Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ufo i regulacja zapłonu...

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj byłem u mechanika i pewien problem zauważyliśmy...

Problem polega na tym, że podciśnienie podawane na regulator jest (tak na "oko") zbyt wysokie przy niskich obrotach. O ile dobrze mi się zdaje, to regulator powinien zadziałać dopiero przy wyższych obrotach... tutaj jest sytuacja taka, że od najniższych on działa :-/ Nie wiem, może tem model tak ma...Może któryś z mechaników źle to podłączył? Może coś jest tam "przekombinowane".. Proszę o opinie.

Chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami z mechanikami... Wczoraj byłem w dwóch warsztatach, które montują instalacje LPG. Chodziło mi o regulację zapłonu i LPG. Generalnie silnika...

W pierwszym warsztacie dość dziwny pan zapytał, gdzie była zakładana instalacja... jako, że nie u nich, stwierdził: "my po kimś nie robimy..." icon_eek.gif Przecież chodziło o ustawienie dwóch pokręteł od gazu i dwóch śrubek od zapłonu... Niech mu będzie...

Pojechałem do innej firmy, która swoje reklamy i plakaty ma chyba wszędzie... Tam oczywiście zgodzili się ustawić LPG, ale wiadomo, że zapłon trzeba wyregulować najpierw... a tym oni się nie zajmują i odesłali mnie do firmy, która była obok: "elektryk". Tam niezbyt miły pan stwierdził, że nie ma czasu i zaproponował, że mogę przyjechać następnego dnia...

Przyznam, że zdenerwowała mnie ta sytuacja dość mocno, ale brat polecił innego mechanika... Tam byłem dzisiaj...

Od razu widać profesjonalne podejście. Co prawda musiałem podjechać za dwie godziny, ale nie mam tego za złe.. po prostu mieli inną pracę. Tam mechanik ustawił mi auto, przestawił pasek rozrządu, bo był źle założony (to też wymieniał mechanik w morde kopany angryfire.gif ). Stwierdził, że jeszcze coś jest nie tak... właśnie z tym regulatorem... przejechalem się autem, sprawdziłem, przetestowałem... jest znacznie lepiej niż było. Jeszcze tylko trzeba będzie kiedyś go odwiedzić w celu regulacji zaworków i autko będzie jak nowe.

Nie wiedziałem, że znalezienie dobrego i normalnego mechanika jest aż tak trudne frown.gif Chciałem się tylko pochwalić, ze autko zaczęło mi jeździć wink.gif

Czekam na propozycje odnośnie regulatora.

Acha... żeby nie było.. to jest nówka, w zeszłym tygodniu zakładany, Magneti Marelli... smile.gif

Napisano

Jak masz zrobiony wlot powietrza? Przy gazie montujący instalację zwykle w dolot wkladają zwężkę właśnie w celu lekkiego zwiększenia podciśnienia. Jeśli zwężka ma mały otwór to może zdarzyć się taka sytuacja, że już na biegu jalowym przyspieszy Ci zapłon.

Napisano
  • Autor

Tutaj dolot jest standardowy. Na stałe został zamknięty dolot ciepłego powietrza, ale teraz juz nie jest to zbyt szczelne.

Rura doprowadzająca powietrze została przeniesiona w miejsce za reflektorem, gdzie powietrze nie jest wtłaczane na siłę przy wyższej prędkości...

Napisano

Chodzi o mikser. On ma mniejszą średnicę przelotową aby zwiększyć podciśnienie i tym samym zasysać gaz z dyszy mikser. A większe podciśnienie= bardziej podciągnięta dźwigienka od zapłonu czyli jest wcześniejszy. Ale to powinno być minimalnie. Ja jak założyłem nowe ufo to nic nie ustawiałem, zapłon mam na słuch, czyli jadę na max aż będzie spalanie stukowe i cofię minimalnie aby go nie było nawet przy maks obciążeniu i jest OK.

Napisano
  • Autor

Czyli przez 7 lat jeżdżę z prawdopodobnie źle dobranym mikserem...

O ile dobrze sobie przypominam, to od zawsze przy odłączeniu regulatora było widać różnicę w pracy silnika...

Jeszcze z tym powalczę... albo będę jeździł dalej z tym, co jest...

Napisano

Różnice w pracy słychać zawsze. Po pierwsze minimalnie zmienia zapłon a po drugie przez wężyk ciągnie lewe powietrze. Jak ściągniesz wężyk z ufo i zatkasz go palcem to powinien chodzić tak samo jak z ufo. PS średnica otworu w mikserze dla 1.0 to chyba jak pamiętam 26 albo 27 mm.

Napisano

> Chodzi o mikser......

Niekoniecznie. Co lepsi "fachowcy" wstawiają zwężkę w karbowaną rurę dolotową.

Napisano

> Niekoniecznie. Co lepsi "fachowcy" wstawiają zwężkę w karbowaną rurę

> dolotową.

No to rzeczywiście fachowcy od siedmiu boleści.

Napisano
  • Autor

> No to rzeczywiście fachowcy od siedmiu boleści.

Znam takich conajmniej kilku. Juz jeden przytykał dolot powietrza izolacją. Wtedy były problemy z niestabilnymi obrotami. Po tym zabiegu silnik zaczął pracować równo, ale spalał kilkanaście litrów gazu na 100km angryfire.gif

W przypadku uszkodzonej pompy hamulcowej, gość rozwiercał zaciski i wymieniał przewody elastyczne.. Założył je tak, że podczas jazdy mogłyby się odkręcić...

Teraz znalazłem (mam nadzieję) normalnego i dość uczciwego mechanika, który zna się na rzeczy smile.gif

Od tamtej pory nie mam zaufania do mechaników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.