Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dla fanów odpalania na gazie niektórych kompów II gen.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dotyczy to fanów zapalania na gazie niektórych kompów instalacji II generacji. (Leonardo, Altronic

, o innych nie wiem, np. jak Lecho jak ma przełącznik trzypozycyjny to jego to nie dotyczy)

Sprawa jest taka, że te kompy nie odpalą na gazie bo czy to wybierzemy opcję uruchomienie awaryjne - w przypadku Leonarda pyknięcie przełącznikiem G-B, B-G, czy wybierzemy (na stałe) opcję w software - urzuchamienie na gazie - komputer zadecyduje o włączeniu elektrozaworów gazowych - a także włączeniu emulatora wtrysków po około 1 sekundzie od pojawienia się obrotów silnika a konkretnie syg. sterującego cewką.

Przez tą sekundę silnik zdąży zapalić na benzolu.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=273708140&page=&view=&sb=5&o=&fpart=all&vc=1

Zmieniłem to w prosty sposób:

1. podałem przez diodę prostowniczą plus ze stacyjki z pozycji START (tak jakby z rozrusznika po prostu) na niebieski przewód do emulatora wtrysków - a tym samym i na elektrozawory - za każdym razem gdy kręcę rozrusznikiem włączają się elektrozawory ale nie emulator - bo nim steruje jeszcze żółty przewód od Leo

2. w softwarze warto teraz ustawić bezpośrednie uruchamianie na gazie, wstępne otwarcie elektrozaworów na 5 sek. i generalnie na tym koniec

Jak to działa, ano mam już ewidentnie zużyte membrany ale w otoczeniu 17C* pali za pierwszym razem ale w ten sposób - przekręcam kluczyk w pozycje ON czekam 5 sek (krokowiec jest otwarty na PWA - więc może se gazik trochę wylezie do wlotu), potem przekręcam w START- kręcę rozrusznikiem, załapuje i wtedy zabawa gazem żeby nie zgasł od razu - może złapać obroty do 1800rpm a to na pewno nie zdrowe na zimny silnik dlatego z tymi membranami na razie zimny ok 10C* zapalam na benzolu

Jak jest gorący/ciepły/lub ostatnio palony np. 3 godziny temu to zapala super - bez żadnego operowania pedałem gazu tylko denerwujące jest to że wchodzi na chwilę na wyższe obroty -1700rpm ale olać.

Prawdziwy test będzie jak założę nową membranę i zobacze na ile kulturalnie będzie zapalał w tych 15C* bloku silnika.

Od modyfikacji przejechałem ok 2kkm, wszystko jest nadal w fazie testów.

pzdr

Napisano

> Witam,

> Dotyczy to fanów zapalania na gazie niektórych kompów instalacji II

> generacji. (Leonardo, Altronic

smirk.gif w Autronicu AL-700,jeśli wlaczona na stałe jest funkcja awaryjnego odpalania na LPG (po uprzednim odblokowaniu odp.opcji w sofcie),po wlaczeniu zaplonu wlaczany jest emu wtrysków i otwierane elektrozawory gazowe (czyli podane zostaje napięcie na przewod sterujący osprzetem) na bodajze 3 sekundy...potem napięcie jest odcinane ze wszystkimi skutkami tegoż dzialania zlosnik.gif

Czyli jeśli w 3s od wlączenia zaplonu zakręcisz,to odpali na gazie zlosnik.gif

A jesli zakręcisz pozniej,to jak AL wykryje obroty,to tez odpala emulator i zawory...

Napisano
  • Autor

> Czyli jeśli w 3s od wlączenia zaplonu zakręcisz,to odpali na gazie

zgadza się

> A jesli zakręcisz pozniej,to jak AL wykryje obroty,to tez odpala

wykryje obroty z opóźnieniem i odpala w moim przypadku zawsze na benzynie, w altronicu pewnie też,

Napisano

> zgadza się

> wykryje obroty z opóźnieniem i odpala w moim przypadku zawsze na

> benzynie, w altronicu pewnie też,

Bezproblemowo odpalam na lpg - nawet przy -10 st celsjusza. komp leonardo.

Napisano
  • Autor

> Bezproblemowo odpalam na lpg - nawet przy -10 st celsjusza. komp

> leonardo.

rozumiem z ustawieniem "bezpośrednie uru..." w przeciągu czasu wstępnego otwarcia elektrozaworów jak już było wspomniane o tej prostszej możliwości

moja membrana ma 70kkm więc mam nadzieję że nowa bedzie pod względem zapalania lepsza

Napisano

w moim CCS'ie dwa tygodnie przed sprzedaza samochodu wykrylem jeden sposob :

uruchamiam silnik na benzynie - tak jak zawsze, od razu przegazowuje na przelacze sie gazu, samochod gasnie i nie wylaczajac zaplonu (mialem uruchamianie na guzik) od razu zapalam go jeszcze raz i uruchamia sie od razu na gazie.

Ale tak jak napisalem - odkrylem ten sposob dopiero dwa tygodnie temu a autko wczoraj sprzedalem wiec nic wiecej nie wiem i nie bede wiedzial frown.gif

Napisano

W BRC Blitz jest polozenie przelacznika odpalania na gazie, probowalem przy 0C i jest OK.

Napisano

Bezproblemowo odpalam na lpg - nawet przy -10 st celsjusza. komp leonardo.

Bezproblemowo to odpala nawet przy najwiekszych mrozach!!!

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Bezproblemowo to odpala nawet przy najwiekszych mrozach!!!

U mnie tak samo (Lovato LOV"ECO").

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.