Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tipo 1.8 GT - wypadanie zaplonu, nieregeularna praca b.jałow

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Tipo maniaków!

Jestem nowym posiadaczem Tipo 1.8 GT, DOHC, 8 zaworów 93r.

Po odpaleniu silnika widac jego nieregularna prace (a szczegolnie przy obrotach biegu jałowego 850, na dodatek zapala sie na czerwono kontrolka takiego wtrsyku na desce), lekko trzesie, wyglada na to ze trzeci cylinder nie pali, po podlaczeniu do komputera wyskakuje blad cewki nr 1. Jednak mam jeszcze co do tego watpliwosci bowiem gdy silnik wkreca sie na wyzsze obroty to juz idzie fajnie, jednak nie wiem czy to za sprawą ECU ktora reguluje wtrskiem na pozostalych trzech cylindrach tak aby silnik chodzil rowno. Kompresje w cylindrze sprawdzilem - 10 bar. Jednak jedno nie daje mi spokoju - czy to czasem nie bedzie juz zjechany wznios krzywki ktory przy wyzszych obrotach tak udeza poprzesz plytke regulacyjna w trzon zaworu ze ten nie potrafi sie zatrzymac i dlatego tak fajnie chodzi przy wyzszych obrotach. Jednak co do tego wzniosu tez mam watpliwosci bowiem po odlaczeniu trzeciego wtryskiwacza silnik zdaje sie dzialac tak samo, niezaleznie od tego czy wtrsykiwacz jest czy go nie ma podlaczonego.

Swiece zmienialem i nic.

Moze znacie jakis bezpieczny sposob na sprawdzenie czy przeskakuje iskra na swiecy. Probowalem probnikiem jednak jeszcze bardziej mnie to oglupilo, dlatego sam juz nie wiem co myslec.

Z tego co widze obok pokrywy zaworów silnika sa dwie podwoje cewki, przypuszczam ze gdzies moze byc przebicie na zwojach.

GDZIE MOGE KUPIC TAKA CEWKE ? U mnie sa na zamowienie po 140 zl.

Jak sądzicie - czy problem ustanie po wymianie cewki?

Pozdrawiam,

Kamil

Napisano

Witam.

ja sprawdzam iskrę w ten sposób, że wykręcam świecę, zakładam przewód wys. nap. i kładę to na pokrywie zaworów w ten sposób, aby masy były połączone. Ktoś musi tylko zakręcić rozrusznikiem, ale tak, żeby silnik się nie uruchomił, można ściągnąć pozostałe kable. Podpatrzyłem to u mechanika smile.gif, u mnie żadna awaria nie nastąpiła, czego się obawiałem wcześniej.

A CO DO UKŁADU ZAPŁONOWEGO- sam wymieniałem już chyba wszystko- od świecy, poprzez cewkę, aparat, a nawet komp. Z cewką są różne problemy, u mnie akurat nie chciał zapalić, ale trzeba pamiętać, że cewka musi byc z modułem elektronicznym, a nie taka, jak do Żuka, jak to polecają niektórzy "fachowcy", aby obniżyć koszt o parę złotych.

Pozdrawiam oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.