Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie na gazie

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiem, że problem był już poruszany nie raz ale nie wiem co jeszcze może być przyczyną gaśnięcia autka podczas jazdy na luzie. Dodam, że auto gaśnie tylko jak jest zimne tzn po ok 10 minutach (ok 5 km w korkach) jazdy jest już ok. Instalacja II generacji Landi LES98 założona 4 lat temu, przejechałem na niej ok 80kkm, Punciak 1.1. Problem ten pokazał się w zeszłym roku ale teraz sie znacznie nasilił.

Problem był już diagnozowany przez 3 "fachowców" - za pierwszym razem po "regulacji" zastałem zaklejony o połowę dolot powietrza ale i ten tik nic nie pomógł. Za drugim razem diagnoza - walnięty reduktor i przewody WN do wymiany. Wymieniłem reduktor, przewody i świece - i nadal to samo. Ostatni mistrz tematu stwierdził, że to wina termostatu tzn, że jest walnięty (cały czas otwarty) i silnik bardzo wolno się nagrzewa. Sprawdzałem przewody i wg mnie jest ok tzn przewód z slnika do chłodnicy nagrzewa się dopiero po jakimś czasie czyli termostat działa prawidłowo. Fakt miałem trochę mało płynu chłodzącego ale problem występował nawet w momencie jak płynu nie brakowało.

Powiedzcie mi czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co można sprawdzić zanim wywalę całą ta instalacje w piz... Tak sie zraziłem do "fachowców", że pojadę do nich tylko jak sam nie będę w stanie czegoś poprawić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Połączyć do Lapka trzeba i podczas jazdy zobaczyć na wykresie, co sie dzieje w momencie kiedy gaśnie.

Napisano

Zrób tak. Okręć reduktor woreczkiem foliowym i wrzuć na luz jeśli nie zgaśnie to znaczy że reduktor jest założony w złym miejscu i ciśnienie napiera na membranę przez co silnik gaśnie.

Napisano
  • Autor

> Zrób tak. Okręć reduktor woreczkiem foliowym i wrzuć na luz jeśli nie

> zgaśnie to znaczy że reduktor jest założony w złym miejscu i

> ciśnienie napiera na membranę przez co silnik gaśnie.

Ok, dzisiaj zrobię test. Ale zastanawia mnie to, że kiedyś było wszystko ok. Jedyną zmianą było wymienienie reduktora z Landi na Lovato.

Jeszcze jedno okazało się, że płyn chłodzący wyciekał bo walnięta był uszczelka pod głowicą, ale tak była walnięta, że płyn nie dostawał się do cylindrów tylko wyciekał na zewnątrz. Wg. mechanika wtedy spadało ciśnienie i z racji tego, że parownik jest dużo wyżej niż wszystkie inne elementy silnika płyn docierał do niego znacznie wolniej niż powinien.

Po wymianie niestety na zimnym silniku też gaśnie ale rzeczywiście szybciej się nagrzewa.

Jak myślicie coś można jeszcze z tym zrobić czy już sobie darować?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.