Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypi przód...

Featured Replies

Napisano

Witam! W mojej Pandzie wraz z ociepleniem nadeszła pora na dziwne zachowanie się przedniego zawieszenia. Skrzypi mi lewy przód. Zauważyłem zależność że odgłosy nasilają się wraz ze wzrostem tempetatury otoczenia (jak rano śmigam do pracki jest OK). "Skrzypek" jest najbardziej aktywny na małych łagodnych nierównościach przy niewielkiej prędkości oraz podczas zatrzymywania się i ruszania. Wytargałem smile.gif wahacz, oblukałem tuleje oraz sworzeń - wszystko wygląda dobrze, luzów brak... Po świętach planuję wymontowanie całej kolumny - być może podeszły zimowe syfy pod górne mocowanie sprężyny. Mam pytanko czy ktoś walczył z podobną przypadłością? - jeśli tak to czekam na porady wink.gif Druga sprawa - jak zamocowana jest kolumna do nadwozia? - w CC i SC były 3 śruby widoczne od strony komory silnika - jaki patent zastosowano tym razem? Z góry dzięki za informacje, pozdrawiam.

Napisano

Jak masz poduszkę pasarzera to sprawdź czy się nie rusza zaślepka na nierównościach, wiem że u mnie to jedyny powód skrzypienia, jak ona to podłożyc rochę filcu pod poduchę i będzie OK, skoro sprawdzałeś zawiechę tak jak piszesz to pewnie ztamtąd nie skrzypi jak jest wszystko OK

Napisano
  • Autor

Efekty dźwiękowe są wyraźne od strony kierowcy, jak stoję na parkingu i lekko pobujam Pandziochem to też można usłyszeć ten piękny odgłos... Dlatego obstawiam jeszcze górne mocowanie amortyzatora, lub brud na górnym gnieździe sprężyny. Czekam na dalsze sugestie tuptup.gif

Napisano
  • Autor
confused.gif czyżby mój misio był debiutantem tej przypadłości sciana.gif czyżby był jedyny i niepowtarzalny zakrecony.gif ??
Napisano
  • Autor

Ciiiiisza w Pandzie - skrzypek wyeliminowany yay.gif Miałem już w planie rozbiórke zawieszenia, cały czas byłem w trakcie "nasłuchu odgłosów eksploatacyjnych" mojego zawieszenia i ... nie dawało mi spokoju to że odgłosy nie pojawiały się zawsze. Pisałem już o zależności od temperatury i... i... przyjsłuchałem się jeszcze raz wahaczowi. Podejrzewałem że być może guma w tulejach w trakcie pracy rozgrzewa się nieco, zmienia swoje właściwości i daje czadu. Drugim podejrzanym był sworzeń - i to był strzał w 10 !!!!!! Na "zimno" czyli zaraz po ruszeniu nie dawał o sobie zanać, lacz po pewnym dystansie to on dawał znać o sobie. Skubany nie ma luzów, ale jak się okazało nie miał też smaru... pracował, rozgrzewał się, rozszerzał itd... Najpawdopodobniej dostało się pod uszczelnienie także trochę wody i zaatakowała ruda. Zaaplikowałem strzykawą z igłą 1,2mm mieszaninę oleju silikonowego i smaru grafitowego pod gumową osłonę. Przejechałem dziś ok 100km i wygląda że problem hałasu znikł !! Pozostaje obserwacja sworznia - najpawdopodobniej doznał pewnych obrażeń a to może spowodować jego przyspieszone zużycie. Pozdrawiam spineyes.gif

Napisano

> Ciiiiisza w Pandzie - skrzypek wyeliminowany Miałem już w planie

> rozbiórke zawieszenia, cały czas byłem w trakcie "nasłuchu

> odgłosów eksploatacyjnych" mojego zawieszenia i ... nie dawało

> mi spokoju to że odgłosy nie pojawiały się zawsze. Pisałem już o

> zależności od temperatury i... i... przyjsłuchałem się jeszcze

> raz wahaczowi. Podejrzewałem że być może guma w tulejach w

> trakcie pracy rozgrzewa się nieco, zmienia swoje właściwości i

> daje czadu. Drugim podejrzanym był sworzeń - i to był strzał w

> 10 !!!!!! Na "zimno" czyli zaraz po ruszeniu nie dawał o sobie

> zanać, lacz po pewnym dystansie to on dawał znać o sobie.

> Skubany nie ma luzów, ale jak się okazało nie miał też smaru...

> pracował, rozgrzewał się, rozszerzał itd... Najpawdopodobniej

> dostało się pod uszczelnienie także trochę wody i zaatakowała

> ruda. Zaaplikowałem strzykawą z igłą 1,2mm mieszaninę oleju

> silikonowego i smaru grafitowego pod gumową osłonę. Przejechałem

> dziś ok 100km i wygląda że problem hałasu znikł !! Pozostaje

> obserwacja sworznia - najpawdopodobniej doznał pewnych obrażeń a

> to może spowodować jego przyspieszone zużycie. Pozdrawiam

mowisz o sworzniu wahacza co jest do zrotnicy przkrecony ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.