Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w pokrywie filtra powietrza

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj ogladajac uniaka pod maska chcialem zobaczyc w jakim stanie jest filtr powietrza. Ku mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze sam filtr jest minimalnie zabrudzony olejem i do tego wygladal tak, jakby sie znajdowal w wysokiej temperaturze: jego brzegi z gumy czesciowo sie stopily...

Zagladajac do obudowy filtra powietrza (tej przytwierdzonej sruba do silnika) okazalo sie, ze jest zabrudzony olejem: lepki olej na calej powierzchni obudowy, nawet wokol wtrysku (taki metalowy namiocik) co mnie najbardziej zmartwilo.

Co to moze byc przyczyna? Dotychczas nigdy czegos takiego w nim nie wystepowalo. Samochod odpala normalnie, zauwazylem tylko ciut inny odglos pracy silnika "na luzie".

Napisano

> Dzisiaj ogladajac uniaka pod maska chcialem zobaczyc w jakim stanie

> jest filtr powietrza. Ku mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze sam

> filtr jest minimalnie zabrudzony olejem i do tego wygladal tak,

> jakby sie znajdowal w wysokiej temperaturze: jego brzegi z gumy

> czesciowo sie stopily...

> Zagladajac do obudowy filtra powietrza (tej przytwierdzonej sruba do

> silnika) okazalo sie, ze jest zabrudzony olejem: lepki olej na

> calej powierzchni obudowy, nawet wokol wtrysku (taki metalowy

> namiocik) co mnie najbardziej zmartwilo.

> Co to moze byc przyczyna? Dotychczas nigdy czegos takiego w nim nie

> wystepowalo. Samochod odpala normalnie, zauwazylem tylko ciut

> inny odglos pracy silnika "na luzie".

Olej pojawia Ci się z odmy. Sprawdź czy przewód ssący odmy nie urwał się przypadkiem. Możesz też przeczyścić w benzynie sitko znajdujące się w gumowej rurze odmy. Nie wiem ile masz tego oleju, minimalna ilość zawsze będzie się pojawiać w obudowie.

Napisano
  • Autor

Rurka odmy jest cała - ale sprawdzę ją i przeczyszczę, co by sie dobrze sprawowała, mam nadzieję, że to pomoże smile.gif

Napisano

> Rurka odmy jest cała - ale sprawdzę ją i przeczyszczę, co by sie

> dobrze sprawowała, mam nadzieję, że to pomoże

sprawdz uszczelke pod pokrywa zaworow. Przy wysokich obrotach moze chlapac przez nia olejem.

Napisano

> sprawdz uszczelke pod pokrywa zaworow. Przy wysokich obrotach moze

> chlapac przez nia olejem.

Ale jak miałby się wtedy dostać olej do środka obudowy filtra powietrza?

Napisano

> Ale jak miałby się wtedy dostać olej do środka obudowy filtra

> powietrza?

bardzo prosto, przez nieszczelnosci w filtrze masz podcisnienie i zasysa troche przez szpary. JA tak mialem u siebie, uszczelka sie skonczyla i przy wyzszych obrotach chlapalo po obudowie filtra. Olej byl w srodku na filtrze rowniez.

Pozdrawiam

Napisano

> bardzo prosto, przez nieszczelnosci w filtrze masz podcisnienie i

> zasysa troche przez szpary. JA tak mialem u siebie, uszczelka

> sie skonczyla i przy wyzszych obrotach chlapalo po obudowie

> filtra. Olej byl w srodku na filtrze rowniez.

> Pozdrawiam

No to nieźle Ci już musiało lać olejem. To czy olej dostaje się przez rurkę odmy łatwo sprawdzić - wystarczy zobaczyć czy plama oleju zaczyna się przy wlocie powietrza zimnego - tam gdzie właśnie jest odma.

Napisano
  • Autor

Zacisk (taka obejma) jest u mnie na rurce odmy tylko na dole, od strony pokrywy zaworow - czy na "gorze" czyli przy obudowie filtra tez powinna byc? Pytam sie bo nie wiem czy odpadla, czy faktycznie jej ma tam nie byc...

Napisano

> Zacisk (taka obejma) jest u mnie na rurce odmy tylko na dole, od

> strony pokrywy zaworow - czy na "gorze" czyli przy obudowie

> filtra tez powinna byc? Pytam sie bo nie wiem czy odpadla, czy

> faktycznie jej ma tam nie byc...

Powinien być ale u mnie też od nie wiem kiedy nie ma i nic się nie dzieje. Sprawdź jeszcze czy masz całą rurkę odchodzącą od odmy, w okolicach obudowy filtra. Ta rurka idzie do gaźnika. W niej jest podciśnienie, pewnie ma odsysać część oleju z odmy.

Napisano

Moze sie myle ale nie kumam co ma wspolnego ewentualna nieszczelnosc tej gumowej rurki co idzie od pokrywy zaworow do filtra

Jak jest olej na wtrysku to widac ze silnik przerzuca juz mocno olej.ale moze sie myle

PS

Ktos pisal zeby sprawdzic uszczelke pod pokrywa zaworow.

Moze ktos mi to przyblizyc.Czyli musze zdjac pokrywe zaworow i tam bedzie jakas dodatkowa uszczelka?

Mi tez przerzuca ale uznalem ze to juz silnik tak ma bo ma 100tys km. ale skoro jest na to spowob to by fajnie bylo.

Moglby ktos blizej roziwnac temat tej uszczelki pod obudowa zaworow.

Dzieki

Napisano

> Moze sie myle ale nie kumam co ma wspolnego ewentualna nieszczelnosc

> tej gumowej rurki co idzie od pokrywy zaworow do filtra

> Jak jest olej na wtrysku to widac ze silnik przerzuca juz mocno

> olej.ale moze sie myle

Nieszczelność nie ma nic wspólnego ale jednak czegoś nie kumasz smile.gif. Bardzo często olej przedostaje się odmą do obudowy filtra. Widać to bardzo dobrze bo plama zaczyna się wewnątrz obudowy właśnie od strony odmy. Nikt nie pisał, że nieszczelność rurki odmy to powoduje. Problemem może być przytkane sitko które znajduje się na końcu rurki i zatrzymuje olej lub uszkodzony wężyk podciśnienia. I tyle. Ale nawet jak wszystko jest OK to zawsze odrobina oleju może się pojawić w obudowie filtra i nie ma się co tym przejmować. Jeżeli to silnik przerzuca olej (nie znam sie na tym, nie miałem jeszcze tak w moim samochodzie) to wyobrażam sobie, że źródło oleju będzie od strony wtrysku/gaźnika a nie od strony odmy - prosta diagnoza.

> Ktos pisal zeby sprawdzic uszczelke pod pokrywa zaworow.

> Moze ktos mi to przyblizyc.Czyli musze zdjac pokrywe zaworow i tam

> bedzie jakas dodatkowa uszczelka?

Jest tam uszczelka, którą powinno się wymienić po każdym odkręceniu pokrywy. Ale jeżeli nie jest bardzo wygnieciona to można ją dokładnie wyczyścić z oleju i założyć na cienkiej warstwie silikonu.

Ja nie wyobrażam sobie jak bardzo musiałaby przepuszczać uszczelka żeby olej spod pokrywy zaworów chlapał aż na obudowę filtra. Ale różne są przypadki.

Napisano

OK. teraz sie troche naprostowalo

sitko sobie sprawdze,mozliwe ze rzeczywiscie cos juz tam naszlo.

Ale jesli bylo by zatkane to czy nie zatrzymywalo by oleju,czy to chodzi o to ze cisnienie wzrasta az w koncu przewali ten olej odmą?

Obejrze tez wezyk podcisnienia,ktory jak rozumiem ma zasysac olej z odmy pod (w okolice) przepusnicy w gazniku/wtrysku zeby go tam duzo przez filtr nie szlo.

A co do uszczelki to chyba chodzilo o normalna uszczelke dookola obudowy pokrywy zaworow,ktora raczej jakby byla nieszczelna to olej by ciekl po glowicy i bloku smile.gif

Dzieki za info!

Napisano

> bardzo prosto, przez nieszczelnosci w filtrze masz podcisnienie i

> zasysa troche przez szpary. J

> Pozdrawiam

hehe.gifhahaha.gifwaytogo.gif Jasne... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif Mi czasem przy ostrym przyspieszaniu felgi zaczynają sie obracać w oponach hahaha.gif W każdym razie ilość tego oleju świadczy o ogólnej kondycji silnika. Moja 900-tka pod koniec, jak wysypały się uszczelniacze na trzonkach zaworów zalewała sie tak olejem od odmy że czasami nie widziałem nic w lusterku... Jeżeli cały monowtrysk masz już w oleju i puszke od filtra również to zastanowiłbym się nad remoncikiem, albo nad swapem na coś rozsądnego zlosnik.gif Proponuje 1.6 16V wchodzi pod maskę jak w ,,masło". Rewelka...

Napisano

> Jasne... Mi czasem przy ostrym przyspieszaniu felgi zaczynają

> sie obracać w oponach W każdym razie ilość tego oleju świadczy

> o ogólnej kondycji silnika. Moja 900-tka pod koniec, jak

> wysypały się uszczelniacze na trzonkach zaworów zalewała sie tak

> olejem od odmy że czasami nie widziałem nic w lusterku... Jeżeli

> cały monowtrysk masz już w oleju i puszke od filtra również to

> zastanowiłbym się nad remoncikiem, albo nad swapem na coś

> rozsądnego Proponuje 1.6 16V wchodzi pod maskę jak w ,,masło".

> Rewelka...

chciales pomoc tutaj, czy chciales byc smieszny? Twoja odpowiedz jest na poziomie .... postaram sie nie komentowac screwy.gif

Jesli chciales pomoc, to nie komentuj mojej wypowiedzi tylko pomoz koledze.

Uwierz mi, ze wiem lepiej co bylo przyczyna przedostawiania sie oleju w moim Uno do pokrywy filtra.

Napisano

> chciales pomoc tutaj, czy chciales byc smieszny? Twoja odpowiedz jest

> na poziomie .... postaram sie nie komentowac

> Jesli chciales pomoc, to nie komentuj mojej wypowiedzi tylko pomoz

> koledze.

> Uwierz mi, ze wiem lepiej co bylo przyczyna przedostawiania sie oleju

> w moim Uno do pokrywy filtra.

Przepraszam. bow.gif Po prostu wydaje mi sie to nie realne... Ale skoro jesteś pewien... W każdym razie napisałem co oznacza duża ilość oleju z odmy... Silniczek mówi banana-wave.gif

Napisano

> Przepraszam. Po prostu wydaje mi sie to nie realne... Ale skoro

> jesteś pewien... W każdym razie napisałem co oznacza duża ilość

> oleju z odmy... Silniczek mówi

spoko koelga nie pisal o opadach oleju smile.gif

Podalem tylko taka mozliwosc jaka mnie spotkala. Mnie tez to zdziwilo ale odkrylem to przypadkiem i na szczesciew moim przypadku byla to wina uszczelki pokrywy zaworow, ktorej prawie nie bylo zeby.GIF i przy wyzszych obrotach chlapalo.

Wymienilem i jezdzi, jakby mogl jescze benzyne produkowac zeby.GIF

Napisano

> spoko koelga nie pisal o opadach oleju

> Podalem tylko taka mozliwosc jaka mnie spotkala. Mnie tez to zdziwilo

> ale odkrylem to przypadkiem i na szczesciew moim przypadku byla

> to wina uszczelki pokrywy zaworow, ktorej prawie nie bylo i

> przy wyzszych obrotach chlapalo.

> Wymienilem i jezdzi, jakby mogl jescze benzyne produkowac

No dobra. Sprawdzenie sitka nic nie koszuje a co moze pomowc a nie zaszkodzi to warto zrobic.

Ale tu musze sie tez przychylic do kolegi ze jak jest olej w filtrze i wtrysku to silnik juz nim "dmucha"

No ale znowu nie dymi. Czy to znaczy ze idealnie to spala czy katalizator to wylapuje(do czasu)ale z tego co wiem to katalizator nie wylapie niebieskiego dymu.W koncu nawet nowe auta-10tys km potrawia tak zadymic az sie nie raz zdziwilem.

Tak czy siak odme i tez wezyk przyjrze.Wezyk jest jakos zaoliwiony przy wejsciu do wtrysku,moze juz tam zbutfial

Tak czy siak autem bede musial jeszcze troche sie potoczyc.

A tak przy okazji to jest Panda z 93 roku z silnikiem jak Uno-bo one tam byly wkladane od 86 roku.

Napisano

> A co do uszczelki to chyba chodzilo o normalna uszczelke dookola

> obudowy pokrywy zaworow,ktora raczej jakby byla nieszczelna to

> olej by ciekl po glowicy i bloku

Tak właśnie o tą uszczelkę chodzi i normalnym objawem jej nieszczelności jest wyciek oleju na głowicę.

Co do chlapania po filtrze się nie wypowiadam bo tak zjechanej uszczelki nigdy nie widziałem i jak już pisałem trudno jest mi sobie taka sytuację wyobrazić ale... są na świecie rzeczy... smile.gif.

Jeżeli olej przedostaje Ci się z odmy czyli tworzy się niewielka plama w filtrze oleju to się absolutnie tym nie przejmuj. Ja tak mam od 3 lat a spaliny zawsze idealne i silnik nie bierze oleju. To wcale nie znaczy, że silnik się kończy, po prostu TTTM.

Napisano

uffff smile.gif

PS Wlasnie pogrzebalem troche i sie okazalo ze wezyk ten od podcisnienia byl pekniety kolo wtrysku. Uszczelnikem go jak umialem i zobaczymy. Jak znajde podobny to zmienie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.