Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne podgrzewanie silnika w Stilo

Featured Replies

Napisano

Byłem dzisiaj w ASO Nagórscy odebrac auto po przeglądzie i małych naprawch. Przy odbiorze auta zapytałem czy jest jakaś mozliwośc zastosowania elektrycznego podgrzewania płynu chłodzącego w celu szybkiego nagrzania silnika zimą. Ku mojemu zdziwieniu otrzynałem odpowiedź, że jak najbardziej jest! Pasuje jakiś moduł z Alfy z trzema świecami żarowymi. Montują to za około 800 zł. Podobno auto osiąga nominalną temperaturę pracy w ciagu 10 minut! Jak dla mnie bomba! Podrąże głębiej temat i podziele się informacjami. Muszę także powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z jakośći usług i poziomu wiedzy w tym ASO oraz formy w jakiej rozmawia się z klientem! Wszystko od początku do końca załatwia się z właścicielem, który ma nad wszystkim piecze i chętnie słucha co klient ma do powiedzenia. Wymianiane były wachacze przednie (wcześniej kilku mechaników twierdziło, że sa w idealnym stanie i nie mogli dojść do tego co wali na dziurach i dlaczego auto pływa), przekładnia kierownicza, wszystkie tarcze i kocki (tylne zaciski zostały całkowice wymontowane w celu prawidłowego cofnięcia zacinających sie tłoczków), płyn hamulcowy, świeca żarowa, czyszczony czujnik overboost i ciśnienia doładowania, ustawiona geometria, wymieniona uszczelka między blokiem silnika i miarką oleju, która ciekła, zamontowano prawą osłone sinika i skasowano przegląd olejowy. Za wszystko zapłaciłem 850 zł netto z kosztem śwecy żarowej, reszta części była moja a walczyli z autem przez ponad dwa dni. Na koniec dodam, że auto odebrałem umyte i z umytym dokładnie silnikiem oraz komorą silnikową.

Pozdrawiam.

Napisano

10 min to ok. 6-8 km. Żadna rewelacja. Nie podali przy jakiej temperaturze zewnętrznej. Kiedyś były na forum dyskutowane podgrzewacze DEFA też w tej cenie.

Napisano

> 10 min to ok. 6-8 km. Żadna rewelacja. Nie podali przy jakiej

> temperaturze zewnętrznej. Kiedyś były na forum dyskutowane

> podgrzewacze DEFA też w tej cenie.

Tylko z opisu wynika, że to coś działa w trakcie jazdy. Defa działa na postoju i jeszcze musisz mieć przedłużacz. zlosnik.gif Z drugiej strony, aby w tak krótkim czasie podgrzać 4-5 litrów zimnego płynu potrzebne byłyby ze 2 kW mocy. crazy.gif

Napisano

ja zastanawiałem się nad podgrzewaniem silnika. niestety nie mam warunków do stosowania elektrycznego podgrzewania. jeśli jednak interesuje cię jakaś alternatywa to bardzo proszę.http://www.defa.com/finn_dok_h.php3?merke=FIAT&modell=STILO&type=2〈=11&ndid=

Napisano
  • Autor

> aby w tak krótkim czasie podgrzać 4-5 litrów zimnego płynu

> potrzebne byłyby ze 2 kW mocy.

Z tego co się dowiedziałem są tam zamontowane specjalne trzy swiece żarowe i pobierają sporo prądu. Tak jak mówiłem postaram się dowiedzieć dokładnie co to za urządzenie i czy można je zamontować w sposób mało inwazyjny. Co do ceny to trzeba pamiętać, że to cena z montarzem w ASO! Prawdopodobnie koszt samego modułu w hurcie to połowa tej kwoty lub nawet mniej. Dla mnie dużo ważniejsze jet to, że podobno mozna to zamontować w stilo w stosunkowo prosty sposób bez dziwnych przeróbek.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> ja zastanawiałem się nad podgrzewaniem silnika. niestety nie mam

> warunków do stosowania elektrycznego podgrzewania. jeśli jednak

> interesuje cię jakaś alternatywa to bardzo

> proszę.http://www.defa.com/finn_dok_h.php3?merke=FIAT&modell=STILO&type=2〈=11&ndid=

Kolega mówi o zupełnie innym urzadzeniu! Ogrzewacz firmy DEFA to ogrzewacz postojowy zasilany zewnetrznie. Urządzenie musi być podłączone do zewnętrzenej instalcji elektrycznej i działac kilka godzin przed planowanym rozruchem. Urządzenie o którym wspomniałem jest zasilane z instalacji elektrycznej samochodu i działa w trakcie pracy silnika, dogrzewając płyn chłodzący do zadanej temperatury.

Pozdrawiam.

Napisano

> Kolega mówi o zupełnie innym urzadzeniu! Ogrzewacz firmy DEFA to

> ogrzewacz postojowy zasilany zewnetrznie. Urządzenie musi być

> podłączone do zewnętrzenej instalcji elektrycznej i działac

> kilka godzin przed planowanym rozruchem. Urządzenie o którym

> wspomniałem jest zasilane z instalacji elektrycznej samochodu i

> działa w trakcie pracy silnika, dogrzewając płyn chłodzący do

> zadanej temperatury.

> Pozdrawiam.

to wiem że o innym warjancie pisałeś.smile.gif ja podałem ci zaś trochę inną opcję. tak co do twojej propozycji to nie wiem czy nie podobną rolę odgrywa dodatkowe ogrzewanie wnętrza. Co prawda jest to ogrzewanie wnętrza, ale przy pracy tegoż słychać jakby zasysanie powietrza do np. komory gdzie jest silnik. zasysanie to odbywa się niejako wymiennie z nadmuchem cieplejszego powietrza do kabiny pasażerskiej. jest to jednak tylko taka moja niesprawdzona teorja, więc co do jej słuszności nie mam wyraźnego poglądu i nie będę się przy niej upierał. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.