Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek wieloklinowy :/

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam. Czy ciężko jest zdjąć pasek wieloklinowy w JTD? Muszę na chwilę zdjąć i posłuchać jak bzyka mój trzmiel bo cosik mi burczy z tamtych okolic. Nie brzmi jak z rozrządu a raczej z okolic pompy wspomagania ale przy skręcaniu nic się nie zmienia więc sam już nie wiem. Chciałbym zdjąć pasek żeby się upewnić, że to nie rozrząd ale nie wiem za cholere jak się do tego zabrać. Ktoś robił? Olej we wspomaganiu mam świeżutki a rozrząd robiony 20 tysięcy temu więc raczej się jeszcze nie powinien sypać. Kasiurki w tej chwili jak na lekarstwo więc chcę sprawdzić czy można z tym jeździć choć troszke czy postawić i przejść na transport publiczny :/ Z góry dziękuję za pomoc.

Dodam, że objaw jest taki, że na biegu jałowym lekko stuka a przy obrotach powyżej 1500 rpm wyje jak syrena strażacka.

Napisano

Cześć!

Najwygodniej robić to z kanału, trzeba zdjąć plastykową osłonę od dołu (2 wkręty i kołek do nadkola). Musisz mieć dobry oczkowy wygięty klucz "15" który się zakłada na śrubę od kółka napinacza i odciąga się napinacz do przodu auta, tyle aby pasek zdjąć z dowolnego koła. Trzeba uważać, bo sprężyna napinacza jest mocna i klucz musi być dobrze założony, tak aby po zdjęciu paska napinacz mógł się cofnąć do oporu i swobodnie dało się zdjąć klucz. Warto sprawdzić długość paska, jak masz klimę to najlepszy jest pasek 1840 mm lub 1830 mm. Do niektórych aut zakładali pasek 1795 mm ( ja tak miałem) przy którym napinacz pracuje w zakresie maksymalnego naciągu i wtedy właśnie szybko "lecą" łożyska i zużywa sie plastykowa tulejka napinacza. Mnie krótko po wymianie paska i napinacza zaczęło jęczeć łożysko z napinaczą, pomogła dopiero wymiana paska na dłuższy. Można też zrobić (tylko ostrożnie!) próbę przy uruchomionym silniku, kluczem powoli odciągać napinacz i słuchać czy niepokojący dzwięk zanika, nie potrzeba wtedy paska zdejmować.

Powodzenia!

Napisano
  • Autor

Łolaboga!!! Bardzo bardzo dziękuję! Jakby nie drastyczna zmiana pogody robiłbym już dzisiaj ale mam tylko dostęp do miejsca pod gołym niebem :/ Jak tylko się poprawi spróbuję i oczywiście napiszę co i jak smile.gif Jeszcze raz dzięki!

Napisano
  • Autor

Jasny gwint! Właśnie wracam od mechanika. Zdjąłem wcześniej pasek wieloklinowy i burczenie ustało więc spokojnie pojechałem pewny, że to któraś rolka napinająca od paska. A tu niespodzianka. Alternator plus łożysko jednokierunkowe. Alternator uda się naprawić ale łożysko kosztuje 270 zł!!! Aż się boję ile jutro zaśpiewa frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.