Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żywotność wtryskiwaczy w sekwencjach

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich zagazowanych.

Niedawno znalazłem w instrukcji obsługi swojej instalki (sekwencja DT-GAS 500) taki zapis: "Gwarantowana żywotność listwy wtryskowej: 60000km"

Jako, że skojarzyło mi się to od razu z koniecznością wymiany listwy co ok. 60-80 kkm złapałem za słuchawkę i wykonałem telefon w tej sprawie. Pan spokojnie wytłumaczył, że chodzi o warunki gwarancyjne: 2 lata lub 60kkm - stąd ten zapis. Rzeczywista żywotność listwy jest "znacznie wieksza". Oczywiście nie dowiedziałem się konkretnie co znaczy "znacznie większa". Wizja wymiany tego elementu, kosztującego 800 zł nie jest najciekawsza i zważywszy na cenę dobrze byłoby wiedzieć kiedy mniej więcej należy nastawić się na ten wydatek.

I tu moje pytanie do Was: jakie macie przebiegi na jednej listwie (wtryskach), lub po jakim przebiegu zaczęły u Was te elementy szwankować?

Moja listwa to PEGAS, czyli tak naprawdę Matrix dodatkowo z ogrzewaniem cieczą chłodzącą (podobno znacznie trwalsza dzięki temu niż "zwykły" Matrix, ale to tylko podobno) - ale oczywiście wypowiedzi wszystkich userów mile widziane.

Napisano

aby przedłużyć żywotności wtryskiwaczy smile.gif trzeba pilnować wymiany filtra fazy lotnej. smile.gif, który zatrzymuje cały syf w LPG-u i nie dopuszcza do zanieczyszczenia wtrysków. Zanieczyszczenie powoduje nie równomierną prace poszczególnych wtrysków.

Ja mam filtr rozbieralny i wymieniam raz na 10 tyś.km., koszt około 6 - 8 zł.

http://www.allegro.pl/item171680183_kpl_napr_filtra_f_779_wklad_oringi_sekwencja.html

można spróbować też takiego triku ...

http://www.certools.pl/ariadne/loader.php/certools/sidemenu/products/00003/

Napisano
  • Autor

> aby przedłużyć żywotności wtryskiwaczy trzeba pilnować wymiany filtra fazy lotnej.

To wiem - regularna wymiana filterków to podstawa.

> Ja mam filtr rozbieralny i wymieniam raz na 10 tyś.km., koszt około 6

> - 8 zł.

>http://www.allegro.pl/item171680183_kpl_napr_filtra_f_779_wklad_oringi_sekwencja.html

Kurcze - nie wiedziałem nawet że takie są. Jako, ze instalka nowa i z przeglądami muszę jeździć do monterów przez 2 lata to się tym nie interesowałem.

Przyjrzałem się przy okazji innym cudom obecnie dostępnym na Allegro - przejściówki Matrix-Valtek, Valtek-Matrix, całe listwy Valtek za 240 zł (nowe)... co za czasy. A mi gaziarze powiedzieli, że listwa 800 zł yikes.gif. Za 240 zł to sobie nawet raz na 60 kkm można wymienić i jakoś bardzo to nie zaboli.

Napisano

> To wiem - regularna wymiana filterków to podstawa.

> Kurcze - nie wiedziałem nawet że takie są. Jako, ze instalka nowa i z

> przeglądami muszę jeździć do monterów przez 2 lata to się tym

> nie interesowałem.

> Przyjrzałem się przy okazji innym cudom obecnie dostępnym na Allegro

> - przejściówki Matrix-Valtek, Valtek-Matrix, całe listwy Valtek

> za 240 zł (nowe)... co za czasy. A mi gaziarze powiedzieli, że

> listwa 800 zł . Za 240 zł to sobie nawet raz na 60 kkm można

> wymienić i jakoś bardzo to nie zaboli.

No właśnie dlatego się bardzo dziwie, że na kąciku rządzi IIgen wszyscy ją polecają bo sekwencja droga itd. moim zdaniem z niewiedzy alien.gif Ceny za filtr 120PLN/szt itd już dawno minęły.

Teraz listwę można zmieniać nawet z filtrami co 20kkm smirk.gif reduktor do sekwencji też. Ceny IVgen. nie są wysokie więc jaki ma sens montowanie przestarzałej mikserówki. Ceny benzyny sięgną niedługo 4,50 a gaz będzie 1,7 (przynajmniej takie prognozy na ten rok) więc nawet po zmianie listwy oszczędności będą spore.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.