Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praca komputera gazowego

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś zauważyłem dziwne zachowanie się mojego - jakże lubianego przez wszystkich na tym kąciku - komputerka gazowego LECHO miniLambda. Otóż normalnie, po przełączeniu na gaz jest utrzymywana stała mieszanka biegu jałowego ustawiana śrubą - na wskaźniku sondy Lambda jest stały sygnał. Po dodaniu gazu powinna zadziałać funkcja TPS i komputerek powinien zacząć generować sztuczny sygnał sondy Lambdy w postaci fali prostokątnej 1V. Wówczas ta fala jest odwzorowywana przez prawdziwy sygnał z sondy Lambda i to obserwuje na wskaźniku. Dziś jednak stało się tak, że po przełączeniu na LPG (dość szybko od uruchomienia silnika) funkcja TPS się nie załączyła mimo wkręcenia silnika na dość wysokie obroty. Na wskaźniku sygnał był cały czas stały. Po puszczeniu gazu silnik zgasł. Po ponownym uruchomieniu silnika (wymaga to niestety długiego kręcenia) i przejechaniu ok 1km przełączenie na LPG odbywa się już w sposób prawidłowy. Ktoś ma pojęcie co jest grane??? Komputerek niby jest prosty jak drut, nie ma jakichś zależności od temperatury itp. Ewentualnie jakieś dodatkowe sygnały może wprowadzać centralka BRC Samba (przy okazji jeśli ma ktoś jakieś materiały od tej centralki byłbym wdzięczny za udostępnienie). Tylko nie bardzo wiem co miałaby wprowadzać.

pozdrawiam

Napisano

> Otóż normalnie, po przełączeniu na gaz jest utrzymywana stała

> mieszanka biegu jałowego ustawiana śrubą - na wskaźniku sondy

> Lambda jest stały sygnał. Po dodaniu gazu powinna zadziałać

> funkcja TPS i komputerek powinien zacząć generować sztuczny

> sygnał sondy Lambdy w postaci fali prostokątnej 1V. Wówczas ta

> fala jest odwzorowywana przez prawdziwy sygnał z sondy Lambda i

> to obserwuje na wskaźniku.

He he fajna teoria:) To tak jakbyś powiedział że wiatr się robi dlatego że liście się ruszają na drzewie. Przebieg z emulatora nie ma żadnego związku z układem automatyki regulującym skład mieszanki w oparciu o sondę lambda. Oscylacje powinny być w całym zakresie obrotów, także jałowych. Jak ich nie ma tzn że trzeba doregulować parownikiem i śrubą. Mini ma kiepski zakres regulacji i bardziej udaje że coś reguluje niż to się dzieje w rzeczywistości. Wystarczy niewielka zmiana parametrów układu i Mini już nie daje rady dokorygować.

Napisano
  • Autor

> He he fajna teoria:) To tak jakbyś powiedział że wiatr się robi

> dlatego że liście się ruszają na drzewie. Przebieg z emulatora

> nie ma żadnego związku z układem automatyki regulującym skład

> mieszanki w oparciu o sondę lambda. Oscylacje powinny być w

> całym zakresie obrotów, także jałowych. Jak ich nie ma tzn że

> trzeba doregulować parownikiem i śrubą. Mini ma kiepski zakres

> regulacji i bardziej udaje że coś reguluje niż to się dzieje w

> rzeczywistości. Wystarczy niewielka zmiana parametrów układu i

> Mini już nie daje rady dokorygować.

Piszę tak z obserwacji. Od kiedy mam wskaźnik sygnału sondy Lambda zawsze tak było. Dopóki obroty nie przekroczyły pewnej ustalonej wartości to oscylacji nie było. Być może masz rację, że jest to błędne ustawienie - na pewno w tych sprawach masz większą wiedzę niż ja. Chodzi jednak o to, że po przełączeniu z benzyny na LPG zarz po uruchomieniu silnika oscylacji nie było wogóle, nawet po wciśnięciu gazu prawie do podłogi. I chciałbym właśnie wiedzieć co może być tego przyczyną. Jak silnik popracował trochę dłużej (ok. 2km jazdy) to po przełączeniu na LPG wszystko było ok. Gdyby była to kwestia uszkodzenia sterownika LECHO to raczej nie miałoby znaczenia czy silnik jest zimny czy gorący i zachowywałby się tak samo niepoprawnie.

pozdrowienia

Napisano

> Piszę tak z obserwacji. Od kiedy mam wskaźnik sygnału sondy Lambda

> zawsze tak było. Dopóki obroty nie przekroczyły pewnej ustalonej

> wartości to oscylacji nie było. Być może masz rację, że jest to

> błędne ustawienie - na pewno w tych sprawach masz większą wiedzę

I wskaźnik sondy dobrze pokazuje. Dalej twierdze że powinno być w całym zakresie , co prawda z różną częstotliwością, ale wina tu może być po stronie Mini który może nie dac rady aby tak było.

> niż ja. Chodzi jednak o to, że po przełączeniu z benzyny na LPG

> zarz po uruchomieniu silnika oscylacji nie było wogóle, nawet po

> wciśnięciu gazu prawie do podłogi. I chciałbym właśnie wiedzieć

> co może być tego przyczyną.

a jaka jest sonda z grzałką czy bez?

Membrany parownika na zimno tez inaczej pracują zwłaszcza jeżeli mają już troche przebiegu - a to powoduje zmianę parametrów układu z czym Mini sobie nie radzi.

>Jak silnik popracował trochę dłużej

> (ok. 2km jazdy) to po przełączeniu na LPG wszystko było ok.

> Gdyby była to kwestia uszkodzenia sterownika LECHO to raczej nie

> miałoby znaczenia czy silnik jest zimny czy gorący i

> zachowywałby się tak samo niepoprawnie.

> pozdrowienia

Na pewno nie jest problemem usterka Mini raczej jej konstrukcja która nie wydala gdy coś w układzie reglacji zbyt się zmienia(starzenie membran, filtr powietrza coraz bardziej brudny, temperatura etc..).

Po prostu z tym sterownikiem trzeba praktycznie tak często regulować jak w I generacji - przy czym regulacja tego może doprowadzic człowieka do szału bo często nie wiadomo co się dzieje bo oprócz wyników wskazań z sondy (o ile się ma jakiś wskaźnik) nie masz żadnych innych informacji.

Napisano
  • Autor

> I wskaźnik sondy dobrze pokazuje. Dalej twierdze że powinno być w

> całym zakresie , co prawda z różną częstotliwością, ale wina tu

> może być po stronie Mini który może nie dac rady aby tak było.

Wskaźnik na 100% dobrze pokazuje. Wg informacji na stronie LECHO to faktycznie miniLambda powinna dawać oscylacje w całym zakresie pracy, czyli również na biegu jałowym. Jak było wcześniej tego niestety nie wiem bo wskaźnik mam od ok. roku. Faktem jest, że sterownik mój bardzo mocno reaguje na wilgoć (dlatego m.in. założyłem wskaźnik - patrz tutaj i tutaj ) i przypadłość ta pojawiła się po ostatniej kolizji. Wcześniej na prawdę wszystko działało jak w zegarku.

> a jaka jest sonda z grzałką czy bez?

bez, jednoprzewodowa

> Membrany parownika na zimno tez inaczej pracują zwłaszcza jeżeli

> mają już troche przebiegu - a to powoduje zmianę parametrów

> układu z czym Mini sobie nie radzi.

wszystko się zgadza, tylko że w czasie przed ostatnią kolizją wystarczyło zimą odpalić auto, zgarnąć śnieg z karoserii, przejechać 100m i na LPG i silnik pracował jak należy. Teraz po prostu gaśnie. Mam pewne podejrzenia co do termostatu, bo wydaje mi się, że silnik nagrzewa się dużo dłużej niż kiedyś. Ewentualnie może być jeszcze czujnik temperatury do ECU.

> Na pewno nie jest problemem usterka Mini raczej jej konstrukcja która

> nie wydala gdy coś w układzie reglacji zbyt się

> zmienia(starzenie membran, filtr powietrza coraz bardziej

> brudny, temperatura etc..).

Membrany raczej się tak mocno nie zestarzały - LPG mam raptem 3 lata i przejechałem w tym czasie ok 16kkm. Filtr powietrza wymieniany był nie dalej jak pół roku temu.

> Po prostu z tym sterownikiem trzeba praktycznie tak często regulować

> jak w I generacji - przy czym regulacja tego może doprowadzic

> człowieka do szału bo często nie wiadomo co się dzieje bo oprócz

> wyników wskazań z sondy (o ile się ma jakiś wskaźnik) nie masz

> żadnych innych informacji.

No to fakt. Ale z drugiej strony mam przykład taki: brat ma taką samą instalkę (BRC + miniLambda) w Sienie jakieś 5lat i prócz obligatoryjnych przeglądów instalki nic się nie dzieje. Pewnie, że lepiej byłoby zmienić mini na coś lepszego ale to znów koszt a gwarancji nie mam, że wszystko wróci do normy.

Przy okazji ponawiam prośbę o jakiś schemat połączenia centralki BRC Samba.

pozdrawiam

Napisano

> bez, jednoprzewodowa

no to musi sie nagrzać żeby pracować, na zimnym nie działa

Napisano
  • Autor

> no to musi sie nagrzać żeby pracować, na zimnym nie działa

Zgadza się, ale przecież LPG i tak nie korzysta z sondy tylko generuje sobie falę 1V. Na wskaźniku sygnału z sondy wygląda to tak, że po uruchomieniu silnika i przełączeniu na LPG bardzo słabo świecą wszystkie diody z takim widocznym pulsowaniem a w miarę rozgrzewania się sondy zaczynają zapalać się kolejne diody. Jeśli wcześniej silnik pracował to wszystko jest ok, nie gaśnie i po ok 1min pojawia się prawidłowa praca miniLambdy. Natomiast w przypadku gdy auto długi czas stało, np. po nocy nawet przełączenie po kilku minutach pracy i przy rozgrzanej sondzie auto potrafi zgasnąć, przy czym na sondzie zarówno na benzynie jak i gazie mam cały czas mieszankę bogatą. Poza tym to co pisałem wcześniej, przy dość krótkiej pracy na benzynie i przełączeniu na gaz nie ma oscylacji (sonda w tym momencie na 100% jest rozgrzana). Pytanie czy ten typ tak ma czy jest jakaś usterka w osprzęcie silnika, która daje taki efekt. Na pewno takie animozje działania miniLambdy pojawiły się z temperaturami jesienno-zimowymi.

pozdrawiam

Napisano

> Zgadza się, ale przecież LPG i tak nie korzysta z sondy tylko

> generuje sobie falę 1V.

pad.gifzlosnik.gif

Wiesz co poczytaj sobie w necie trochę o zasadach działania LPG II -IV generacji bo straszne teorie wysnuwasz i głupoty piszesz. Jak ci można pomóc skoro ty w ogóle wszystko mieszasz i sie nie orientujesz w podstawach.

Napisano
  • Autor

> Wiesz co poczytaj sobie w necie trochę o zasadach działania LPG II

> -IV generacji bo straszne teorie wysnuwasz i głupoty piszesz.

> Jak ci można pomóc skoro ty w ogóle wszystko mieszasz i sie nie

> orientujesz w podstawach.

miniLambda ma ustawienia fala 1V, masa, sygnał z sondy. Jeśli mam ustawione fala 1V to nie jest to sygnał z sondy. Wtedy można sondę odłączyć i LPG będzie pracować. Więc jeśli Twoim zdaniem to głupoty to proszę napisz jak jest w rzeczywistości. Jak pisałem wcześniej sprawach LPG na pewno znasz się ode mnie lepiej.

pozdrawiam

Napisano

> miniLambda ma ustawienia fala 1V, masa, sygnał z sondy. Jeśli mam

> ustawione fala 1V to nie jest to sygnał z sondy.

to są ustawienia emulatora

> Wtedy można

> sondę odłączyć i LPG będzie pracować.

nigdy w życiu, podstawowym parametrem wg którego sterownik reguluje dawkę gazu jest właśnie sygnał z sondy lambda. Tegoo się nie odłącza bo to tak jakbyś wyrzucił kierownicę i dziwił się że auto nie chce skręcać.

> Więc jeśli Twoim zdaniem

> to głupoty to proszę napisz jak jest w rzeczywistości. Jak

> pisałem wcześniej sprawach LPG na pewno znasz się ode mnie

> lepiej.

> pozdrawiam

Strasznie leniwe pokolenie nam wyrasta frown.gif masz tu jakieś na szybko znalezione linki -

http://motobiznes.o2.pl/?s=1029&t=4133

http://groups.google.pl/group/pl.misc.sa...d5670b9b6ae4026

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie za linki bow.gif moja wiedza na temat działania miniLambdy się zweryfikowała.

Wracając jednak do mojego problemu: co może być przyczyną stałego sygnału sondy Lambda przy pracy na LPG na biegu jałowym???? Uszkodzenie sondy??? Uszkodzenie miniLambdy???? Czy jakiś inny element układu wtryskowego może mieć na to wpływ??? Wskaźnik pokazuje mieszankę bogatą - napięcie z sondy wg LEDów szacuje na 0,7-0,9V.

pozdrawiam

Napisano

> dzięki wielkie za linki moja wiedza na temat działania miniLambdy

> się zweryfikowała.

> Wracając jednak do mojego problemu: co może być przyczyną stałego

> sygnału sondy Lambda przy pracy na LPG na biegu jałowym????

> Uszkodzenie sondy??? Uszkodzenie miniLambdy???? Czy

może konieczność regulacji, albo zimna sonda

jakiś inny

> element układu wtryskowego może mieć na to wpływ??

nie

? Wskaźnik

> pokazuje mieszankę bogatą - napięcie z sondy wg LEDów szacuje na

> 0,7-0,9V.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.