Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

mam juz przetlumaczona umowe

pierwszy przeglad

czyli zostaje wydzial komunikacji - i pytanie "ile tam zostawie pieniedzy" hmm.gif

pozdro

psik

Napisano

> czyli zostaje wydzial komunikacji - i pytanie "ile tam zostawie pieniedzy"

- tablica

- dowód rejestracyjny

- kiedyś znaczki skarbowe (teraz podobno już nie)

myślę, że ok. 120 zł zupełnie wystarczy, ale lepiej jest mieć więcej kasy - nie wiadomo czym nas zaskoczy życie.

a w urzędzie skarbowym zapłaciłeś za sprowadzony pojazd z Unii ??? bez tego nie ma rejestracji w urz. kom. !

Napisano
  • Autor

> - tablica

> - dowód rejestracyjny

> - kiedyś znaczki skarbowe (teraz podobno już nie)

> myślę, że ok. 120 zł zupełnie wystarczy, ale lepiej jest mieć więcej

> kasy - nie wiadomo czym nas zaskoczy życie.

> a w urzędzie skarbowym zapłaciłeś za sprowadzony pojazd z Unii ???

> bez tego nie ma rejestracji w urz. kom. !

[kurza twarz]!!

niewazne ze na umowie jest ponizej 1000zl hmm.gif

a w US to od razu swistek sie dostaje i mozna gonic do wy.komun??

Napisano

> [kurza twarz]!!

> niewazne ze na umowie jest ponizej 1000zl

> a w US to od razu swistek sie dostaje i mozna gonic do wy.komun??

ja musiałem czekać dwa dni, bo to g.... , czyli ten świstek musiał podpisać sam naczelnik US

jaka kwota jest na umowie, to nie było istotne. ja miałem wpisane 200 zł (hahaha.gif) a i tak musiałem zapłacić

Napisano
  • Autor

> ja musiałem czekać dwa dni, bo to g.... , czyli ten świstek musiał

> podpisać sam naczelnik US

> jaka kwota jest na umowie, to nie było istotne. ja miałem wpisane 200

> zł () a i tak musiałem zapłacić

rzesz w morde blah.gifrant.gif

Napisano

> [kurza twarz]!!

> niewazne ze na umowie jest ponizej 1000zl

> a w US to od razu swistek sie dostaje i mozna gonic do wy.komun??

U mnie jak rejestrowałem to zaplaciłem 2 % od wpisanej kwoty. Jakby coś piali że mało wpisane to zakrywaj się złym stanem i temu taka niska cena jump.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> U mnie jak rejestrowałem to zaplaciłem 2 % od wpisanej kwoty. Jakby

> coś piali że mało wpisane to zakrywaj się złym stanem i temu

> taka niska cena

dobrze gada, dać mu wódki wink.gif

ja w US trafiłem na fajną laskę, tylko się śmiała z ceny na umowie

Napisano

> dobrze gada, dać mu wódki

> ja w US trafiłem na fajną laskę, tylko się śmiała z ceny na umowie

pub2.gif Masz może kogoś, kto sprowadza US motorki po dobrych cenach?

Napisano

> Masz może kogoś, kto sprowadza US motorki po dobrych cenach?

sorki przyjacielu, ale chyba źle się zrozumieliśmy. pisząc US miałem na myśli Urząd Skarbowy a nie USA. poza tym jestem jednośladowcem gorszej marki, ponieważ swoje szanowne cztery litery wożę skuterem (taki jak w podpisie)

pozdro

Napisano

> sorki przyjacielu, ale chyba źle się zrozumieliśmy. pisząc US miałem

> na myśli Urząd Skarbowy a nie USA. poza tym jestem

> jednośladowcem gorszej marki, ponieważ swoje szanowne cztery

> litery wożę skuterem (taki jak w podpisie)

> pozdro

rotfl.gif za dużo dziś 20.GIF myślałem ze chodzi o United States oink.gif

Napisano

> za dużo dziś myślałem ze chodzi o United States

pełen luzik 20.GIF

Napisano

> mam juz przetlumaczona umowe

> pierwszy przeglad

> czyli zostaje wydzial komunikacji - i pytanie "ile tam zostawie

> pieniedzy"

> pozdro

> psik

Ten artykuł właśnie wpadł mi w sieci,bo tez zaczynam się w temacie rozeznawać:

Kupno i rejestracja motocykla.

W tym rozdziale znajdziesz informacje potrzebne do (w miarę) bezbolesnego przejścia przez procedurę rejestracji motocykla, od zakupu sprzęta nowego/używanego/z zagranicy po opłaty rejestracyjne, kartę pojazdu i koszt tablic indywidualnych. Na początek wykaz i porady dotyczące dokumentów, jakie musisz mieć przy rejestracji pojazdu.

1. Umowa kupna-sprzedaży – najważniejszy dokument w całej operacji pt. „Zakup sprzęta”, bo to on stwierdza fakt przeniesienia własności pojazdu ze Sprzedającego na Kupującego. Warto więc wypełnić go starannie, sprawdzając po kilka razy czy wpisane dane mają pokrycie w dokumentach: dowodach osobistych i dowodzie rejestracyjnym. W razie błędu sprawa może być trudna do odkręcenia zwłaszcza w przypadku, gdy kupujemy motocykl kilkaset kilometrów od domu. To samo dotyczy wypełniania druku PCC-1 (patrz następny punkt). Warto mieć ze sobą kilka egzemplarzy umowy do wypełnienia, chociaż umowa spisana na kawałku kartki też ma moc prawną. Umowę sporządzamy w dwóch egzemplarzach. Sprzedającemu posłuży ona do likwidacji polisy i wyrejestrowania pojazdu. Warto pamiętać przy tym, że Sprzedający MA OBOWIĄZEK wyrejestrować pojazd najpóźniej 30 dni od momentu jego sprzedaży. Jeśli więc chcecie jeszcze chwilę pojeździć na dowodzie rejestracyjnym poprzedniego właściciela ustalcie to z nim od razu. No i nie wpisujcie daty do umowy i druku PCC-1:) Wzór umowy jest dostępny w formie linku na dole strony.

Jeżeli przy kupnie motocykla okazuje się, że obecny właściciel jeździł na starych papierach i nie przerejestrował sprzęta na siebie, musicie od niego dostać WSZYSTKIE kolejne umowy kupna-sprzedaży, potwierdzające kolejne przeniesienia własności pojazdu od momentu, gdy właścicielem pojazdu była osoba figurująca w dowodzie rejestracyjnym!

2. Druk PCC-3 (od 1 stycznia 2007r., wcześniej druk PCC-1 w RÓŻNYCH wersjach) – czyli „Deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych”. Jest obecnie wymagana przy płaceniu podatku w Urzędzie Skarbowym. Podatek wynosi 2% od kwoty jaką wpiszemy w formularzu jako podstawę opodatkowania. Ale jest tu haczyk: NIE NALEŻY wpisywać kwoty za jaką kupiliśmy motocykl jako podstawy opodatkowania! Urzędy Skarbowe są cwane i korzystają z tabel Eurotaxu. Porównują kwotę z umowy z tą z tabeli i co robią? Wpisują wyższą! frown.gif Spokój mają jedynie świeżo upieczeni właściciele nietypowych sprzętów, bo ich po prostu w tabelach Eurotaxu nie ma, oraz kupujący sprzęt o niewielkiej wartości, nieprzekraczającej 1'000 zł. Do PCC-3 stosuje się czasami załącznik PCC-3/A. Jest on potrzebny w momencie, gdy pojazd jest lub ma być własnością więcej niż jednej osoby. W załączniku wpisujesz wtedy dane pozostałych podatników, na których nie ma miejsca w formularzu podstawowym. Obydwa formularze w formacie PDF znajdziesz u dołu strony. Jeśli nie masz Acrobat Readera do odczytywania plików PDF ściągnij go sobie z http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html .

3. Karta pojazdu – jest wymagana w przypadku pojazdu nowego lub używanego, który został zarejestrowany po raz pierwszy na terenie RP 1 lipca 1999r. lub później. W przypadku pojazdów nowych obowiązek wystawienia karty spoczywa na ich producencie / importerze. Dla pojazdów używanych (sprowadzanych z zagranicy) karty pojazdu wydaje Urząd Gminy w której następuje pierwsza rejestracja na terenie RP. Opłata, jaką pobierał UG za wydanie karty, wynosiła do 1 marca 2002r. 50 złotych. Od 1 marca 2002r. opłata ta znacznie wzrosła i wynosiła 500 zł, a od 1 stycznia 2006r. znowu spadła i wynosi 75 zł (wprowadzono za to opłatę recyklingową w wysokości 500 zł). WYSOKOĆ OPŁAT NIE ZALEŻY OD GMINY. Zdarza się, że pojazd nie ma karty, mimo że powinien. Przyczyny mogą być różne, choć najczęstszą jest fizyczny brak kart pojazdu w pierwszym okresie po ich wprowadzeniu, więc nowe motocykle były sprzedawane bez nich, a Urzędy Gmin nie wydawały ich dla pojazdów sprowadzanych zza granicy. Tyle, że dealer czy Urząd Gminy powinien tę kartę później dosłać. Jeśli się tak nie stało, to niestety czeka Cię droga przez mękę. Jej początek to pierwszy właściciel pojazdu na terenie RP, bo to on właściwie powinien wystąpić o wydanie karty. Mając kartę w ręku czeka Cię wędrówka po wszystkich Wydziałach Komunikacji, w których pojazd był zarejestrowany. Tam pani z okienka uzupełnia dane w karcie o kolejne wpisy dotyczące daty zarejestrowania i wyrejestrowania pojazdu w danej gminie.

Trzy powyższe dokumenty musisz załatwić już przy kupnie motocykla (kartę pojazdu jeśli jest wymagana). Jeśli masz je w ręku, motocykl stoi już w garażu lub pod domem, to czas go przerejestrować. Zaczynasz od Urzędu Skarbowego, gdzie składasz druk PCC-3. W kasie opłacasz podatek i otrzymujesz kwitek potwierdzający ten fakt. Teraz kompletujesz następujące rzeczy:

– dowód rejestracyjny pojazdu (stary)

– kartę pojazdu (jeśli wymagana)

– tablice rejestracyjne (odkręć i pod pachę)

– umowę kupna

– kwitek ze Skarbowego

– dowód osobisty

– ok. 80 zł. (dokładny cennik niżej)

– sporo wolnego czasu smile.gif

UWAGA: z reguły nie musisz mieć ze sobą kserokopii dokumentów, urzędnicy robią sobie własne kopie na miejscu. Ale na wszelki wypadek przejdź się wcześniej do Wydziału Komunikacji i sprawdź jak jest z tym w Twojej gminie.

WAŻNE: jeśli stary dowód rejestracyjny ma niewypełnione pola typu “moc”, “nacisk jednostkowy”, «masa całkowita” itp dobrze jest zaopatrzyć się w spis danych technicznych motocykla, np. w formie wydruku od dealera/importera (najlepiej z pieczątką). Inaczej pani z okienka odeśle Cię do diagnosty, a ten skasuje 51 PLN tylko za to, że na świstku z pieczątką stacji wypisze dane które i tak Ty mu podasz. Czasami działa pokazanie w WK np. Katalogu Swiata Motocykli, ale nie zawsze możesz na to liczyć.

Tak wyposażony udajesz się do Wydziału Komunikacji w swojej gminie. Procedura zajmuje ok. 40 minut od podejścia do okienka (zależy od WK, niektóre zdają się być ze dwie dekady do tyłu). Na miejscu (np. czekając w kolejce) wypełniasz wniosek o zarejestrowanie pojazdu (druki są na miejscu). Zajmuje to ok. 5 minut. Wszystkie dane potrzebne do wypełnienia wniosku masz na umowie kupna-sprzedaży i w dokumentach, które wymieniłem. Na wniosku jest też punkt mówiący o tym, czy zamawiasz tablice indywidualne i w jakim brzmieniu. Taka tablica na moto kosztuje 500 zł. Po podejściu do okienka dajesz ten cały majdan i wypełniasz polecenia pani/ pana urzędnika. Będziesz musiał kupić znaczki skarbowe, polecieć do kasy zapłacić za tablicę, znaki legalizacyjne i wydanie tymczasowego dowodu. WAŻNE: jeśli nie zamawiasz tablic indywidualnych, ale chcesz mieć jakiś specyficzny numer np. 1313 albo same 6 albo cuś, mów o tym od razu po podejściu do okienka! Obecnie od razu otrzymujesz stałe tablice, wyjątkiem jest sytuacja, gdy zamawiasz tablice indywidualne (o tym później). Jedynie dowód rejestracyjny otrzymujesz tymczasowy, na 30 dni. W tym czasie Wydział Komunikacji sprawdza wszystkie dane sprzęta i wyrejestrowuje go w poprzedniej gminie, a Mennica drukuje stały dowód rejestracyjny. Jeśli wszystko jest w porządku, zjawiasz się bez wezwania w ostatnim dniu ważności dowodu tymczasowego i odbierasz dowód stały.

Opłaty:

1. za wydanie dowodu rejestracyjnego pojazdu – 33zł

2. komplet znaków legalizacyjnych na tablice rejestracyjne – 11 zł.

3. nalepka kontrolna na szybę pojazdu – 16,5 zł.

4. za wydanie tablic rejestracyjnych:

a) samochodowych – 80 zł.

b) motocyklowych – 40 zł.

c) motorowerowych – 30 zł.

d) indywidualnych – 1000 zł.

e) zabytkowych:

– samochodowych – 100 zł.

– motocyklowych – 50 zł.

(za wydanie jednej tablicy rejestracyjnej, o której mowa w pkt. a, d i e pobiera się opłatę w wysokości 50%.)

5. za wydanie pozwolenia czasowego – 16.5 zł.

6. za wydanie nalepek na tablice tymczasowe – 11 zł.

7. za wydanie z urzędu tablic tymczasowych:

a) samochodowych – 30 zł.

b) motocyklowych – 12 zł.

c) motorowerowych – 12 zł.

(za wydanie jednej tablicy rejestracyjnej, o której mowa w pkt. a pobiera się opłatę w wysokości 50%)

8. za wydanie karty pojazdu – 500 zł.

9. skierowanie pojazdu na nabicie numerów identyfikacyjnych (dorobienie tabliczki znamionowej), opłata skarbowa – 76 zł.

10. podanie/wniosek – opłata skarbowa – 5 zł

– za każdy załącznik do podania/wniosku – 50 gr.

1. za wydanie prawa jazdy – 70 zł.

2. za wydanie międzynarodowego prawa jazdy – 25 zł.

-

Potrzebne druki podatkowe możesz ściągnąć ze strony Ministerstwa Finansów: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=151&id=27765

-

Pozdrawiam

Twój Redaktor Magic

GG 3174762

Wklejam też kto to napisał,żeby nie było,że plagiat popełniłam wink.gif

Napisano
  • Autor

dzisiaj bylem w US i sie dowiadywalem co i jak??

wiec padi po dokladnym obejzeniu umowy usmiechnela sie na widok ceny zakupu ktora byla przynajmniej 4 razy zanizona - i zaczela grzebac w magicznych ksiazkach - po czym powiedziala ze nie ma takiego modelu i rocznika i powiedziala ze nie musze placic podatku i moge smialo isc do urzedu rejestrowac - tylko zanim sie tego dowiedzialem i odstalem swoje w kolejce to wydzial komunikacji byl juz zamkniety i w sumie nic nie wskuralem z rejestracja sciana.gifpad.gifbeksa.gif

wiec dopiero w poniedzialek ciag dalszy

pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

przez proces rejestracji i mam juz blaszke ZS 4705 - wyglada cudownie serduszka.gif oc wykupione tylko kasku brakuj sciana.gif

w przyszlym tygodniu zaczynam latac 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> przez proces rejestracji i mam juz blaszke ZS 4705 - wyglada cudownie

> oc wykupione tylko kasku brakuj

> w przyszlym tygodniu zaczynam latac

eee. ja bym nie podawal blach.

rozni ludzie czytaja to forum. smile.gif

Napisano

> eee. ja bym nie podawal blach.

> rozni ludzie czytaja to forum.

no i co z tego? na ulicy mozesz sie przejsc i zobaczyc wszystkie blachy, naprawde zlodzieje czy inni maja lepsze zajecia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> eee. ja bym nie podawal blach.

> rozni ludzie czytaja to forum.

no to co hmm.gif

przeciez i tak wiadomo ze jestem ze szczecina?? zlosnik2.gif

Napisano

> no to co

> przeciez i tak wiadomo ze jestem ze szczecina??

no zalozmy, ze chwalisz sie co wlasnie kupiles, jakie to jest ekstra i w ogole. patrze na twoje rejestracje, wiem mniej wiecej gdzie mieszkasz i jade po te ekstra rzecz. wink.gif

ew. zazdroszcze ci i dzwonie na policje, ze ostatnio jechales po pijaku czy cos w tym stylu. na pewno nie pomoge ci takim zachowaniem.

tak sobie pisze. takie wolne mysli. wink.gif

Napisano

> mam juz przetlumaczona umowe

> pierwszy przeglad

> czyli zostaje wydzial komunikacji - i pytanie "ile tam zostawie

> pieniedzy"

> pozdro

> psik

można spytać czy sprowadziłeś motor najpierw przeglądając jakieś oferty w necie? Czy szukałeś po prostu po autohandlach? bo nie wiem jak sie do tego zabrać

Napisano
  • Autor

znajomy holender sprowadza motory - mieszka w szczecinie - kupuje bezposrednio od wlasciciela wiec ceny ma atrakcyjne

oferta motocyklowa

jezeli cos upatrzysz to moge podjechac i zrobic real foto waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> no zalozmy, ze chwalisz sie co wlasnie kupiles, jakie to jest ekstra

> i w ogole. patrze na twoje rejestracje, wiem mniej wiecej gdzie

> mieszkasz i jade po te ekstra rzecz.

> ew. zazdroszcze ci i dzwonie na policje, ze ostatnio jechales po

> pijaku czy cos w tym stylu. na pewno nie pomoge ci takim

> zachowaniem.

> tak sobie pisze. takie wolne mysli.

w sumie sie z Toba zgadzam waytogo.gif

pozdrawiam

Napisano

> znajomy holender sprowadza motory - mieszka w szczecinie - kupuje

> bezposrednio od wlasciciela wiec ceny ma atrakcyjne

> oferta motocyklowa

> jezeli cos upatrzysz to moge podjechac i zrobic real foto

coś mały wybór no i brakuje motorów sportowych ale dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> coś mały wybór no i brakuje motorów sportowych ale dzięki

mozna z nim pogadac ze np chcesz dana marke do danej kwoty - pojedzie poszuka - jak znajdzie to zadzwoni i powie jaki stan, cena i czy brac

wszystko do dogadania waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.