Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzywienie belki tylnego zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam małe zapytanie

Na stacji diagnostycznej stwierdzono, że w moim aucie jest skrzywienie belki, i jest zła zbieżność tylnego zawieszenia. Koszt takiej belki to 500 za używaną + koszty wymiany + geometria kół czyli około 700zł

W pewnym zakładzie zaproponowali mi podłożenie podkładek dystansowych, co spowoduje korektę ustawienia kół osi tylnej i do tego pełna geometria. Koszt takiej naprawy to w sumie za 300zł, czyli znacznie taniej, niż wymiana na używaną belkę. Proszę o podpowiedź

Moje pytanie brzmi czy takie podkładki są dobrym rozwiązaniem ?

Samochód jest z 2005 roku i planuje nim jeszcze któryś rok przejeździć. Czy taka naprawa jest skuteczna w 100% i czy nie spowoduje uszkodzeń ?

Proszę o jakieś opinie w tym temacie

Napisano

To jest młode auto i ja bym dołożył i na belkę.

Napisano

> Proszę o jakieś opinie w tym temacie

Nie wiesz, z jakiego materiału są podkładki - nie będziesz miał pewności, czy kiedyś w najmniej spodziewanym momencie coś się nie rozleci sick.gif

BTW W moim aucie "blacharz" (nota bene ASO blacharskie) powkładał podkładki przedłużające podłużnicę pad.gif Dopiero po oddaniu auta do fachowca zostało ono porządnie naprawione...

Ja dostałem podkładki, a moja kupiona nowa, oryginalna podłużnica prawdopodobnie jeździ sobie w jakimś innym samochodzie sciana.gif

Napisano

> Witam

> Mam małe zapytanie

> Na stacji diagnostycznej stwierdzono, że w moim aucie jest

> skrzywienie belki, i jest zła zbieżność tylnego zawieszenia.

Ale marka model?

1. zła zbieżność nie musi się równać skrzywienie belki. Czy ktokolwiek Ci to wykazał naocznie?

2. czy masz dane na temat wielkości odchyłu od normy?

Napisano
  • Autor

> Ale marka model?

> 1. zła zbieżność nie musi się równać skrzywienie belki. Czy

> ktokolwiek Ci to wykazał naocznie?

> 2. czy masz dane na temat wielkości odchyłu od normy?

Opel Corsa C

Jest skrzywienie w 100%, wykazało to na komputerze, Jak byłem na sprawdzeniu zbierzności w centrum diagnostycznym to komputer wykazał, że tylna oś jest skrzywiona i nie można tego wyregulować, ponieważ jest to spowodowane belką,mam wydruk z komputera, na którym jest wszystko opisane, ale nie pamiętam jakie jest odchylenie.

Poza tym jak przejeżdziłam troche to widze, że tylne opony są od strony wewnętrznej zdarte.

Napisano

o ile pamiętam to tam jest belka skrętna i miejsca ewentualnych podkładek to tylko śruby piast kół, a to IMO jest screwy.gif

wymień beklę jeśli chcesz jeździć i mieć auto które trzyma się drogi a nie idzie "ślizgiem" obu kół tylnych nono.gif

Napisano

JA to widzę tak:

1. Belkę możesz wymienić zawsze - jak widzę w koszcie już się oreintujesz. OK. Tymczasowe rozwiązania typu podkładki, czy cokolwiek są OK.

2. Nie koniecznie belka musi być przyczyną braku prawidłowej geometrii.

> Opel Corsa C

> Jest skrzywienie w 100%, wykazało to na komputerze, Jak byłem na

> sprawdzeniu zbierzności w centrum diagnostycznym to komputer

> wykazał,

On wykazał tylko nieprawidłowe ustawienie kół tylnych. Nie znam zawieszenia w corsie. Pomiędzy belką a kołem z reguły bywa jeszcze czop koła i piasta, która może być przyczyną niewłaściwego ustawienia. Pomiędzy belką a płytą podłogi musi z kolei być jakiś połączenie, z reguły są to tuleje metalowo-gumowe.

> że tylna oś jest skrzywiona i nie można tego

> wyregulować, ponieważ jest to spowodowane belką,mam wydruk z

> komputera, na którym jest wszystko opisane, ale nie pamiętam

> jakie jest odchylenie.

Skoro masz wydruk, to czy możesz napisać jaka jest norma, a jaka sytuacja zmierzona w Twoim aucie? Przykład jest tutaj .

3. Skoro auto nie ma nadzwyczajnie wielkiego przebiegu (no właśnie, może napisz ile jest teraz), to czy możliwe jest że zła geometria jest przyczyną uszkodzeń przy kolizji, a nie eksploatacji? Kupiłeś używane auto, czy masz je od nowości? Wiedząc to może będzie można określić, co jeszcze jest do sprawdzenia oprócz belki.

Może warto przeanalizować to o czym napisałem przed wydatkiem tych kilku stówek i być pewnym, że wyeliminuje problem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.