Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie w cc899-co to moze byc??

Featured Replies

Napisano

Problem. Autko szarpie i przerywa, zwlaszcza przy przyspieszaniu, chociaz zdarza sie ze tez przy jezdzie ze stala predkoscia. Madre glowy w kilku warsztatach stwierdzily - pompa paliwa. No i niestety to nie to bo wymienilem a problem jak byl tak jest sciana.gif. Cientar podpienty pod komputer nie wykazuje zadnych bledow, a gdy zaczyna szarpac nie zapala sie "marchewka", chociaz efekt taki zajby wypadaly zaplony i w momencie duszenia chodzil na 3 cylindrach . Filtr paliwa nowy, swiece i przewody maja 15kkm. Zatem co innego.? Blagam o jakies sugestie i pomysly bo mi sie juz skonczyly. Ewentualne na miary na kogos kto to moze zbadac i usunac w Lodzi lub okolicy rowniez mile widziane smile.gif

Napisano

Witaj,

Ja zacząłbym od układu zapłonowego. Znajdz kogoś, kto ma taki silnik i podmieniajcie kolejno: świece, kable, cewke itd. Za 15kkm kable i świece też mógł szlag trafić wg mnie

pozdrawiam

Napisano

twierdzę że cewka (podmień jak możesz od kogoś - nie kupuj odrazu) , a powód to wilgoć

pzdr

Napisano

A kom ja podpinany - na postoju czy podczas jazdy???

Przerabiałem podobne problemy , dusiło auto przy przyspieszaniu , a jak z dużych obrotów dałem na luz to czasem mi zgasł.

Tydzień auto w warsztacie -Sonda Lambda się zawieszała, na postoju pracowała poprawnie a wyszło dopiero pojeździe z kompem w środku. Proponuje podpiąć kompa (Laptopa) i jechać zobaczyć co się dzieje jak się dusi.

Napisano

Miałem podobny problem, jak dodawalem gazy autko sie dusilo, wymienilem, swiece, przewody i to tez nie pomoglo, oddalem auto do warsztatu i tam wyminili mi wezyk ktory idzie od wtrysku to map sensoru, takie wezyk z puszka, potem dzialo sie podobnie, bo w tej puszce zostawala benzyna, zdejmij ten wezyk, przydmuchaj, moze u ciebie tez tam jest paliwo. Teraz w zwiazku z tym mam pytanko, skad w tym wezyku moglo sie wziasc paliwo? tamtedy powinno isc powietrze, czy mam jakies nieszczelnosi we wtrysku?

Napisano

Po pierwsze wykręć świece i zobacz które mają nagar.

Jeśli 2 świece na tej samej cewce mają nagar to prosta sprawa - cewka do wymiany.

Jeśli jedna to już trochę gorzej - może być świeca, kabel, brak sprężania.

Jeśli był by to czujnik podciśnienia to raczej wyszło by to po podłaczeniu pod kompa. Możesz sprawdzić ten wężyk a najlepiej to wywalić ten z tym filterkiem czy jak to tam zwał i założyć jeden wężyk prosto od czujnika do gardzieli wtrysku.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze wykręć świece i zobacz które mają nagar.

> Jeśli 2 świece na tej samej cewce mają nagar to prosta sprawa - cewka

> do wymiany.

> Jeśli jedna to już trochę gorzej - może być świeca, kabel, brak

> sprężania.

> Jeśli był by to czujnik podciśnienia to raczej wyszło by to po

> podłaczeniu pod kompa. Możesz sprawdzić ten wężyk a najlepiej to

> wywalić ten z tym filterkiem czy jak to tam zwał i założyć jeden

> wężyk prosto od czujnika do gardzieli wtrysku.

HA !! Udalo sie! Problem czail sie w czujniku podcisnienia shocked.gif Podmienilem z czujnikiem z seja kolegi i jak reka odjal. Niezbadane sa fochy CC tym bardziej, ze czujnik wymienialem jakis rok temu i byl ostatnim podejrzanym a podmienilem go tylko dlatego ze w sumie zajmuje to cale 3 minuty cool.gif

Napisano

hmm mam ten sam problem z szarpaniem przy przyśpieszaniu i póki co nie wiem co to może być, a tutaj widze problem wyglądający podobnie i ładnie rozwiązany. Gdzie ten czujnik jest w 899 SPI ?? ma ktoś zdjęcie albo coś ??

Napisano

> hmm mam ten sam problem z szarpaniem przy przyśpieszaniu i póki co

> nie wiem co to może być, a tutaj widze problem wyglądający

> podobnie i ładnie rozwiązany. Gdzie ten czujnik jest w 899 SPI

> ?? ma ktoś zdjęcie albo coś ??

Patrząc od przodu, z prawej strony, nad komputerem. Gumowy węzyk idzie do niego.

Napisano
  • Autor

No i jednak nie czujnik podcisnienia. Problem pojawil sie po prostu z duzym opoznieniem ale jednak frown.gif Cewki tez odpadaja (podmianka na inne - bez efektu). I teraz pytanie. Zostalo mi zasugerowane ze moze komputer traci gdzies zasilanie i stad szarpanie i brak bledu w jego pamieci - czy jest to mozliwe? A jesli tak to czy istnieje mozliwosc poprowadzenia samego zasilania jakos "na skroty" tak zeby wyeliminowac i ten problem?

Napisano

Witam ja mam SC 1.1 też mi szarpie ale tylko przy stałej prędkości przy niskich obrotach po przeczytaniu postu zaczałem kombinować cos przy tym czujniku podciśnienia i tak 1 pytanie co to jest za ustrojstow c09f686160791d6dm.jpg do czego ono służy ?? i czy mozna bez tego jeżdzić bez żadnych konswkwencji ??Bo po komplentym odłaczeniu tego autko przestalo szarpać. A gdy podłacze sama rurke do czujnika to zaczyna znowu szarpać chociaż troche mniej. Jaki może być koszt tego czujnika ciśnienia bezwzglednego(chyba tak one jest opisany w ksiażce)

Pozdrowienia

Napisano

Mam to samo w 700... Może to nie wada silnika skoro we wszystkich modelach sie pojawia ? :/ hmm.gifideia.gif

Napisano
  • Autor

A czy jest jakaś mozliwosc regulacji wyprzedzenia zaplonu ? bo w koncu zagonilem mojego ojca do przejechania sie autkiem i oprzekl ze mu to wyglada na cos co kiedys nazywalo sie "strzelaniem w gaznik" i sie ten problem wlasnie regulacja zaplonu usuwalo. Jakies pomysly, idee, moze manuale?

Napisano

> Witam ja mam SC 1.1 też mi szarpie ale tylko przy stałej prędkości

> przy niskich obrotach po przeczytaniu postu zaczałem kombinować

> cos przy tym czujniku podciśnienia i tak 1 pytanie co to jest za

> ustrojstow do czego ono służy ?? i czy mozna bez tego jeżdzić

> bez żadnych konswkwencji ??Bo po komplentym odłaczeniu tego

> autko przestalo szarpać. A gdy podłacze sama rurke do czujnika

> to zaczyna znowu szarpać chociaż troche mniej. Jaki może być

> koszt tego czujnika ciśnienia bezwzglednego(chyba tak one jest

> opisany w ksiażce)

> Pozdrowienia

Możesz jezdzić bez tego filterka.

Czujnik podciśnienia kosztuje w Fiacie okolo 300 zł

Spróbuj odłączyć akumulator na jakies 15-20 min podobno kasuje to lżejsze błedy w kompie i moze coś Ci pomoże.

Napisano

> A czy jest jakaś mozliwosc regulacji wyprzedzenia zaplonu ? bo w

> koncu zagonilem mojego ojca do przejechania sie autkiem i

> oprzekl ze mu to wyglada na cos co kiedys nazywalo sie

> "strzelaniem w gaznik" i sie ten problem wlasnie regulacja

> zaplonu usuwalo. Jakies pomysly, idee, moze manuale?

No chyba ze Twoj mechanik faktycznie rozrząd źle złożył (nie pokryły sie znaczki) bo za bardzo innej opcji z zapłonem nie ma. Jedynie chipem albo przesunięciem czujnika położenia wału(bez rozwiercania otworów niemożliwe).

Co do zasilania to kiedyś miałem problem ze stykami w złączce wiązki przedniej czy jakos tak to w mundrej ksiażce sie zwie. Koło komputera (w zasadzie do gdzies pod) w okolicach nadkola jest taka złączka na chyba 4-5 kabli (2 grubsze). Tam zwyczajnie jakoś styki sie poluzowały (nic nigdy z nimi nie robilem wczesniej) i wlasnie braklo mi pradu na kompie. Przy wstrzasach czasem sie dławił i w różnych innych dziwnych sytuacjach. Najgorzej jak mi kiedys taki numer na wyprzdzaniu zrobił sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.