczy a ja nie przepadam za problemami cool.gif

Napisano
  • Autor

> art. 94 § 1 Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez

> osobę niemającą: art. 87 ust. 1

> 1) uprawnień do kierowania pojazdami 500

> 2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu 300

> Jeśli z kolizją to

> 1. nie Twoja wina, sprawa Sąd Grodzki ( grzywna + możliwy zakaz

> prowadzenia pojazdów)

> 2. Twoja wina, sprawa SG ( grzywna + bardzo prawdopodobny zakaz

> prowadzenia) dodatkowo wyłączenie odpowiedzialnosci

> ubezpieczenia OC/ACwięc naprawy aut z Twojej kieszeni

> Wypadek- PROBLEM i to znaczny

Uprzedziles moja prozbe. Dzieki bardzo za odpowiedzi, juz wszystko wiem

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> drogach publicznych.

Dla kierującego bez stosownych uprawnień - mandacik do 500zł, albo wniosek do sadu grodzkiego.

>Czy kierowca udostepniajacy samochod osobie

art. 179 k.k. Kto wbrew szczególnemu obowiązkowi dopuszcza do ruchu pojazd mechaniczny albo inny pojazd w stanie bezpośrednio zagrażającym bezpieczeństwu w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym lub dopuszcza do prowadzenia pojazdu mechanicznego albo innego pojazdu na drodze publicznej przez osobę znajdującą się w stanie nietrzeźwości, będącą pod wpływem środka odurzającego lub osobę nie posiadającą wymaganych uprawnień, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

>No i czy duze problemy mialaby osoba "uczaca sie"?

dzieki z gory

Quote:

Policjant nie ma kompetencji, aby z tytułu popełnionego wykroczenia, zabronić Pani podchodzenia do egzaminu na prawo jazdy. Jednakże może on zawiadomić ośrodek szkolenia kierowców, w którym uczęszcza Pani na kurs prawa jazdy o popełnionym wykroczeniu. Kwestię tego, czy takie zawiadomienie wpłynie w jakimkolwiek stopniu na możliwość zdawania przez Panią egzaminu na prawo jazdy reguluje z pewnością odpowiedni regulamin obowiązujący uczestników kursu na prawo jazdy w danym ośrodku szkolenia kierowców.

Jazda bez prawa jazdy/PoradaPrawna

Napisano

Trochę za ciężkie działa wytaczasz grinser006.gif

ten artykuł z 179KK ma zastosowanie w sytuacji kiedy kierujący popełnia przestępstwo skutkowe ( powoduje wypadek)

W większości zdarzeń w praktyce wystarcza Kodeks Wykroczeń

Quote:

Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:

(...)

2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień;

Sprawa kończy się mandatem 300 pln dla właściciela lub grzywna od SG w postępowaniu nakazowym ( dużo rzadziej zwyczajnym)

Na szczęście za większośc takich zdarzeń nie trzeba ponosic aż takich konsekwencji jak przewidujesz choc w skrajnych przypadkach bywa i tak sick.gif

Napisano

> Trochę za ciężkie działa wytaczasz

Wiesz - lepiej od razu pokazać najgorszą możliwą opcję - to się nazywa TERAPIA WSTRZĄSOWA mlotek.gifbiglaugh.gif Przynajmniej wiadomo co może grozić poza mandacikami wink.gif Myslę, ze sam wiesz, że samo grożenie konsekwencjami pieniężnymi często niewiele daje... Dla niektórych 300 zł mandatu to pryszcz (dla mnie to czynsz hehe.gif ), więc nie jest to żadna groźba. Ale jeśli już dochodzi do tego świadomość, że jeśli w jakiś sposob osoba, której użyczylismy auto, zagrozi bezpieczeństwu - to może nas spotkać coś gorszego niż utrata 3 stówek z konta...

Napisano
  • Autor

Oczywiscie z kazdej sytuacji mozna jakos wybrnac grinser006.gif ale chcialem wiedziec poprostu jakie jest prawo:D Jezeli bedziemy jezdzic to i tak bedzie to jakies odludzie i o takiej porze zeby wypadku nie spowodowac ale tak tylko teoretyzuje. Dzieki za fachowe wypowiedzi!

Napisano

> osoba ucząca się może mieć zakaz robienia prawka przez kilka lat

A jakaś podstawa prawna tego? Nie ma AFAIK przepisu, który pozwalałby na odroczenie nabycia uprawnień.

W praktyce jest trochę inaczej - czasem Policja nieoficjalnie informuje miejscowy WORD i pacjent ma "problemy" ze zdaniem egzaminu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.