Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne przypadłości !!

Featured Replies

Napisano

Witam !

Od pewnego czasu słyszę dziwny dźwięk przy przełączaniu biegów, takie ciche wycie lub świst. Dźwięk ten słychać podczas jazdy ale tylko gdy włączony jest bieg nawet przy wciśniętym pedale sprzęgła.

Następna sprawa to podczas ostatniej jazdy na dłuższej trasie przy prędkości ok110 km/h dało się odczuć dziwne wibracje i stuki pod samochodem , trudne do namierzenia czy przód czy tył ale bardziej jakoś środek. Przy tej całej akcji zaczeło mnie ściągać na prawą stronę ale nie wiem czy to była wina nierównej jezdni czy coś z autem. wibracje te nie są odczuwalne poniżej 110 km/h. Dodam, że koła niedawno zmieniłem na letnie i były wyważane. Zrobiłem juz po zmianie ponad 500 km i nie było problemu do tej pory. Wie ktoś o co może chodzić? Czy ścieżka diagnostyczna pomoże znaleźć przyczynę ?

Napisano

> Witam !

> Od pewnego czasu słyszę dziwny dźwięk przy przełączaniu biegów, takie

> ciche wycie lub świst. Dźwięk ten słychać podczas jazdy ale

> tylko gdy włączony jest bieg nawet przy wciśniętym pedale

> sprzęgła.

> Następna sprawa to podczas ostatniej jazdy na dłuższej trasie przy

> prędkości ok110 km/h dało się odczuć dziwne wibracje i stuki

> pod samochodem , trudne do namierzenia czy przód czy tył ale

> bardziej jakoś środek. Przy tej całej akcji zaczeło mnie ściągać

> na prawą stronę ale nie wiem czy to była wina nierównej jezdni

> czy coś z autem. wibracje te nie są odczuwalne poniżej 110

> km/h. Dodam, że koła niedawno zmieniłem na letnie i były

> wyważane. Zrobiłem juz po zmianie ponad 500 km i nie było

> problemu do tej pory. Wie ktoś o co może chodzić? Czy ścieżka

> diagnostyczna pomoże znaleźć przyczynę ?

Ewidentnie cos sie sypie......tylko co?jakies łozyska moze mechanizm róznicowy a moze tylko sprzęgło confused.gif

Napisano
  • Autor

może ktoś poleci jakiś rozsądny serwis w Wawie od strony Bemowa ?

Napisano

Hmmmmmmmmmmm...........................

gdybamy :

-sprzęgło się kończy spróbuj podciagnąc ... moze to cos da ...

-poduszki pod skrzynią ... tylko na kanale idzie to sprawdzić ...

-łożysko na skrzyni ... niewiem czy da się na 100 % to sprawdzić ....

-sprawdz wachacze jesli cie ściąga i stuka podczas jazdy i przód i tył ....

-....

-

A więc tak ....

Serwis fiata Połczyńska/Powstańcow Ślaskich dalej sie nazywa dzwigowa czy ryzowa ..... nu niepolecam ... dwa lata temu niepotrafili znalezć wspomagania hehe.gif w seicento ... ogólnie drodzy ja pies ....

jesli wiesz co ci dolega i chcesz wymienić mały warsztacik na ul. okrętowej wjazd od ul.człuchowskiej ... zaraz po prawej ... duzo roboty ma nu dobrze robi i w miare tanio , warto mieć swoje części ... ale tam to konkretnie jedziesz wymienia i z głowy ....

nieautoryzowany serwis Fiat-a na .... niepamietam adresu .... Powstańców śląskich ---> na wiadukt kolejowy ( w okolicach dywizjonu 303 ) i pierwsza w prawo za salonem ( seata chyba ) po prawej stronie ok. 200 m stacja diagnostyczna i serwis nieautoryzowany fiata ( chyba to jest albo dywizjony 303 albo wroclawska ) ..... znać się znają na żeczy .... średnio drodzy .... dobrze robią ....

jest też warsztat w Babicach FIAT-a ale przestrzegam .... kumpel pojechal zmienic alternator i wyjechał na zamienimych amorach ... niecieszy się ten zakład dobra passą jeśli już to trzeba patrzec na ręce ....

oglaszal się też niedawno serwis na Ursusie prowadzi go mechanik z serwisu aso ale adresu niepamietam .... niebylem jeszcze ....

pozdrawiam alllllllll

Napisano

> Hmmmmmmmmmmm...........................

> gdybamy :

> -sprzęgło się kończy spróbuj podciagnąc ... moze to cos da ...

Z tego co wiem punto 2 1.2 ma samoregulacje sprzegla...

Napisano

-ot możliwe iz w skrzyni biegów jest malo oleju ...

trzeba sprawdzić olej w skrzyni .... jak sa wycieki na " przegubach " od skrzyni to na bank coś tam brakuje ....

pozdrawiam alllll

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Jestem po pierwszych oględzinach a raczej osłuchaniu samochodu przez 2 niezależnych mechaników. Pierwszy to facet z zakładu zajmującego się zawieszeniami i innymi rzeczami ale nie skrzyniami, przejechał się ze mną i stwierdził, ze na bank jest to problem ze skrzynią. Pojechałem do drugiego zakładu na Grotach, tam robią skrzynie w małym zakładzie. Panowie potwierdzili, ze to pewnie skrzynia ale doradzili aby jeszcze pojeździć bo naprawa jest droga (300-400 za samo wyjęcie, 50 jedno łożysko itd.). Sprawdzili olej w skrzyni i wszystko z nim ok. Odnośnie stuków to na kanale okazało się , że chyba tzw. gumy stabilizatora są rozwalone a raczej ich nie ma i mogła to być przyczyna wibracji. Ewentualną naprawę wycenili na 300 robocizna + 50 każda guma ( chyba są 2). Wyjechałem z zakładu i czekałem na rozwój sytuacji, która szybko się potoczyła bo teraz słychać ten dźwięk troszkę głośniej i nie tylko przy włączonym biegu ale i na luzie. Przestaje świstać tylko podczas wciśniętego sprzęgła. Jeszcze jedna rzecz to to, że teraz jadąc zmieniając bieg przy wciśniętym na maksa sprzęgle czuję na drążku kręcący mechanizm w skrzyni. W poniedziałek będę rozmawiał ze swoim mechanikiem z domu rodzinnego, który ma doradzić czy remontować skrzynię czy znajdzie coś używanego. Uff sporo tego sorki. Pozdrawiam i dzięki za porady.

Napisano

> -ot możliwe iz w skrzyni biegów jest malo oleju ...

> trzeba sprawdzić olej w skrzyni .... jak sa wycieki na " przegubach

> " od skrzyni to na bank coś tam brakuje ....

> pozdrawiam alllll

A co to ma wspolnego z samoregulacja sprzegla?

Jezeli sa wycieki od strony skrzyni to uszczelniacze do wymiany... czego ma tam brakowac?????chyba kolega myli adresowanie postow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.