Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głośniki

Featured Replies

Napisano

mam nadzieje ze nie byl poruszany juz ten temat:) probowalem znalezc cos na temat wymiany glosnikow, ale nic, zawialo cisza.

czy ktos z szanownych forumowiczow wymienial glosniczki? odczuwam pewien niedosyt sluchajac tych fabrycznych.

Napisano

trochę zdjęć jest tu - http://www.stilo.autokacik.pl/glosnik.htm

wymiana samych głośników prawie nic nie da, trzeba zmienić komplet + dać wygłuszenie na drzwi

Napisano
  • Autor

to juz widzialem ale dzieki!!:) wygluszyc to zawsze mozna cos sprobowac, ale wydaje mi sie ze ogolnie te glosniczki jakies slabawe sa a jezeli nie to juz "koncza swoj zywot" smile.gif

fachowcem nie jestem ale w sc jak zestroilem i dolozylem glosniczki z tylu to gralo 1klasa:)

a jakies firmy moga koledzy polecic? ktos w ogole zmienial u siebie?

Napisano

trochę informacji masz tutaj i tu

Napisano

>.... ale w sc jak zestroilem i dolozylem glosniczki

> z tylu to gralo 1klasa:)

Na fabrycznym radiu? cfaniaczek.gif

Napisano

ogolnie to separowany zestaw dwudrozny, 16/16.5 cala w boczek i gwizdek w fabryczne miejsce. Co do marki to zalezy od twojego budzetu; moge dosc spokojnie polecic Infinity Reference. Dystansy do takiej zabudowy znajdziejsz na forumowym smietniku. Jezeli to pojecie nic ci nie mowi to znaczy ze czas przeczytac FAQ. Opcja 'znajdz' tez sie przyda.

Napisano
  • Autor

> Na fabrycznym radiu?

fabryczne radyjko wymienili po pol roku, bo sie rozlecialo:) a na fabrycznym mialem wzmacniacz i tube, pozniej po wlamie zostaly tylko glosniki w polce bez wzmacniacza a radyjko jvc, pozniej drogi wlam, radyjko sony, tez dawalo rade:)

Napisano
  • Autor

>Co do marki to zalezy od twojego budzetu; moge dosc >spokojnie polecic Infinity Reference.

ja mysle ze Infinity REF 6510cs beda cenowo odpowiednio, tylko czy parametry maja ok? czy to tylko zamiana na nazwe, a dzwiek bedzie bez roznicy?

na tyl tez bede kombinowal cos zalozyc, z tego do widzialem na allegro

http://www.allegro.pl/item181286479_fiat_stilo_podstawa_glosnika_165mm_na_tyl_.html

to glosniczki tam tez wchodza 165mm wiec jak juz zmieniac to komplet. musialbym tylko sprawdzic jaka glebokosc tam jest zeby nie przesadzic:)

jedynie co, to sie narazie chcialem sie wstrzymac ze wzmacniaczem, to radyjko pociagnie te glosniki?

a jezeli wzmacniacz to jaki dobrac pod te glosniczki infi?

>

> Jezeli to pojecie nic ci nie mowi to znaczy ze czas przeczytac

> FAQ. Opcja 'znajdz' tez sie przyda.

z podziekowaniem Kolega bow.gif wiem o co chodzi yay.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam głośniki firmy GMS wysokie modele

moze wyjdzie tutaj moje amatorstwo jezeli chodzi o firmy ale nigdy nie slyszalem o GMS confused.gif

Napisano

> mam nadzieje ze nie byl poruszany juz ten temat:) probowalem znalezc

> cos na temat wymiany glosnikow, ale nic, zawialo cisza.

> czy ktos z szanownych forumowiczow wymienial glosniczki? odczuwam

> pewien niedosyt sluchajac tych fabrycznych.

Jeżeli chcesz pędzić glośniki z samego radia to szukaj czegoś o wysokiej skuteczności (powyżej 90dB) tak żeby przy mniejszej mocy móc osiągnąć wymagany poziom głośności bez zniekształceń.

Jeżeli chodzi o seryjne głośniki to ich niewątpliwą zaletą jest bardzo lekki układ drgający (membrana + cewka i okoliczne przypadłości) do powoduje całkiem znośną kontrolę głośnika pomimo niewielkiej mocy seryjnego radia.

Wymiana na głośniki o niższej skueczności i większej masie układu drgającego może paradoksalnie pomimo dużo wyższej klasy głośników przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, czyli pogorszyć warunki odsłuchowe w zakresie niskiego i średniego pasma niż w przypadku seryjnych przetworników jeżeli zamierzasz napędzać muzykę samym radiem.

IMO powinieneć zainwestować w:

- dystanse MDF do zamontowania głośników ( KLIK)

- zestaw odseparowany tweerer + woofer ( drożej lub taniej)

- niewielki i niedrogi wzmacniacz (np blaupunkt gta 2100 - KLIK )

Na pewno efekt będzie słyszalny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

za przypomnienie ze istnieje jeszcze ta firma:) bow.gif ale czy nie lepiej Blaupunkt GTA 4 Special MkII, w koncu i tak chce glosniki z tylu wymienic na cos lepszego wiec tez bede podpinal pod "moc". jezeli nie teraz to pozniej.

a co powiesz na propozycje dUKE? glosniczki maja calkiem niezle parametry i 92dB a cena troche nizsza od "drozszej" propozycji:)

nie powiem ze nie bralem ich pod uwage ale co do tanszych mam obawe ze nie bede zadowolony a drozsze, troche nadszarpna budrzet:)

Napisano

> ja mysle ze Infinity REF 6510cs beda cenowo odpowiednio, tylko czy

> parametry maja ok?

na stronie Infinity masz komplet danych, moje to 655CS czyli kilka lat temu to bylo

czy to tylko zamiana na nazwe, a dzwiek

> bedzie bez roznicy?

roznica bedzie tylko czy cie zadowoli... moim zdaniem jak czlowiek zaczyna sie bawic w cos takiego to i tak bardzo szybko konczy na niefirmowym radiu

> na tyl tez bede kombinowal cos zalozyc, z tego do widzialem na

> allegro

> http://www.allegro.pl/item181286479_fiat_stilo_podstawa_glosnika_165mm_na_tyl_.html

wygloda to dosc cienko, jezeli ma byc dystansem to powinno miec odpowiednia sztywnosc; ogolnie o tyle sie mowi ze dopelnia scene i nie ma sie nim co za bardzo przejmowac.

> to glosniczki tam tez wchodza 165mm wiec jak juz zmieniac to komplet.

tyle za albo zmierzysz sie z lokalizacja tweeterow albo musisz szukac zestawu nieseparowanego na tyl.

> musialbym tylko sprawdzic jaka glebokosc tam jest zeby nie

> przesadzic:)

> jedynie co, to sie narazie chcialem sie wstrzymac ze wzmacniaczem, to

> radyjko pociagnie te glosniki?

pociagnac pociagnie; tyle ze jak radio osiagnie swoje mozliwosci to pojawia sie znieksztalcenia z jego strony... ja doloze wzmacniacz tylko jezeli zbuduje skrzynie basowa... moje radio to 4x65w (wiem wiem jak to sie ma do rzeczywistych watow) i to w zupelnosci wystarcza do za glosnego sluchania muzyki wink.gif o MP3 nie wspominawszy

> a jezeli wzmacniacz to jaki dobrac pod te glosniczki infi?

to zalezy od koncowej konfiguracji jaka chcesz uzyskac... z fabrycznego radia i tak wiecej niz 4 kanalow nie obsluzysz. Radio niefirmowe moze dac ci opcje 4 kanalow obsluzonych radiem i jednego basowego ktory trzeba podeprzec wzmakiem. Radio ze slabsza koncowka mocy potrzebowac bedzie 4+1 kanalow we wzmacniaczu. Zaproponuj konfiguracje i skonsultuj na caraudio.

Napisano
  • Autor

> wygloda to dosc cienko, jezeli ma byc dystansem to powinno miec

wlasnie widzialem, chyba wole sobie ze sklejki wyciac cos takiego bardziej zeby zaslonic ten otwor a nie jako dystans

> pociagnac pociagnie; tyle ze jak radio osiagnie swoje mozliwosci to

> pojawia sie znieksztalcenia z jego strony...

padla decyzja ze kupuje glosniczki na przod i wzmacniacz, 4kanaly na "zaś"

> to zalezy od koncowej konfiguracji jaka chcesz uzyskac... z

> fabrycznego radia i tak wiecej niz 4 kanalow nie obsluzysz.

> Radio niefirmowe moze dac ci opcje 4 kanalow obsluzonych radiem

nie chce mi sie teraz szukac ale jezeli dobrze pamietam to na stilo.autokacik jest opis jak przerobic radyjko firmowe zeby podlaczyc cinche? ale naprawde nie pamietam niewiem.gif

> Zaproponuj konfiguracje i skonsultuj na caraudio.

nie wiem czy jest sens nie bede zasmiecal im forum:) mysle ze na poczatek to bedzie zestawik

Hertz ESK 165

Blaupunkt GTA 4 Special MkII

a jezeli coz nie tak z glosnikami bedzie to je dam na tyl a pod nogi poszukam cos lepszego:)

zycze wszystkim wesolych swiat i dobrego smigania drive.gif

Napisano

> wlasnie widzialem, chyba wole sobie ze sklejki wyciac cos takiego

> bardziej zeby zaslonic ten otwor a nie jako dystans

jak juz masz ciac to niech to bedzie MDF

> padla decyzja ze kupuje glosniczki na przod i wzmacniacz, 4kanaly na

> "zaś"

> nie chce mi sie teraz szukac ale jezeli dobrze pamietam to na

> stilo.autokacik jest opis jak przerobic radyjko firmowe zeby

> podlaczyc cinche? ale naprawde nie pamietam

hmm.. a co z basem?

> nie wiem czy jest sens nie bede zasmiecal im forum:) mysle ze na

> poczatek to bedzie zestawik

> Hertz ESK 165

> Blaupunkt GTA 4 Special MkII

> a jezeli coz nie tak z glosnikami bedzie to je dam na tyl a pod nogi

> poszukam cos lepszego:)

zadaj to na car audio; za malo sie znam zeby ci to oceniac

> zycze wszystkim wesolych swiat i dobrego smigania

nawzajem

Napisano
  • Autor

> jak juz masz ciac to niech to bedzie MDF

czy MDF bez roznicy dla mnie, jezeli lepiej MDF to bedzie:)

> hmm.. a co z basem?

to co mam teraz czyli fabryka jest ok, nie chce zeby mi blachy odpadaly, a jak stwierdze ze jednak bas potrzebny, to wtedy kupie tube razem ze wzmacniaczem. i podlacze pod te dorobione cinche jezeli to sie uda.

ja nie chce zeby mi blachy odpadaly:) wiec narazie poczekam zobacze jak to grac bedzie

Napisano
  • Autor

> trochę zdjęć jest tu - http://www.stilo.autokacik.pl/glosnik.htm

> wymiana samych głośników prawie nic nie da, trzeba zmienić komplet +

> dać wygłuszenie na drzwi

i o to co dzisiaj sie dowiedzialem o mechanika, ze nie trzeba wyciszac drzwi bo sa juz same w sobie wyciszone, blacha aluminiowa a wszedzie gdzie sa jakies otwory to za zapchane uszczelkami.

kiedys juz rozbieralem boczki ale nie pamietam czy bylo to porzadnie zrobione.

Napisano
  • Autor

a powiedzcie mi cos jeszcze, czy zakladajac te herze i zakladajac dystansy miesci sie to wszystko pod ta oryginalna oslona? czy trzeba cos przerabiac?

a jezeli nie zaloze dystansy to glosnik sie tez zmiesci?

bede zakladal ale tak teoretycznie:)

Napisano

ogolnie sie miesci... jakbys nie zalozyl to glosnik moglby sie oprzec o blache drzwi

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

narazie zalozylem herze jak to kolego napisale "tansza" wersje i szczerze mowiac jestem w yikes.gif !! gaja I klasa!! (mam nadzieje ze dobrze podlaczylem ale to inna sprawa)

jezeli te glosniczki tak graja tylko na radiu to az boje sie pomyslec co bedzie pod wzmacniaczem

ogolnie jest tak

gwizdki maja super "zasieg" juz dawno takich czystych dzwiekow nie slyszalem!

16-tki maja bardzo dobry bas!

jezeli taki sam zestaw mozna podlaczyc to tylu to nie potrzeba mi zadnej tuby.

a co do wygluszenia, to nie wiem ale ja mam chyba wersje MTV:) wszystko super "pozamykane"

zobaczymy jak wzmak, ale glosniczki szczerze polecam!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.