Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

406 hdi 90 konikow

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam kilka pytan, jako ze kupilem uzywane lwiatko z tym motorem.

1. Czy jest akceptowalne wydmuchiwanie bagnetu??? U mnie go wywala i nie wiem, czy jest to powodowane wiekiem czujnika (7 lat) czy cos gorszego. Na szczescie mam gwarancje i w razie gdyby co, moge robic dym...

2. Jak sprawdzic czy klima dziala? Jest dosc chlodno, rzedu +10 no i odpalenie klimatyzacji nie daje jakos bardziej zimnego powietrza niz wlatujace tak czy siak z zewnatrz.

3. Czy przycisk sterujacy komputerem jest jakkolwiek naprawialny; wiem, ze to ma komputer, ale przycisk na dzwigni wycieraczek nie dziala. Czy musze wymienic zestaw dzwigienek, czy da sie cos zrobic?

4. Gdzie jest czujka temperatury zewnetrznej? Termometr pokazuje co mu sie podoba od -20 do +35 stopni (na podstawie wlasnych obserwacji:)) Gdzie temperatury zewnetrzne oscyluja w granicy 5- 10 stopni na plusie. No i czy to moze byc walnieta czujka, czy raczej skopany komputer.

5. Jak nim jezdzic mozliwie ekonomicznie- kiedy zmieniac biegi? Zaczyna dobrze ciagnac w granicach 2000- 2200rpm. Ja zmieniam w granicach 2400rpm. Tak zostawic, czy raczej nie?

--

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Witajcie.

> Mam kilka pytan, jako ze kupilem uzywane lwiatko z tym motorem.

Czy jest akceptowalne wydmuchiwanie bagnetu??? U mnie go wywala i - przedmuchy nie cieknie z silnika i nie przepala za dużo oleju?

> nie wiem, czy jest to powodowane wiekiem czujnika (7 lat) czy

> cos gorszego. Na szczescie mam gwarancje i w razie gdyby co,

> moge robic dym... Jaki czujnik???

> 2. Jak sprawdzic czy klima dziala? Jest dosc chlodno, rzedu +10 no i

> odpalenie klimatyzacji nie daje jakos bardziej zimnego powietrza

> niz wlatujace tak czy siak z zewnatrz. Jak włączasz klimę słychać pyknięcie (sprężarka startuje) i obroty się lekko podnoszą (i w samochodzie szybko para z szyb ucieka-zassysa ją).

> 3. Czy przycisk sterujacy komputerem jest jakkolwiek naprawialny; To zależy jak jest uszkodzony, jak nie da rady go zrobić trzeba kupić nowy przełącznik kosztuje ponad 180 zł w przybliżeniu. To zależy jak jest uszkodzony, jak nie da rady go zrobić trzeba kupić nowy przełącznik kosztuje ponad 180 zł w przybliżeniu. No chyba,że ktoś nie dokończył montażu kompa i manetki nie zmienił.

> wiem, ze to ma komputer, ale przycisk na dzwigni wycieraczek nie

> dziala. Czy musze wymienic zestaw dzwigienek, czy da sie cos

> zrobic?

> 4. Gdzie jest czujka temperatury zewnetrznej? Termometr pokazuje co

> mu sie podoba od -20 do +35 stopni (na podstawie wlasnych

> obserwacji:)) Gdzie temperatury zewnetrzne oscyluja w granicy 5-

> 10 stopni na plusie. No i czy to moze byc walnieta czujka, czy

> raczej skopany komputer. Czujnik jest za szkłem lusterka od strony pasażera. Czujnik jest za szkłem lusterka od strony pasażera.

> 5. Jak nim jezdzic mozliwie ekonomicznie- kiedy zmieniac biegi?

> Zaczyna dobrze ciagnac w granicach 2000- 2200rpm. Ja zmieniam w

> granicach 2400rpm. Tak zostawic, czy raczej nie?

Po testuj zmianę przy 3000 tyś ja w benzynie zmieniam bieg po przekroczeniu 3500 tyś obrotów ale i tak mogę jechać z prędkościami od 110 do 170 km/h i pali mi 10 litrów gazu na sto kilosów.

Samochód trzeba też przegonic w trasie aby silnik i układ wydechowy oczyścił się bo jak będziesz jeździł jak stara babcia to dla auta nie jest dobre czyli wszystko z wyczuciem.

Pozdrawiam. Po testuj zmianę przy 3000 tyś i zobaczysz czy spalanie spadło czy wzrosło-ekonomiczna jazda wcale nie znaczy zmiana przy niskich obrotach lecz przy obotach przy których samochód sie nie męczy -ja w benzynie zmieniam bieg po przekroczeniu 3500 tyś (ale przy wyprzedzaniu ciągne i do 5500 tyś obrotów wszystko zależy od warunków na drodze) ale i tak mogę jechać z prędkościami od 110 do 170 km/h i pali mi 10 litrów gazu na sto kilosów.

Samochód trzeba też przegonic w trasie aby silnik i układ wydechowy oczyścił się bo jak będziesz jeździł jak stara babcia to dla auta nie jest dobre czyli wszystko z wyczuciem.

Pozdrawiam.

Napisano

> 5. Jak nim jezdzic mozliwie ekonomicznie- kiedy zmieniac biegi?

> Zaczyna dobrze ciagnac w granicach 2000- 2200rpm. Ja zmieniam w

> granicach 2400rpm. Tak zostawic, czy raczej nie?

> --

> Pozdrawiam

> Andrzej

Sam sobie właśnie takiego kupiłem, ale z motorkiem 110 kucy. Jeszcze nie nauczyłem się tego samochodu (obsługi elektroniki) ale co do jazdy ekonomicznej mogę sie wypowiedzieć gdyż przesiadłem się z Passata B4 właśnie w TDI, którym jeździłem kilka latek. Przy spokojnej jaździe nie kręcę silnika powyżej 2300 rpm, natomiast zgodzę się że autko czasem trzeba przegonić i ku temu wykorzystuje manewr wyprzedzania i oczywiście autostrady. W ten spoósb w Passacie uzyskałem wynik średniego spalania rzędu 5,3l/100km co mnie niezmiernie cieszyło. 406stki jeszcze nie litrażowałem, ale staram się w podobny sposób auto użytkować.

Napisano
  • Autor

W kwestii czujnika chodzilo mi o bagnet wlasnie, ale nie chcialem sie powtarzac, wiec sie pogmatwalo. Oleju chyba nie bierze, bynajmniej przez ostatnie 5200 mil od poprzedniego serwisu zniknela go tak niewielka ilosc, ze mozna pominac.

Co do gazowania auta, mysle ze 3000 to troche wiele, tym bardziej ze max power ma na 4000 wiec nie ma sensu go az tak wysoko krecic. Po konsultacjach z krewniakiem ujezdzajacym vw vento td i po poscie zamieszczonym tu w okolicy wynika ze 2400 to zupelnie wystarczajaca wartosc.

Co do termometru zewnetrznego, to jak rozumiem chodzi o prawe drzwi, a ni koniecznie o drzwi pasazera? W moim przypadku pasazer siedzi po lewej stronie, ale taki to juz urok angielskiej motoryzacji. Komputer jest na pewno, bo w ustawieniach menu jest troche za wiele pozycji do wyboru gdyby mialo go nie byc. Bo i po co mialbym wybierac pomiedzy milami i kilometrali, litrami i galonami:)))) Czyli pozostanie pokombinowac z dzwigienka, ale to dopiero w czasie wakacji w kraju, bo tu by mnie troszke wiecej kosztowala:) Co do klimy, to chyba musialbym podskoczyc do mechaniora, zeby sprawdzil cisnienie w ukladzie i ewentualnie uzupelnic freonik, bo jakos chyba nie dziala:( Ale to dopiero jak sie zrobi cieplej:)

Napisano

> W kwestii czujnika chodzilo mi o bagnet wlasnie, ale nie chcialem sie

> powtarzac, wiec sie pogmatwalo. Oleju chyba nie bierze,

> bynajmniej przez ostatnie 5200 mil od poprzedniego serwisu

> zniknela go tak niewielka ilosc, ze mozna pominac.

> Co do gazowania auta, mysle ze 3000 to troche wiele, tym bardziej ze

> max power ma na 4000 wiec nie ma sensu go az tak wysoko krecic.

> Po konsultacjach z krewniakiem ujezdzajacym vw vento td i po

> poscie zamieszczonym tu w okolicy wynika ze 2400 to zupelnie

> wystarczajaca wartosc.

> Co do termometru zewnetrznego, to jak rozumiem chodzi o prawe drzwi,

> a ni koniecznie o drzwi pasazera? W moim przypadku pasazer

> siedzi po lewej stronie, ale taki to juz urok angielskiej

> motoryzacji. Komputer jest na pewno, bo w ustawieniach menu jest

> troche za wiele pozycji do wyboru gdyby mialo go nie byc. Bo i

> po co mialbym wybierac pomiedzy milami i kilometrali, litrami i

> galonami:)))) Czyli pozostanie pokombinowac z dzwigienka, ale to

> dopiero w czasie wakacji w kraju, bo tu by mnie troszke wiecej

> kosztowala:) Co do klimy, to chyba musialbym podskoczyc do

> mechaniora, zeby sprawdzil cisnienie w ukladzie i ewentualnie

> uzupelnic freonik, bo jakos chyba nie dziala:( Ale to dopiero

> jak sie zrobi cieplej:)

A więc on ma max obroty do 4000 tyś, myślałem, że do 4500 tyś

stąd moja sugestia kręcenia do 3000 tyś.

A propo czujnika jeżeli wersja angielska to czujnik jest w lusterku strona prawa (pasażera-w anglikach jest wszystko odwrotnie niż w europejskich).

A auto z którego roku jak po liftingu ( to w serwisie mogą uaktiwnić komputer pokładowy). Wgrywają nowy soft.

Propo klimy freonu się nie używa szkodliwy dla środowiska, tylko pakuje się czynnik chłodzący z olejem (tylko nie wiem jakim, aby zapobiegł zatarciu sprężarki).

Zapraszam do klubu peugeota http://www.peugeot-klub.com.pl/

tylko czasem serwer nie działa bo forum się rozbudowuje i się przenosi na nowy serwer.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A więc on ma max obroty do 4000 tyś, myślałem, że do 4500 tyś

> stąd moja sugestia kręcenia do 3000 tyś.

> A propo czujnika jeżeli wersja angielska to czujnik jest w lusterku

> strona prawa (pasażera-w anglikach jest wszystko odwrotnie niż w

> europejskich).

> A auto z którego roku jak po liftingu ( to w serwisie mogą uaktiwnić

> komputer pokładowy). Wgrywają nowy soft.

> Propo klimy freonu się nie używa szkodliwy dla środowiska, tylko

> pakuje się czynnik chłodzący z olejem (tylko nie wiem jakim, aby

> zapobiegł zatarciu sprężarki).

> Zapraszam do klubu peugeota http://www.peugeot-klub.com.pl/

> tylko czasem serwer nie działa bo forum się rozbudowuje i się

> przenosi na nowy serwer.

> Pozdr.

Tak, masz racje FREON powoduje w powszechnym nazewnictwie male mrowienie palcow i nerwowe patrzenie w niebo, czy juz opada. Natomiast dla ludzi, ktorzy kiedykolwiek widzieli rozebrana lodowke na kawalki oznacza to czynnik chlodniczy. Wiec niekoniecznie mialem na mysli gaz uzywany w lodowkach do 1990 roku, a raczej jego odpowiednik uzywany w roku 2000. Co do komputera, to on dziala, tylko nie moge zmienic wskazania uzywajac manetki wycieraczki, poniewaz najzwyczajniej przycisk nie reaguje. Dla porownania mozna to podpiac pod rozwalony mikrostyk w starych joystickach. Niemniej jednak komp alarmuje o niskim poziomie paliwa, pootwieranych drzwiach, mozliwosci zamarzniecia itp itd ale nie moge sprawdzic ile mi lwiatko robi mil na galonie ropki ani nic z tych rzeczy.

Auto jest z roku 2000 wiec jest po liftingu. Co do czujnika te,peratury to moze byc w prawych drzwiach, bo taki numer byl w megankach. Poza tym w fabryce nie ma wiekszego znaczenia z ktorej strony bedzie siedzial kierowca, i takie pierdolki jak czujniki temperatury nie zmieniaja polozenia wraz ze zmiana kierunku jazdy:))) Co do wiekszego grzebania to chyba poczekam do wakacji jak dojade do polski bo tu nawet za zmiane ojelu trzeba na zlotowki prawie ze 400 pln liczyc:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.