Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopot z wtryskami w Mondeo 2.0 T.D.C.I

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich bardzo serdecznie. jestem z sąsiedniego kącika, ale bardzo proszę o pomoc w imieniu kolegi który nie jest jeszcze internautą.smile.gif Jeździ on Mondeo i ma już po raz drugi kłopot najprawdopodobniej z wtryskami. otuż nagle w czasie jazdy zapaliła mu się kontrolka świec żarowych i auto nagle straciło moc. Słychać też nieprzyjemne burczenie. może jest coś jeszcze oprócz wtrysków na co należy zwrócić uwagę? Kolega jest załamany i twierdzi że to i tak są wtryski. Z doświatczeń fiatowskich wiem, że elektronika potrafi płatać figle. Bardzo proszę o podpowiedzi a na usprawiedliwienie dodam że wątki przeszukałem narazie bez skutku. Z góry dziękuję wszystkim za informacje i pozdrawiam

Ps. Może podalibyście jakieś linki o podobnych kłopotach.

Napisano

> witam wszystkich bardzo serdecznie. jestem z sąsiedniego kącika, ale

> bardzo proszę o pomoc w imieniu kolegi który nie jest jeszcze

> internautą. Jeździ on Mondeo i ma już po raz drugi kłopot

> najprawdopodobniej z wtryskami. otuż nagle w czasie jazdy

> zapaliła mu się kontrolka świec żarowych i auto nagle straciło

> moc. Słychać też nieprzyjemne burczenie. może jest coś jeszcze

> oprócz wtrysków na co należy zwrócić uwagę? Kolega jest załamany

> i twierdzi że to i tak są wtryski. Z doświatczeń fiatowskich

> wiem, że elektronika potrafi płatać figle. Bardzo proszę o

> podpowiedzi a na usprawiedliwienie dodam że wątki przeszukałem

> narazie bez skutku. Z góry dziękuję wszystkim za informacje i

> pozdrawiam

> Ps. Może podalibyście jakieś linki o podobnych kłopotach.

Skoro zapisany zostal blad trzeba go odczytac i wtedy bedzie wiadomo co jest nie tak.

Jezeli okaze sie ze to po raz drugi wtryski warto zastanowic sie na jakim paliwie sie jezdzi.

Napisano

Witam

Kontrolka swiec żarowych świadczy o jakiejś usterce, ale niekoniecznie muszą być to wtryskiwacze.Najlepiej byłoby zeby kumpel podjechał do ASO w celu postawienia diagnozy i niech poprosi dodatkowo o zrobienie testu przelewowego wtryskiwaczy kosz 40-60 w zależności od ASO. Polega to na tym ze odpina się przewody przelewowe i podpina sie w to miejsce zbiorniczki potem uruchamia sie silnik na 1 min. Jeśli w zbiorniczku nazbiera sie ponad 15ml to dany wtrysk nadaje sie do wymiany. jazda z lejącym wtryskwaczem może spowodować nawet wygięcie korbowodu lub wypalenie dzióry w tłoku. Objawy które opisujesz moga byc tez przyczyną niezaprogramowanch wtryskiwaczy/wtryskiwacza . Przyczyn moze być wiele od filtra paliwa poprzez przekaźnik mocy, wtryskiwacze , czujniki, pompa wtryskowa , przekaxnik mocy , paliwo, filtr paliwa itp

Napisano
  • Autor

> Skoro zapisany zostal blad trzeba go odczytac i wtedy bedzie wiadomo

> co jest nie tak.

O to chodzi że ponoć komp serwisowy nic nie pokazuje w takim przypadku. Kontrolka świec niby wskazuje że to świece i nic poza tym.

> Jezeli okaze sie ze to po raz drugi wtryski warto zastanowic sie na

> jakim paliwie sie jezdzi. masz rację. pierwsza awarja powstała na wskutek złej jakości tegoż paliwa. od tej pory auto było zalewane ropą z renomowanych stacji. Dlatego kolega jest załamany tą sytuacją. Ponoć naprawa przeprowadzona zgodnie z zasadami sztuki może kosztować około 10000 zł. crazy.gif Sądził że jeśli będzie pilnował jakości paliwa z którego kożysta taka sytuacja więcej nie nastąpi. Pozdrawiamsmile.gif

Napisano
  • Autor

Taki test już wcześniej był robiony. Wtedy to właśnie Kolega wymieniał 4 wtryski. bardzo dziękuję za nadzieję innych przyczyn powstałej awarji. dowiedziałem się od kolegi że ażeby prawidłowo przeprowadzić taką naprawę należy wymienić nieomal że cały układ paliwowy. najgorsze jest w tym to poza ceną o której pisałem wcześniej że nie daje to gwarancji bezawaryjnej dalszej eksploatacji. Przyczyną są wtryskiwacze firmy delfay które z zasady są awaryjne w tej maszynie. tak to czasami bywa. dla jasności sytuacji powiem że podczas utraty mocy pokazał się tzw. siwy tuman dymu. Dlatego kolega jest pełen złych przeczuć. jeszcze raz dziękuję za promyk nadzieji. Może to rzeczywiście to jakiś czujnik. niewiem.gif. Pozdrawiamsmile.gif

Ps. jeśli znalibyście jeszcze prawdopodobne przyczyny takiego stanu rzeczy dajcie znać proszę. Z doświatczenia wiem, że użytkownicy aut mają wiele takich doświatczeń i spostrzeżeń. Z drugiej jednak strony nie należy zbyt mocno wierzyć w cuda.

Napisano
  • Autor

chciałem dodać jeszcze parę informacji do mojej wczorajszej wypowiedzi. Otóż wczorajsza sytuacja z kontrolką świec i utratą mocy pojawiła się narazie tylko raz. wieczorem przy ponownym odpaleniu auta wszystko było jak wcześniej normalnie. Ponoć błąd w takim przypadku sam się kasuje przy ponownym odpaleniu auta. nie znaczy to że powód nie istnieje. crazy.gif oznacza to tyle, że może się to powtórzyć i z regóły wraca. kolega twierdzi że serja tzw. limitowana Mondeo X.100 z tym silnikiem ma taką przypadłość. pozdrawiamsmile.gif

Napisano

> chciałem dodać jeszcze parę informacji do mojej wczorajszej

> wypowiedzi. Otóż wczorajsza sytuacja z kontrolką świec i utratą

> mocy pojawiła się narazie tylko raz. wieczorem przy ponownym

> odpaleniu auta wszystko było jak wcześniej normalnie. Ponoć błąd

> w takim przypadku sam się kasuje przy ponownym odpaleniu auta.

> nie znaczy to że powód nie istnieje. oznacza to tyle, że może

> się to powtórzyć i z regóły wraca. kolega twierdzi że serja tzw.

> limitowana Mondeo X.100 z tym silnikiem ma taką przypadłość.

> pozdrawiam

Przeciez robil juz raz uklad paliwowy czyli rozumiem ze gdyby nawet byla taka przypadlosc to zostala wyeliminowana.

Co do bledu zapisanego w sterowniku watpie aby kasowal sie przy pierwszym poprawnym uruchomieniu.

Napisano
  • Autor

> Przeciez robil juz raz uklad paliwowy czyli rozumiem ze gdyby nawet

> byla taka przypadlosc to zostala wyeliminowana.

naprawa była przeprowadzona, ale nie w pełnym zakresie. wymieniono tylko wtryski i przewody. było to po gwarancji więc sprawdzono inne części układu, przepłukano bak paliwa i było dobrze. auto było eksploatowane na zachodzie na tamtejszym paliwie przez rok po naprawie.

> Co do bledu zapisanego w sterowniku watpie aby kasowal sie przy

> pierwszym poprawnym uruchomieniu.Tak właśnie powiedziano kumplowi w ASO i w jakiejś łudzkiej firmie specjalizującej się w tego typu usterkach. Z kąd inąd wiem że w elektronice np. Boscha tak właśnie się dzieje. Np. w stilo są 2 poziomy błędów. jedne wyświetlają się na żółto. one właśnie się kasują. Inne zaś wyświetlają się na czerwono i wymagają interwęcji "fachmana" z ekzaminerem. na fordach nie znam się wogóle więc trudno mi zajmować jakie kolwiek stanowisko w tej sprawie. pozdrawiamsmile.gif

Napisano

> witam wszystkich bardzo serdecznie. jestem z sąsiedniego kącika, ale

> bardzo proszę o pomoc w imieniu kolegi który nie jest jeszcze

> internautą. Jeździ on Mondeo i ma już po raz drugi kłopot

> najprawdopodobniej z wtryskami. otuż nagle w czasie jazdy

> zapaliła mu się kontrolka świec żarowych i auto nagle straciło

> moc. Słychać też nieprzyjemne burczenie. może jest coś jeszcze

> oprócz wtrysków na co należy zwrócić uwagę? Kolega jest załamany

> i twierdzi że to i tak są wtryski. Z doświatczeń fiatowskich

> wiem, że elektronika potrafi płatać figle. Bardzo proszę o

> podpowiedzi a na usprawiedliwienie dodam że wątki przeszukałem

> narazie bez skutku. Z góry dziękuję wszystkim za informacje i

> pozdrawiam

> Ps. Może podalibyście jakieś linki o podobnych kłopotach.

No niestety. W TDCi wymiana wtrysków nie zawsze jest dożywotnia, tzn. mogli orżnąć kolegę sciana.gif i o takich przypadkach się słyszało/czytało. Dobrze robią wtryski kawał drogi od Was bo w Dąbrowie Górniczej, wejdź na link z podpisu i poszukaj namiarów na Dąbrowę. Jeździ tam wielu z całej Polski, jest duuużo taniej niż gdzie indziej, a bardzo skutecznie. Ach te pie... TDCi szczególnie sprzed 2004 roku. Moc i parametry świetne. Gorzej z wtryskami sick.gif

Napisano
  • Autor

> No niestety. W TDCi wymiana wtrysków nie zawsze jest dożywotnia, tzn.

> mogli orżnąć kolegę i o takich przypadkach się

> słyszało/czytało.

dobrze to rozumiem. palacz.gifniestety nie mogę powiedzieć gdzie kolega te wtryski robił. wiem, że w ASO również mogą nie źle kantować. Słyszałem tylko od niego że jest jakaś firma w łodzi (nazwy w tej chwili nie potrafię sobie przypomnieć), która ponoć specjalizuje się w tego typu usterkach. Nie wiem natomiast czy kontaktował się on z tą firmą i nie znam cen. Dobrze robią wtryski kawał drogi od Was bo w

> Dąbrowie Górniczej, wejdź na link z podpisu i poszukaj namiarów

> na Dąbrowę. Jeździ tam wielu z całej Polski, jest duuużo taniej

> niż gdzie indziej, a bardzo skutecznie.

wielkie dzięki za informację. piwo.gifsmile.gif Ach te pie... TDCi

> szczególnie sprzed 2004 roku. Moc i parametry świetne. Gorzej z

> wtryskami

Właśnie dowiedziałem się od kolegi że winę za ten stan rzeczy ponosi wtrysk delfay. nie wiem tylko czy w innych edycjach tego auta są już wtryski innych firm, czy też poprawione delfay. pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję za namiary.smile.gif

Napisano

> wtrysk delfay. nie wiem tylko czy w innych edycjach tego auta są

> już wtryski innych firm, czy też poprawione delfay. pozdrawiam i

> jeszcze raz bardzo dziękuję za namiary.

Koledze chyba o Delphi chodzi.

Napisano
  • Autor

> Koledze chyba o Delphi chodzi.

Tak, oczywiście.smile.gif nie znam angielskiego i nigdy nie widziałem napisu tej firmy w orginale. Przepraszam za niewiedzę. bow.gif

Napisano

> Tak, oczywiście. nie znam angielskiego i nigdy nie widziałem napisu

> tej firmy w orginale. Przepraszam za niewiedzę.

A propos wtryskiwaczy, to faktycznie Delphi robi je do silników TDCi, tutaj jest link do sklepu internet. z częściami do Forda. Zastanawiające jest to, że chcą stare wtryskiwacze do zwrotu?? Może istnieje możliwość ich regeneracji niewielkim kosztem?

Jeżeli da się wtrysk rozebrać to można spróbować go naprawić bo cena jednego powala na kolana pad.gif

Tak sobie tylko mędrkuję hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A propos wtryskiwaczy, to faktycznie Delphi robi je do silników TDCi,

> tutaj jest link do sklepu internet. z częściami do Forda.

dzięki za link 20.GIF

> Zastanawiające jest to, że chcą stare wtryskiwacze do zwrotu??

> Może istnieje możliwość ich regeneracji niewielkim kosztem?

> Jeżeli da się wtrysk rozebrać to można spróbować go naprawić bo cena

> jednego powala na kolana

Właśnie kolega dlatego jest zdruzgotany i wyraża opińję"już nigdy przenigdy p....nego turbodiesla. Ponoć przeszedł drogę przez mękę i to nawet w sytuacji kiedy udało mu się zakupić 4 wtryskiwacze nie za 1400zł. za sztukę, ale o połowę mniej.

> Tak sobie tylko mędrkujęJa nawet nie potrafię ztobą w tym temacie zamienić parę słów, bo zupełnie się na tym nie znam niestety. dziękuję jednak za pomysłsmile.gif kolega ponoć wymienił nie tylko wtryski, ale icały comonrail, pompę paliwa itd. dlatego jeży go myśl o ponownej naprawie i nieznanym skutku. pozdrawiam

Napisano

Ale jak widzę to kolega ma JTD - też commonrail i też są wtryski wniosek jest jeden: Jak coś padnie to też będzie kieszeń płakać.

Z tego co porównywałem to czy to jest VW, Opel, Fiat, Ford itd. to przy dieslach z commonrailem ceny części są na podobnym poziomie. Tutaj nie ma ulg niestety ale jest coś innego... niesamowita frajda z jazdy.

Napisano
  • Autor

ja mam JTD i nie mam z nim jak narazie kłopotów. oby tak dalej. osobiście nie mam nic przeciwko turbodieslom, ale kolega jest sparzony jak nieprzymierzając po "zawodzie miłosnym" smile.gif pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.