Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elisa, Sequent 24 i Stag 300 co najlepiej?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zastanawiam sie nad gazem do Corolli 1,4 204 vvti. Co możecie polecić do tego silnika zastanawiam się w kolejności preferencji nad:

Elpigaz Elisa

Sequent 24

Stag 300

Możecie cos napisać o tych konkretnych instalacjach? Jak się sprawdzają. Czy wymagane jest testowanie instalacji na hamowni bądź w czasie jazdy?. Niektóre warsztaty zakładaja nawet 1 dzień a inne 2 i zazwyczaj nie chca powiedzieć co robią 2 dni. A pytając o hamownie lub testy na drodze mówia że 2 dzień to trzeba na ustawienie instalacji. Na co zwracać uwagę aby było to wykonane fachowo? Wszelkie sugestie mile widziane oraz zakłady w Małopolsce i na Śląsku.

Piotr

Kraków

Napisano

Niektóre warsztaty zakładaja nawet 1 dzień

> a inne 2 i zazwyczaj nie chca powiedzieć co robią 2 dni. A

> pytając o hamownie lub testy na drodze mówia że 2 dzień to

> trzeba na ustawienie instalacji. Na co zwracać uwagę aby było to

> wykonane fachowo?

Mi zakładali w jeden dzień i odwalili taką kaszanę, że strach się bać. I prawdą jest, że strojenie instalacji zabiera sporo czasu, więc teraz z perspektywy widzę, że w 1 dzień to mozna zamontować, ale zestroić juz chyba będzie ciężko, chyba że zakład dysponuje hamownią. Tak czy inaczej IMO dużo ważniejszy od wyboru instalacji jest wybór warsztatu. Ja mam STAGa300 i po tym jak sam poprawiłem błędy montażowe instalatora (a było ich naprawdę sporo i to poważnych) instalacja sprawuje się rewelacyjnie. Auto chodzi dokładnie jak na Pb - może jest troszeczkę słabsze, chociaż na granicy sugestii, testów nie robiłem. JESZCZE RAZ POWTÓRZĘ - PRZEDE WSZYSTKIM ZAKŁAD A PÓŹNIEJ INSTALACJA!!! smile.gif

P.S. Mój gazownik po montażu stwierdził, że w moim aucie STAG nie będzie działał i może mi założyć SEQUENTA jeżeli zgodzę się dopłacić. Nie zgodziłem się, poprawiłem sam po partaczu i uważam, że gdyby mi założył SEQUENTa nie byłoby nic lepiej. STAG300 to dość dobry sterownik, ale trzeba umieć go zamontować - jak każdą inną instalację zresztą.

Napisano
  • Autor

Akurat Elpigaz i Stag dorwałem z hamownią i dobre warsztaty ale mam teraz kłopot z wyborem. Stag o 500zł tanszy ale czy lepszy od Elisy i S24?

Napisano

> Akurat Elpigaz i Stag dorwałem z hamownią i dobre warsztaty ale mam

> teraz kłopot z wyborem. Stag o 500zł tanszy ale czy lepszy od

> Elisy i S24?

Co to znaczy lepszy to dość szerokie pojęcie w dodatku dla każdego oznacza coś innego wink.gif

Napisano

> Akurat Elpigaz i Stag dorwałem z hamownią i dobre warsztaty ale mam

> teraz kłopot z wyborem. Stag o 500zł tanszy ale czy lepszy od

> Elisy i S24?

Nie powiem czy lepszy czy nie, bo nie wiem. Tak naprawdę zadaniem sterownika gazu jest tłumaczenie wtrysku benzyny na wtrysk LPG i z tego STAG wywiązuje się znakomicie. Za kilkanaście złotych kupujesz kabelek i stroisz instalację za pomocą ogólnie dostępnego i darmowego oprogramowania. Po za tym jest świetny support producenta. Być może do innych instalacji dodawane są lepsze komponenty (wtryski, reduktory) ale sam sterownik STAG moim skromnym zdaniem jest super. A za zaoszczędzone 500zł możesz kupić wariator zapłonu, z którym możesz mieć lepsze osiągi niż na Pb. Nie wiem tylko czy w Sequencie nie jest fabrycznie zamontowany - jeżeli tak to masz wszystko w jednym. Tylko chyba większe problemy z samodzielnym strojeniem.

Napisano
  • Autor

Lepszy, tzn. , który bedzie lepiej dozował dawki paliwa w odpowiednim czasie, sprawiał mniej kłopotów z obsługą i najlepiej komponował się z delikatnym silnikiem, gdzie dawka gazu w czasie musi być idealna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.