Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury powietrza?

Featured Replies

Napisano

Witam i na wstępie pozdrawiam wszystkich posiadaczy uno.

Mam problem z samochodem - uno 1.0, wtrysk, 93-94 rok mniej więcej, benzyna, ~180kkm.

Otóż jak się nagrzeje do temperatury powyżej 80 st.C to jak się zatrzymam, to po kilku sekundach bezruchu silnik krokowy dostaje sygnały z kosmosu i raz dodaje obrotów, raz je ujmuje i w następstwie samochód w końcu po którymś takim manewrze gaśnie. Z odpaleniem nie ma zbytnich kłopotów, ale cały proces jest uciążliwy bo stale trzeba trzymać go na gazie.

Jeśli samochód jest w ruchu i jedzie powiedzmy z górki, silnik ma temperaturę powyżej 80 st.C (przynajmniej tak pokazuje wskaźnik) to nic takiego się nie dzieje - są normalne niskie obroty tak jak powinno być (nie mam obrotomierza, ale na "słuch" jest dobrze). Moje pytanie jak w temacie - czy może być tak że czujnik temperatury powietrza dolotowego doszedł do kresu żywota i jeszcze coś tam wskazuje ale nie do końca poprawnie? Czytałem artukuł na temat układu wtryskowego uno i tam jest napisane, że jeśli coś nie tak jest z czujnikiem powietrza, to komputer sobie dobiera odpowiednią wartość i tyle, dlatego nie jestem do końca przekonany o tym, że moje przypuszczenia są trafne. Moim zdaniem przy padniętym czujniku temp. powietrza samochód powienien mieć podwyższone obroty i to wszystko.

Proszę o podpowiedzi co można sprawdzić - albo jak sprawdzić czujnik temp. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Napisano

Raczej czujnik temperatury płynu, taki z niebieskim plastikiem. Umiejscowiony mniej więcej nad stykiem skrzyni biegów i silnika.

Napisano
  • Autor

> Raczej czujnik temperatury płynu,

No więc poszedłem po najmniejszej linii oporu i odpiąłem ten czujnik jak już się samochód zagrzał. Tym razem nie zgasł. Po chwili podpiąłem czujnik spowrotem i dalej działał tak, jak powinien.

Muszę jeszcze nim trochę pojeździć w takim razie i zobaczę co się będzie działo. Pierwsza próba nie została zaliczona do udanych, no chyba że to chodziło o styki czujnika, ale coś mi się nie wydaje. To by było za proste. Pozdrawiam

Napisano

> ......

> no chyba że to chodziło o styki czujnika, ale coś mi się nie

> wydaje. To by było za proste. Pozdrawiam

Ale możliwe

Napisano

> No więc poszedłem po najmniejszej linii oporu i odpiąłem ten czujnik

> jak już się samochód zagrzał. Tym razem nie zgasł. Po chwili

> podpiąłem czujnik spowrotem i dalej działał tak, jak powinien.

> Muszę jeszcze nim trochę pojeździć w takim razie i zobaczę co się

> będzie działo. Pierwsza próba nie została zaliczona do udanych,

> no chyba że to chodziło o styki czujnika, ale coś mi się nie

> wydaje. To by było za proste. Pozdrawiam

Najprawdopodobniej czujnik temp. w kolektorze ssącym, miałem podobne obiawy tylko że mi nie gasł tylko wkręcał się na wysokie obroty, koszt około 30 zeta polecam wymienić.

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej czujnik temp. w kolektorze ssącym,

Jeszcze wolę się dopytać dokładnie - czy czujnik temp. w kolektorze ssącym to to samo co czujnik temperatury wody chłodzącej?

Napisano

> Jeszcze wolę się dopytać dokładnie - czy czujnik temp. w kolektorze

> ssącym to to samo co czujnik temperatury wody chłodzącej?

Z tego co się orientuje to ten sam, znajduje się on w kolektorze ssącym i ma niebieską końcwkę.

Napisano
  • Autor

> Z tego co się orientuje to ten sam, znajduje się on w kolektorze

> ssącym i ma niebieską końcwkę.

Dzięki wielkie za podpowiedź. Wieczorem go wymienię i jutro powinienem już cos wiedzieć. Dam znać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wymieniłem czujnik temp wody, przejechałem około 45km do pracy, silnik sie odpowiednio zagrzał i znowu to samo. Fakt, że samochód chodzi znacznie lepiej po wymianie czujnika(równiejsza praca silnika na wolnych obrotach kiedy silnik jest zimny), ale dalej jak nie ma powiewu powietrza,to świruje jak jest ciepły. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to proszę o podrzucenie.

Napisano

> Wymieniłem czujnik temp wody, przejechałem około 45km do pracy,

> silnik sie odpowiednio zagrzał i znowu to samo. Fakt, że

> samochód chodzi znacznie lepiej po wymianie czujnika(równiejsza

> praca silnika na wolnych obrotach kiedy silnik jest zimny), ale

> dalej jak nie ma powiewu powietrza,to świruje jak jest ciepły.

> Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to proszę o podrzucenie.

A może coś jest nie tak z dolotem powietrza? Nie bardzo wierzę, żeby to było to ale sprawdź jak wygląda filtr powietrza. Potem zobacz czy przypadkiem coś nie przytkało dolotu zimnego powietrza. Gdy silnik jest zimny to bierze powietrze znad kolektora, gdy się zagrzeje termostat zamyka tamten dopływ a uruchamia dolot zimnego powietrza. Jeżeli ten drugi wąż by był przytkany to silnik po zagrzaniu nie miałby wystarczającej ilości powietrza. Ale nie wiem tego na pewno - tylko teoretyzuję.

Napisano
  • Autor

Hmm...filtr powietrza wymieniłem jakiś miesiąc temu, ale wcześniej się to też działo. Wtedy do tego nałożyło się kilka innych problemów z którymi sobie musiałem poradzić, dlatego nie przywiązywałem do tego uwagi. Co do magicznego termostatu w dolocie powietrza to nie wiem czy on kiedykolwiek działał w tym samochodzie ;-). Słyszałem że patent się nie za dobrze sprawdza. U mnie jest zawsze na wpół otwarty. Może to jest wyjście, że przymknę nieco dolot ciepłego powietrza z kolektora i sprawdzę co się będzie działo. Chociaż mało prawdopodobne, ale łatwe do sprawdzenia.

Napisano

widze że masz wtrysk hmm.gif czujnik temp. powietrza zasysanego hmm.gif myślem że jak odkręcisz pokrywe wtrysku tzn. wszystkie plastiki między filtrem a ukł. wtryskowym... popatrzysz z góry na wtrysk zobaczysz // mostek z czymś dziwnym podspodem// (załącznik-widok z boku) termistor, jak każdy termistor.. reaguje na temp... a że jest on NIE w obudowie więc reaguje na temp powietrza zasysanego...

tak jest u mnie, wyczyściłem to ustrojstwo DELIKATNIE dość dawno i silnik narazie niegłupieje skromny.gif

post-54917-14352479525717_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> widze że masz wtrysk czujnik temp. powietrza zasysanego

> myślem że jak odkręcisz pokrywe wtrysku tzn. wszystkie plastiki

> między filtrem a ukł. wtryskowym... popatrzysz z góry na wtrysk

> zobaczysz // mostek z czymś dziwnym podspodem//

> (załącznik-widok z boku) termistor, jak każdy termistor..

> reaguje na temp... a że jest on NIE w obudowie więc reaguje na

> temp powietrza zasysanego...

> tak jest u mnie, wyczyściłem to ustrojstwo DELIKATNIE dość dawno i

> silnik narazie niegłupieje

Tak wiem, że to ustrojstwo to właśnie czujnik temp. Muszę spróbować, w sumie się tego obawiałem, że będe musiał w to łapy wkładać, bo jak coś nie tegres mi wyjdzie to będę trochę w plecy z kasą ;-) a to pewnie tanie nie jest...chociaż zawsze można kupić używany wtrysk ;-)

Pewnie jutro będe to macał. Poczyszczę i zobaczymy co i jak. Dzięki za podpowiedź.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.