Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacisk - wyższa szkoła jazdy

Featured Replies

Napisano

Ponieważ pożyczyłem auto osobie niewykwalifikowanej, miał miejsce niestety heblunek felgi (15"). Po diagnozie wzrokowej okazało się, że zacisk hamulcowy przedni przesunął się ( icon_eek.gif? - co to za studzienka musiała być...) odśrodkowo, dzięki czemu zadziałał jak tokarka i wytoczył w wewnętrznej części felgi niezły rowek. Zdjęcia felgi nie zamieszczam, bo jest drastyczne. Suma sumarum muszę jakość przesunąć zacisk z powrotem bliżej środka, bo nie mam sumienia jechać dalej.

Sytuacja wyjściowa przedstawia się tak

944dc5ba61e254d1.jpg

Strzałką zaznaczyłem miejsce ocierania o felgę - to jest dolna strona zacisku. Górna część ma prawidłowy odstęp. Dolną trzeba przesunąć. Linia brudu na klocku wskazuje prawidłowe umiejscowienie zacisku względem klocka.

Niestety nie wymieniałem klocków nigdy sam, więc niezbyt kojarzę, jak się zdejmuje zacisk. Może wystarczy że go tylko przesunę? Regulując jedną śrubę?

Wiem, że dla niektórych to trywialne, cytuję:

"Zdejmujesz koło, odkręcasz 2 śruby od strony wewnętrznej i masz zacisk w dłoni. Wyjmujesz klocki, wkręcasz (!!!) tłoczek i montujesz wszystko" -zwolak

ale ja boję się coś spieprzyć. Na puncie znalazłem taki manual, [w wolnym tłumaczeniu podręcznik] i mam pytanie do osób wymieniających klocki - jakie tu mogą być różnice? Rozmiary śrub, ich miejsca, itp.

Czy może żeby podsunąć dół zacisku wystarczy regulacja jedną śrubą?

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Gdzie jest ten tłoczek?

Napisano

Z tego co widać na zdjęciu prawdopodobną przyczyną przesunięcia się zacisku są zgięte jego prowadnice.O ile jest to faktyczna przyczyna trzeba będzie prowadnice wymienić na nowe.Żeby zdjąć zacisk należy odkręcić dwie śruby/klucz 13/.Wtedy po zdjęciu zacisku dadzą się wyciągnąć prowadnice.Można próbować je prostować.Gorzej gdy prowadnice wyłamały kawałek jarzma.

Napisano
  • Autor

> Żeby zdjąć

> zacisk należy odkręcić dwie śruby/klucz 13/.Wtedy po zdjęciu

> zacisku dadzą się wyciągnąć prowadnice.

Najnowsze wieści z pola bitwy:

1. śrub nie ma icon_eek.gif - w każdym razie w miejscach gdzie w drugim kole są

2. mimo punktu 1 zacisk nie schodzi. A naprawdę żeśmy się mocno zaparli...

Jestem na etapie myślenia jak przemieścić auto do jakiegokolwiek warsztatu - dźwig byłby super, bo wtedy koło by się dalej nie heblowało. Może ktoś mi będzie chętny wkręcić te śruby?

Assistance hmm.gif?

Napisano

To stuknięcie było b.duże jak zcięło śruby.Użycie dużej dżwigni powinno być pomocne przy zdjęciu zacisku.

Napisano

> To stuknięcie było b.duże jak zcięło śruby.

Raczej nierealne aby sie zcieła ,mysle ze przy wymianie klocków nie było dokrecone śruba powinna byc wkrecona na uszczelniacz palacz.gif.

Napisano

> 2. mimo punktu 1 zacisk nie schodzi. A naprawdę żeśmy się mocno

> zaparli...

Musisz postukac młotkiem po zacisku z każdej strony tak aby się zluzował, wtedy powinien zejść.

Napisano

> Raczej nierealne aby sie zcieła ,mysle ze przy wymianie klocków nie

> było dokrecone śruba powinna byc wkrecona na uszczelniacz .

To co piszesz jest bardziej realne niż wpadnięcie w studzienkę.Prawdopodobieństwo wypadnięcia nie dokręconej śruby istnieje.Ale obu? yikes.gifWszystko jest możliwe.U mnie po wizycie w ASO nie były skręcone zwrotnice.

Napisano

> > Jestem na etapie myślenia jak przemieścić auto do jakiegokolwiek

> warsztatu - dźwig byłby super, bo wtedy koło by się dalej nie

> heblowało. Może ktoś mi będzie chętny wkręcić te śruby?

Pożycz od kogoś felgę 17". Ma większą średnicę. Tylko jedź powolutku. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Pożycz od kogoś felgę 17". Ma większą średnicę. Tylko jedź powolutku.

Dziękuję. Rozważałem. Mam własną. Za żadne skarby nie zrobię jej takiego sznyta jak 15tce. Rozważam skorzystanie z dojazdówki, ale tylko w ostateczności. Jutro odbieram śruby i będę kombinował z zaciskiem, bo z manuala wseia wynika, że beztrosko pomijałem ten etap z odginaniem klocka, jak widać na zdjęciach.

Poza tym jednak chyba assistance, bo jak pisze Pharek to działa.

Napisano

> Dziękuję. Rozważałem. Mam własną. Za żadne skarby nie zrobię jej

> takiego sznyta jak 15tce.

Ale dlaczego miałaby się ona zniszczyć? Przecież ma większą średnicę. niewiem.gif No chyba, że faktycznie śruby ścięło i zacisk może wypaść w każdej chwili. crazy.gif

Napisano

beztrosko pomijałem ten etap z odginaniem klocka,

bez odsunięcia tłoczyska od klocka zacisk nie zejdzie!! Trzyma jak przymurowany!

BTW - przygoda Kolegi była dla mnie impulsem do przyspieszenia prac nad manualem - jak przeczytałem ze sie siłujecie, a zacisk nie schodzi, to od razu sie domyslilem, że nie odsunęliście tłoczysk. Zamiast opisywać co i jak po prostu zrobiłem manual. Mam nadzieję, że teraz wszystko pójdzie dobrze.

BTW2. Po operacji pierwsze uczucie po nacisnięciu pedału hamulca jest okropne - wpada do podłogi (trzeba docisnąć to odsunięte tłoczysko do klocka). Potem już jest ok.

Napisano
  • Autor

Najnowsze wieści z pola bitwy:

Zacisk zszedł. Dzięki!

> 1. śrub nie ma - w każdym razie w miejscach gdzie w drugim kole są

Tu jest insza zagwostka (zagwozdka?)

zamówiłem jak ePer przykazał śruby do zacisku, czyli

46417119, no i...

niestety są za grube. Taki żarcik prima aprilisowy ePera.

Dopiszę, gdyby udało mi się znaleźć właściwy numer, chyba że ktoś go zna

Napisano

A co się właściwie stało ze śrubami? Nawet gdyby urwała się część śruby od uderzenia, to reszta powinna zostać w środku. Obydwie się wykruszyły całkiem?

Napisano
  • Autor

> A co się właściwie stało ze śrubami?

Nie ma po nich śladu. Ostatnio w ich okolicy wykonywano te czynności, przy czym mechanik (diagnosta) zapytał czy coś było robione przy hamulcach, bo przewód był zagięty i on poprawił.

Napisano

Niesamowite - wypuścili samochód bez śrub w zaciskach!! ?? A to sieroty!! Ja bym się domagał od nich odszkodowania i zadośćuczynienia. Zacisk mógł się sam trzymać, siłą nacisku tłoczysk. Wystarczył jeden wybój, żeby go przesunęło. Taka mogła być geneza usterki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.