Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

abarcina przygod ciag dalszy

Featured Replies

Napisano

jak zapewne wiekszosc pamieta mialem klopociki z selespeedem. chlopaki rozkrecili przeplukali/przeczyscili wymienili plyn hydrauliczny i smiga. teraz mam inny problemik. gdy ruszam i tak delikatnie naciskam pedal gazu np przy manewrach parkingowych to autko robi mi efekt kangurka czyli tak lapie i puszcza. tak jakby sprzeglo lapalo i puszczalo co daje efekt skakania. szczegolnie widoczne jest to gdy powolutku chce wjechac na kraweznik autko probuje wjechac i sie cofa ruchem posuwistozwrotnym. w moim serwisie (nie jest to ASO) powiedzieli mi ze sprzeglo do wymiany. Jednak wydaje mi sie ze cos za skwapliwie kwalifikuja u mnie te usterki bo wiedza ze za nietypowosc mojego autka moga skasowac. np za robocizne przy selespeedzie skasowali mnie 1500 netto. ASO pewnie skasowaloby wiecej bo by zaczeli wszystko wymieniac. Poszedlem sobie do hurtowni popytac o czesci. Facet powiedzial mi ze ten efekt to wedlug niego nie tyle sprzeglo co jak to okreslil hydrauliczne lozysko. Ja rozumiem to tak ze to jest hydrauliczny mechanizm obslugujacy sprzeglo. Przed moimi problemami ze selespeedem takiego zjawiska nie zaobserwowalem. Mam przejechane niecale 92 000 km. Selespeed nie ma typowego sprzegla bo np na postoju na swiatlach trudno zebym wysprzeglal probujac wbic luz. Z racji tego zgodze sie ze sprzeglo moglo sie szybciej zuzyc. Czy jednak 92 000 to taki przebieg zeby juz trzeba bylo sprzeglo wymieniac ?

Dodam ze gdy juz rusze a autko wejdze na wyzsze obroty problem nie wystepuje jednakze przy parkowaniu jest to irytujace. Wedlug faceta z hurtowni to lozysko hydrauliczne kosztuje 650 zl. Ile moga mnie skasowac za wymiane takiego elementu ? A moze jest to tylko tak jak w przypadku selespeeda kwestia rozebrania, przeczyszczenia i zlozenia ? A moze panowie grzebiac przy selespeedzie popuscili gdzies cisnienia w ukladzie obslugujacym sprzeglo lub czegos nie odpowietrzyli ?

ktos sie orientuje w tym temacie ?

Napisano

> A moze panowie grzebiac przy

> selespeedzie popuscili gdzies cisnienia w ukladzie obslugujacym

> sprzeglo lub czegos nie odpowietrzyli ?

> ktos sie orientuje w tym temacie ?

Kiedy ostatni raz regulowany był hydrauliczny wysprzęglik? To się robi przy pomocy examinera - nie znam szczegółów, bo nie jestem mechanikiem, ale pamiętam, że absolutnie każda operacja związana z selespeedem kończyła się procedurą ponownej regulacji, stąd pytanie, kiedy ostatni raz robiono to w Twoim aucie.

Pamiętam, że po wymianie sprzęgła, a bez regulacji examinerem auto nie było w stanie ruszyć z miejsca (Alfa 156, a nie Stilo, ale to chyba bez większej różnicy).

Napisano

Na 99,9% Daniel ma racje - np Toyota w skrzyni MMT przewiduje procedure adaptacji za pomoca kompa w ASO.

Procedura sluzy usunieciu luzow na sprzegle - kiedy sie pojawiaja auto ma problem z pelzaniem na wolnych obrotach, kazde lekkie dodanie gazu konczy sie kangurem, kazde mocniejsze dodatnie gazu mniejszym lub wiekszym paleniem gumy - generalnie wystepuja co a la strzal ze sprzegla.

W przypadku Toyoty ASO chwile sie glowilo ale w koncu doszli co i jak i przeprowadzili adaptacje. Teraz chce na nich wymusic aby ja robili przy kazdym przegladzie - roznica jest ogromna.

Napisano
  • Autor

> Kiedy ostatni raz regulowany był hydrauliczny wysprzęglik? To się

> robi przy pomocy examinera - nie znam szczegółów, bo nie jestem

> mechanikiem, ale pamiętam, że absolutnie każda operacja związana

> z selespeedem kończyła się procedurą ponownej regulacji, stąd

> pytanie, kiedy ostatni raz robiono to w Twoim aucie.

> Pamiętam, że po wymianie sprzęgła, a bez regulacji examinerem auto

> nie było w stanie ruszyć z miejsca (Alfa 156, a nie Stilo, ale

> to chyba bez większej różnicy).

no tak. to by tlumaczylo glupi usmieszek gdy wmawiali mi ze sprzeglo jest do wymiany. krotko mowiac chyba panowie zaczeli ze mna pogrywac. dzieki za informacje.

Napisano

> no tak. to by tlumaczylo glupi usmieszek gdy wmawiali mi ze sprzeglo

> jest do wymiany. krotko mowiac chyba panowie zaczeli ze mna

> pogrywac. dzieki za informacje.

Nie ma pewności, że to jest to, ale nie zawadzi spróbować - w każdym razie z moich doświadczeń z Selespeedem w AR wynika, że prawie wszystkie problemy z tą skrzynią (a trochę ich było) leżały po stronie elektroniki (sterowania).

Chroboczące odgłosy przy zmianie biegów, szarpanie, itp. znikały po regulacji na jakieś 20-25 kkm. Zużyte sprzęgło obiawiało się natomiast głośną - ale mimo wszystko wciąż w miarę płynną - zmianą biegów. ok.gif

Uwaga też na różne błedy zgłaszane przez examiner w związku z tą skrzynią - zanim wpadnie się w panikę, warto sprawdzić, czy któraś z wtyczek nie zamokła, itp. zlosnik.gif

Napisano

Czy te objawy występują przy zimnym czy rozgrzanym silniku?

Ja mam/miałem podobne objawy tylko i wyłącznie przy zimnym, natomiast nie zawsze. Koledzy z kącika wskazywali przepływomierz, który możnaby wymienić i sprawdzić rezultat.

Ale dziwne jest dla mnie występowania "kangura" również przy minimalnym dodawaniu gazu...hmmm

Napisano
  • Autor

> Czy te objawy występują przy zimnym czy rozgrzanym silniku?

bez znaczenia zawsze tak samo

• 1 rok później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.