Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

5 000 km - Fiesta - raport

Featured Replies

Napisano

Jako, że mojej Fieście stuknęło 5kkm czas na podsumowanie. Pierwsze zachwyty minęły więc stać mnie już na obiektywizm grinser006.gif.

Zalety:

1. Wspaniałe zawieszenie. Trochę twarde, ale ja takie lubię. Rewelacyjne prowadzenie, do tego neutralne zachowanie w zakrętach. Przechyły boczne właściwie nie występują. Niestety nie wiem kiedy zawieszenie ma dość, bo wcześniej dość ma silnik biglaugh.gif.

2. Układ kierowniczy bardzo czuły, ale jednocześnie precyzyjny. Z Uno to nie ma porównania.

3. Ogrzewana przednia szyba - za to powinna być nagroda Nobla grinser006.gif. Szybkie rozmrażanie, do tego szyba nie ma prawa zaparować. Dla mnie bomba waytogo.gif

4. Całkiem fajne fabryczne audio. Jakość dźwięku może średnia, ale obsługa rewelacyjna. No i fajnie wygląda zlosnik.gif

5. Spory bagażnik, jeden z większych w klasie "B".

6. Całkiem fajna barwa dźwięku silnika. Najlepsze jest to, że na początku warczał jak silnik w Polonezie. Teraz jest odgłos pracy jest całkiem inny.

7. Dynamika silnika poprawia się z każdym przejechanym kilometrem. Niestety nie oznacza to rewelacyjnych osiągów 270751858-jezyk.gif

8. Nie zużył ani grama oleju (nadal 1 mm ponad max. biglaugh.gif). W silniku 16V i to niedotartym to podobno ewenement.

Teraz wady:

1. Wyciszenie. Chyba zapomnieli zamontować biglaugh.gif. Słychać wszystko: opony, kamyki, deszcz uderzający w dach, silnik, skrzynie biegów, itd. itp. Uno było zdecydowanie lepiej wygłuszone tongue.gif

2. Stuki, puki i inne efekty dźwiękowe niestety są na porządku dziennym. Pracuje nad tym, ale chyba sporo czasu upłynie zanim nastanie "cisza" (chodzi o stuki, silnika wyciszał nie będę grinser006.gif). Dużo elementów jest niedokręconych, poluzowanych, nienasmarowanych itp. Najlepiej zmontować wszystko od nowa 270751858-jezyk.gif.

3. Spalanie. Niestety w mieście nie udało się zejść poniżej 8,5 l/100 km (na krótkich trasach ok. 10 do 11l/100km), w trasie min. to 6l/100km, ale setki przekraczać nie można w tym wypadku tongue.gif.

4. Zmiana biegów na zimno pozostawia wiele do życzenia. Za to po lekkim rozgrzaniu rewelacja, można biegi zmieniać jednym palcem. Może olej w skrzyni źle dopasowali niewiem.gif

5. Siedzenia. Siedziska krótkie, a oparcie niewygodne. Gorsze fotele przdnie są chyba tylko w Tico.

6. Wolne obroty szaleją na zimnym silniku jeżeli temp. zewnętrzna jest ok. 10 st.C. Jeżeli jest zimniej, albo silnik jest ciepły to nie mam zastrzeżeń, pracuje idealnie.

7. Elastyczność silnika. Cały czas się poprawia, ale rewelacji nie ma. Na początku na 4 i 5 biegu prawie nie reagował na pedał gazu. Teraz jest lepiej, ale dobrze wcale grinser006.gif. Silnik zdecydowanie preferuje wysokie obroty.

Podsumowując: jestem zadowolony, ale niestety mankamenty są. Mogli się bardziej przyłożyć do jakości montażu i dołożyć trochę filcu do wygłuszenia. Koszty wiele by nie wzrosły, a efekt końcowy byłby dużo lepszy. Głowna zaleta to prowadzenie samochodu, ciężko znaleźć coś lepiej prowadzącego się w takim rozmiarze zlosnik.gif.

Napisano

Jak to mowia - Ford g....o wort, a Fiat jego brat biglaugh.gif - doświadczam obu, i nie narzekam wink.gif

Hmmm, mówisz pierwsze 5k km, i aż tyle ci pali? Silnik powinien się już był dawno ułozyć... No chyba, że jedziesz od świateł do świateł z pedałem gazu w podłodze... Mówię zupełnie bez złośliwości, bo ja swoją cieższą foką 1.8 spokojnie w mieście schodzę do 9l/100km. Zresztą zrobiłem nią ponad 32k km, iśrednie spalanie z tego przebiegu wychodzi mi 8.33l/100km. Także poczekaj, i albo zmień technikę jazdy, albo reklamuj - bo jak na mój gust to dużooooooo za dużo ci to autko pali wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak to mowia - Ford g....o wort, a Fiat jego brat - doświadczam obu,

> i nie narzekam

> Hmmm, mówisz pierwsze 5k km, i aż tyle ci pali? Silnik powinien się

> już był dawno ułozyć... No chyba, że jedziesz od świateł do

> świateł z pedałem gazu w podłodze... Mówię zupełnie bez

> złośliwości, bo ja swoją cieższą foką 1.8 spokojnie w mieście

> schodzę do 9l/100km. Zresztą zrobiłem nią ponad 32k km, iśrednie

> spalanie z tego przebiegu wychodzi mi 8.33l/100km. Także

> poczekaj, i albo zmień technikę jazdy, albo reklamuj - bo jak na

> mój gust to dużooooooo za dużo ci to autko pali

Nogę mam śrenio ciężką, ale za to trasy krótkie (ok. 5km). Na zimno silnik jednak musi łykać swoje. Różnica masy między Fiestą, a Focusem to ok.150 kg, za to w silniku 1.8 nie musisz tak deptać jak ja żeby w miarę dynamicznie się przemieszczać. Z resztą nawet katalogowe spalanie Fiesty w mieście to 8,2l/100km, a na pewno pomiarów nie przeprowadzają w zimie biglaugh.gif. W dodatku jak poczytałem o sposobie tego pomiaru to samochód jest rozpędzany max. do 50km/h, a ja między skrzyżowaniami często rozpędzam się do ok. 80km/h (nie łamie zbytnio przepisów nono.gif, ograniczenie jest do 70 biglaugh.gif).

Zastanawia mnie Twoje (a właściwie Twojego samochodu biglaugh.gif) średnie spalanie. Chyba, że tylko po mieście pomykasz, bo różnica między miastem, a średnią jest symboliczna. Mnie średnia z 5kkm wychodzi coś około 7,6l/100 km (tak mniej więcej miasto/trasa - 50 / 50%).

W każdym razie różnica w spalaniu między trasą, a miastem jest bardzo spora. Chyba jednak chodzi o charakter jazdy miejskiej, bo moje poprzednie pojazdy miały podobne skłonności grinser006.gif.

Uno przy zasilaniu LPG paliło od ok. 6 l/100km w trasie do ponad 12 l/100 w mieście w największe mrozy zeszłej zimy yikes.gif.

Napisano

> [...]Mówię zupełnie bez

> złośliwości, bo ja swoją cieższą foką 1.8 spokojnie w mieście

> schodzę do 9l/100km. [...]

No proszę, osiągam niewiele gorsze wyniki w swoim 1.8 hehe.gif

P.S. Obym nigdy nie musiał wracać do aut zasilanych benzyną. Nie chcę myśleć, jak krótki byłby interwał pomiędzy kolejnymi wizytami przy dystrybutorze. wink.gif

Napisano

Buchalterię prowadzę, odkąd foka jest u mnie. Codziennie dojeżdżam do roboty, 35km w jedną stronę. jakieś 5 km na zimnym silniku jadę wolniutko przez miasto w zasadzie bez zatrzymywania, potem jakieś 10km drogą szybkiego ruchu z kilkoma rondami, a że rano się mi zawsze spieszy, to trochę gonię wink.gif. Potem reszta dystansu w korku, aczkolwiek taki przejazd zajmuje mi jakieś 55-70minut. Czasem wyskoczę do znajomych, ale na autostradzie zawsze jadę jakieś 130km/h (licznikowe). Raz w roku do Polski, i tutaj gonię dość mocno.

Z moich zapisków wynika, ze jak si epostaram i jadę w trasie dość logicznie (jakieś 110km/h) foka wciąga około 7.5l/100km, a maksymalne zużycie jakie miałem to 10.2l/100km gdy goniłem do Polski.

Faktem jest, że tu nie ma zimy, i samochód dość szybko się nagrzewa, plus na zimnym silniku za często nie musze stawać - nagrzewa się płynnie. Faktem jest, że nauczyłe się innej techniki jazdy, i faktycznie zużycie spadło o dobre 0.5l/100km. Cociekawe, samochód zimą pali mi mniej, niż latem - być może dlatego, że klima nie chodzi.

Ogólnie ułóż silnik - wydaje mi się, że można te fordowskie jednostki "wychować" i być zadowolonym. Aczkolwiek jak czasem powożę żony bravą, i tam na identycznym odcinku autko spala 7.5-8l (jak cisnę), to widać rożnicę i który samochód cześciej gości na stacji biglaugh.gif

Napisano

> No proszę, osiągam niewiele gorsze wyniki w swoim 1.8

Nie wiem, czy mnie obrażasz, czy chwalisz wink.gif

Mam pełną buchalterię, i zakładam, że średnia z przejechanych mil nie kłamie wink.gif

> P.S. Obym nigdy nie musiał wracać do aut zasilanych benzyną. Nie chcę

> myśleć, jak krótki byłby interwał pomiędzy kolejnymi wizytami

> przy dystrybutorze.

Wiesz co, w Polsce miałem diesla. Zostawiłem ojcu. Strasznie chwali, że nie musi często lać do niego. Jednakże ja nie mam serca do diesli. No i fakt, że tu jednak łatwiej wydać 1 funta na litr paliwa zarabiajac nawewt tylko 1000 funtów, niż w Polsce 4pln zarabiając 1000pln crazy.gif - po prostu tak nie boli. Chociaż jak patrzę na sumę - 3013 funtów do tej pory, to icon_eek.gif. Ale auto jest po to żeby jeździć, a nie patrzeć. A diesla jeśli już będę miał tylko w jednym, jedynym przypadku - w jakimś ładnym terenowym 4x4 palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.