Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator luzu szczęk.

Featured Replies

Napisano

Może pytanie banalne ale jak poprawnie założyć regulator luzu szczęk hamulcowych, chodzi o ułożenie sprżężyn opisnych jako górna i dolne. Czy one maja być tak faktycznie ułożone czy ta opisan jako dórna ma być na zewnątrz patrząc po zdjęciu bębna.

Napisano

> Może pytanie banalne ale jak poprawnie założyć regulator luzu szczęk

> hamulcowych, chodzi o ułożenie sprżężyn opisnych jako górna i

> dolne. Czy one maja być tak faktycznie ułożone czy ta opisan

> jako dórna ma być na zewnątrz patrząc po zdjęciu bębna.

wogole nie lapie o co biega zlosnik.gif tam sa 4 sprezynki (nie liczac tych do mocowania szczek do tarczy kotwicznej) i nie da sie ich zalozyc inaczej zlosnik.gif masz dwie na samoregulatorze i masz dwie na szczekach. gorna dluga dolna krotka. jedna jest zakotwiczona na stale do samoregulatora a druga nie. ja zakladam najpierw dolna sprezyne szczek, potem samoregulator ale nie zaczepiam go sprezynkami, gorna sprezyna to nastepna jaka zakladam. potem zaczepiam sprezynki samoregulatora i szpanuje go tak zeby beben wchodzil z lekkimi oporami - to tyle

Napisano
  • Autor

> wogole nie lapie o co biega tam sa 4 sprezynki (nie liczac tych do

> mocowania szczek do tarczy kotwicznej) i nie da sie ich zalozyc

Chodziłomi mi o blaszki na samoregulatorze które to u Zembowicza sa nazwane sprężynkami, i chodziło mi o założenie samego samoregulatora czy powinien być założony wąską blaszką do przodu czy do tyłu, ale faktycznie masz racje że jedna sprężynka jest na stałe więć chyba się inaczej nie da założyć.

Dzięki za opis, a jak moje wyjaśnienia coś rozjasniły to prosze o info.

Napisano

zakladasz blaszka zanitowana do regulatora do tarczy kotwicznej, na tej zanitowanej blaszcze masz taka zapadke ktora przeskakuje po kolku. wiec blaszka z dwoma nitami do tarczy kotwicznej. jedna wazna sprawa jest tam sprezynka taka malutka do regulatora ktra sie przewleka przez szczeke i zaczepia o regulator - upewnij sie ze dobrze siedzi bo lubi wypadac i wtedy regulator spada luzno na piaste

Napisano
  • Autor

Dzięki za szczegółowy opis !!!!

Teraz juz powinienem bez problemów złożyć, tylko muszę jutro w sklepie szczęki zamienic bo mi dali z samoregulatorem na szczęce i w innym wymiarze. To chba system Bendixa a ja mam Lockhaida.

Napisano

nie wiem co masz i co ci dali zlosnik.gif ale regulacja szczek w bbm jest tym "dranstwem" a nie na szczece zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> musisz wymienic i bedzie git

Będzie git jak mi dobre przywiozą bo gość w sklepie miał problem ze znalezieniem odpowiednich i w końcu zamówił mi MAFF o wymiarach 203mm(średnica) i 38 mm(szerokość). Mam nadzieję że te już będą pasowały

Napisano

> Będzie git jak mi dobre przywiozą bo gość w sklepie miał problem ze

> znalezieniem odpowiednich i w końcu zamówił mi MAFF o wymiarach

> 203mm(średnica) i 38 mm(szerokość). Mam nadzieję że te już będą

> pasowały

oby

Napisano
  • Autor

> oby

No i pasowały naszczęście smile.gif, dziękuję koledze za fachowe porady które przyczyniły się do bezproblemowego złożenia hamulców, a tak na marginesie to w moich regulatorach luzu nie ma sprężynek są one włożone miedzy szczęki w wycięcia na szczękach. Więc wniosek w BBM nigdy nie wiadomo na co się trafi............... shocked.gif

Napisano

i mowisz ze nie masz tych sprezynek ktore zaznaczylem na czerwono ? to sa rysunki z ksiazki od BB i ja mam takie sprezynki w M zlosnik.gif no chyba ze masz zupelnie inny samoregulator

278641347-bez%A0tytu%B3u.jpg

Napisano
  • Autor

> i mowisz ze nie masz tych sprezynek ktore zaznaczylem na czerwono ?

> to sa rysunki z ksiazki od BB i ja mam takie sprezynki w M no

> chyba ze masz zupelnie inny samoregulator

Dokładnie tak, tych sprężynek niebyło w obydwuch kołach, jest tylko samoregulator może i trochę inny niż ten na rysunku ale założony dokłanie tak samo więć nie wiem czemu tych sprężynek nie było i ni ezałożyłem ich. Jak pomyślę to w sumie nie ma na samoregulatorze zaczepów w które by sprężynki założyć.

Napisano

moj samoregulatr bez sprezynek sie nie utrzyma miedzy szczekami , owszem wchodzi w pewne zaglebienia na szczekach ale jak tylko sie depnie hamulec to zaraz spada na piaste

Napisano

TTTM!!! cool.gif ja tez mam bez sprezynek to jest inny typ regulatora ,regulacja luzu nastepuje gdy szczeka wraca po hamowaniu do pozycji wyjsciowej(kiedy luz jest za duzy powracajaca szczeka ma tyle sily aby przekrecic srube)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.