Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Albea - wydajność klimy

Featured Replies

Napisano

Kurde zrobiło się ciepło, zapodałem klimkę, ale jakaś taka słaba po zimie...

Co to może być. 2 tygodnie temu był przegląd po roku (17 kkm). Niby wszystko chodzi ok, ale jakoś tak słabo chłodzi. Szczególnie w mieście na małych prędkościach. Filtr przeciwpyłkowy nowy. Co to może być?

(zimą klimka uruchamiana - wedle instrukcji)

Dzisiaj 25 stopni i na zamkniętym obiegu nie ma w środku lodówy jak było rok temu latem...

Napisano

> Kurde zrobiło się ciepło, zapodałem klimkę, ale jakaś taka słaba po

> zimie...

> Co to może być. 2 tygodnie temu był przegląd po roku (17 kkm). Niby

> wszystko chodzi ok, ale jakoś tak słabo chłodzi. Szczególnie w

> mieście na małych prędkościach. Filtr przeciwpyłkowy nowy. Co to

> może być?

> (zimą klimka uruchamiana - wedle instrukcji)

> Dzisiaj 25 stopni i na zamkniętym obiegu nie ma w środku lodówy jak

> było rok temu latem...

co znaczy slaba ?

zmierz temperature wylatujacego powietrza, jezeli bedzie oscylowala w okolicach 4 stopni, wszystko jest ok. Wydajnosc ukladu wentylacji, to zupelnie inna sprawa

Napisano
  • Autor

> co znaczy slaba ?

> zmierz temperature wylatujacego powietrza, jezeli bedzie oscylowala w

> okolicach 4 stopni, wszystko jest ok. Wydajnosc ukladu

> wentylacji, to zupelnie inna sprawa

Słaba to znaczy taka, że chcę miec chłodno a nie mam smile.gif

Rok temu latem, jak dałem obieg wewnętrzny i wentylatorek na 2 speed to niedość, że leciał mróz z kratek to po jakims czasie miałem w aucie tak chłodno, że zmneijszałem nawiew lub włączałem do obiegu powietrze z zewnątrz. A teraz przy 25 stopniach na dworze z kratek leci powietrze chłodne, a w aucie jest umiarkowanie ciepło/chłodno. Bynajmniej nie jest mi zimno jak było rok temu w podobnej sytuacji.

Dzwoniłem do ASO, ale facet powiedział, że to może być kwestia "napełnienia", ale taki aparat to ma tylko aso ADF we wrocku...

Napisano

> Słaba to znaczy taka, że chcę miec chłodno a nie mam

> Rok temu latem, jak dałem obieg wewnętrzny i wentylatorek na 2 speed

> to niedość, że leciał mróz z kratek to po jakims czasie miałem w

> aucie tak chłodno, że zmneijszałem nawiew lub włączałem do

> obiegu powietrze z zewnątrz. A teraz przy 25 stopniach na dworze

> z kratek leci powietrze chłodne, a w aucie jest umiarkowanie

> ciepło/chłodno. Bynajmniej nie jest mi zimno jak było rok temu

> w podobnej sytuacji.

> Dzwoniłem do ASO, ale facet powiedział, że to może być kwestia

> "napełnienia", ale taki aparat to ma tylko aso ADF we wrocku...

nadal operujesz subiektywnymi odczuciami, a nie faktami

pomiar temperatury wylatujacego powietrza wyjasni wszystko

zamykasz obieg wewnetrzny, klime na full i mierzysz. Ma byc okolo 4 stopni. Znaczy, ze klima dziala prawidlowo

Mozesz tez przeciwczyc wariant trudniejszy, otworzyc obieg powietrza, przejechac sie z jakas tam predkoscia i sprawdzic czy kilma utrzymuje temperature powietrza wylatujacego z kratek na poziomie tych kilku stopni

Napisano
  • Autor

Ok, tak zrobię.

Choć zawsze podczas jazdy chłodziła chyba lepiej z tego co pamiętam.

Teraz na postoju to jak się wchodzi do auta, które stoi z włączoną klimą 20 minut nie ma wielkiej różnicy temperatur...

Napisano

> Ok, tak zrobię.

> Choć zawsze podczas jazdy chłodziła chyba lepiej z tego co pamiętam.

> Teraz na postoju to jak się wchodzi do auta, które stoi z włączoną

> klimą 20 minut nie ma wielkiej różnicy temperatur...

no to cos nie teges

jak zamkniesz obieg i nie ma doplywu powietrza, klima powinna schlodzic auto do kilkunastu stopni

oczywiscie wentylator na maksa

gdyby bylo za malo czynnika, moze wydajnosc spasc, szczegolnie odczuwalne w czasie jazdy z obiegiem otwartym

na postoju powinna chlodzic zlosnik.gif

a gdyby czynnika byl drastycznie malo, klima nie powinna dac sie wlaczyc, takie zabezpieczenie....

wyglada na to, ze jest usterka

Napisano

> co znaczy slaba ?

> zmierz temperature wylatujacego powietrza, jezeli bedzie oscylowala w

> okolicach 4 stopni, wszystko jest ok. Wydajnosc ukladu

> wentylacji, to zupelnie inna sprawa

az sprawdze ile u mnie jest wink.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem temperaturkę...

W sobote było 16 stopni na dworze, auto w cieniu, mierzyłem temp. 10 minut stojąc z zamkniętym obiegiem. Klima włączona a wentyl na 2 biegu. Temperatura powietrza (termometr przytknęty do kratek środkowych - boczne zamknięte, i tylko na górne kratki) ok 9-10 stopni. Poniżej 9 nie spadała. Im wy zsze obroty wentyla tym powietrze cieplejsze. Po 10-15 minutach przy taki niskiej temperaturze na dworze wcale w autku nie było zimno jak powinno się zrobić. Rok temu w 30 stopniowym upale na słońcu przykręcałem klimę bo było zbyt zimno...

Czyli wychiodzi na to, że jest usterka. Albo za mało płynu albo sprężarka coś nie teges. W ogóle zauważyłem, że ze środkowych kratek słabo leci powietrze. DObrze leci tylko na ustawieniu tylko na górne kratki. Jak dam na górne i na nogi to ze środkowych kratek leci praktycznie tak jak na wszystkich innych ustawieniach, minimalnie. Wydawało mi się, że kiedyś leciało bardziej. Filtr przeciwpyłkowy wymienili ostatnio w serwisie, ale wiele to nie zmieniło.

Kurde, czy zawsze z Fiatami sa takie problemy. Jak nie linka od fotela w SC to kurde klinma i wentylacja w Albei. Niby nic wielkiego siuę nie psuje, ale takie usterki sa dobijające. To chyba ostatni Fiat ;-(

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No chyba "naprawione"...

Podjechałem do ADF Auto i mi napełnili klimkę bo za mało gazu było. I to nawet w ramach gwarancji na autko. Dzisiaj przetestuję w drodze powrotnej do domku czy jest ok, ale już na pierwszy rzut ręką w kratkę hehe.gif bardziej chłodzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> No chyba "naprawione"...

> Podjechałem do ADF Auto i mi napełnili klimkę bo za mało gazu było. I

> to nawet w ramach gwarancji na autko. Dzisiaj przetestuję w

> drodze powrotnej do domku czy jest ok, ale już na pierwszy rzut

> ręką w kratkę bardziej chłodzi

No właśnie... "chyba".

Po 2-3 dniach testów wydaje mi się, ze nie wiele się zmieniło...

Czy ktoś ma klimkę i może powiedzieć jaką ma temperaturę powietrza z kratek? U mnie poniżej 9 stopni nie spada. Nie wiem czy to ok, czy powinno być jednak mniej...

Niech ktoś zrobi u siebie teścik please! Klima on, wiatrak na 2 bieg, obieg wewnętrzny, auto w cieniu i jaka jest temp. zakładając na dworze ok 30 stopni.

ROk temu autko na 2 biegu wentyla wiało chłodem aż się reki nie dało trzymac koło kratki, a teraz normalnie leci "letnie"...

Aha, temp a aucie nie spada poniżej 27 stopni, to chyba ciut za dużo... przy non stop włączonej klimie.

Napisano

W pierwszym roku eksploatacji miałem podobne problemy - rozszczelinił się kondensator klimatyzacji (o ile dobrze pamiętam) - wymiana na gwarancji. Od ponad dwóch lat wszystko jest OK, wydajność może nieco spada, ale to normalne, tym bardziej że jest ona, moim zdaniem, i tak lepsza od przeciętnej dla innych samochodów. Niestety temperatury nigdy nie mierzyłem więc trudno mi się wypowiadać. Dodam może jeszcze, że mam czarny samochód, więc klima ma co robić latem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.