Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakaś dziwna instalacja :/

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od lipca 2006 mam instalację gazową Bedini w Lanosie 1,6, zrobiłem na niej ok 8 tys km bez problemów, jednak niedawno zaczął się dramat. Zakładałem instalkę w ASO na ul. Kotsisa w Warszawie, byłem u nich 5 razy i nadal nie potrafią jej wyleczyć. Samochód na LPG szarpie obrotami na biegu jałowym, ponadto nie chce się wkręcić na obroty powyżej 3,5 - 4 tys, silnik się trzęsie tak że boję się o jego uszkodzenie. Przed chwilą właśnie wróciłem z kolejnej regulacji, fachowiec niby coś pogrzebał ale powiedział jedynie że powinno być lepiej :/

Wydaje mi się że przyczyną jest poprostu nieróbstwo i fuszera, np. załatanie dziury pod filtrem powietrza, powietrze pobierane jest teraz z komory silnika. Wydaje mi się że tak być nie powinno - widziałem chyba gdzieś taki temat na forum.

Stąd moja prośba: czy moglibyście mi polecić jakiegoś DOBREGO fachowca od gazu na terenie Warszawy, który oceni to co tamci spartaczyli, albo i nie? Mam dość darmowych napraw i regulacji w ramach gwarancji, ponieważ i tak nic nie dają.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Napisano

Co do miejsca gdzie dobry gazownik w w Wawie to ci nie powiem bo nie wiem ale znając zycie i moje bujanie sie po wielu warsztatach możesz miec problem ze znalezieniem tego dobrego.

Co do wykonywania usług przez tych wszystkich patałachów to sie zgadzam.

w sobote z kolega Ircem zakładalismy do mojego auta Bingo S4, ale najpierw trzeba było wymontowac stare, No i metoda połączeń przewodów była na bardzo marnym poziomie , ogólnie burdel w kablach.

A jak u ciebie ze sprawnościa Lambdy ??? sprawdzałes czy działa dobrze ??

Napisano
  • Autor

Właśnie wolałbym nie bujać się po kilku warsztatach i zostawiać w każdym paredziesiąt/pareset złotych, tylko znaleźć jednego dobrego fachowca który to wszystko poprawi.

Sonda jest ok, po podłączeniu instalacji pod komp wyświetla że jest za bogata mieszanka, a najlepsze jest to że nawet człowiek który ją zakładał nie umie jej ustawić. Być może za bogata właśnie przez zatkany dolot pod filtrem..? Wkurza mnie to bo ogólnie samochód się toczy a nie jedzie.

Jeśli jakiś sprawdzony przez was spec od gazu powie że instalacja jest do dupy a jej poprawienie wiąże się z dużymi kosztami to poproszę ich o zdemontowanie całego tego szmelcu i zwrot pieniędzy - dołożę trochę i zainwestuję w sekwencję.

Napisano

> Właśnie wolałbym nie bujać się po kilku warsztatach i zostawiać w

> każdym paredziesiąt/pareset złotych, tylko znaleźć jednego

> dobrego fachowca który to wszystko poprawi.

> Sonda jest ok, po podłączeniu instalacji pod komp wyświetla że jest

> za bogata mieszanka, a najlepsze jest to że nawet człowiek który

> ją zakładał nie umie jej ustawić. Być może za bogata właśnie

> przez zatkany dolot pod filtrem..? Wkurza mnie to bo ogólnie

> samochód się toczy a nie jedzie.

> Jeśli jakiś sprawdzony przez was spec od gazu powie że instalacja

> jest do dupy a jej poprawienie wiąże się z dużymi kosztami to

> poproszę ich o zdemontowanie całego tego szmelcu i zwrot

> pieniędzy - dołożę trochę i zainwestuję w sekwencję.

trochę smutne to co piszesz - mam dwa DU na LPG i nie ma z tym żadnego problemu, instalki II generacji bez żadanych przeróbek dolotów.

fakt że jeden warsztat co mi montował BRC podłączyli kabelki nie tak jak winny być (źle podłączona sonda) i palił mi się check - sam znalazłem przyczynę pojechałem na gwarancji i tłumaczę że zgodnie ze znalezioną instrukcją w necie powinno być inaczej, a oni że w necie to sie gołe baby ogląda i std. hasło - źe trzeba pojeżdzić to się ułoży. jak kurawami zacząłem ciskać to poprawili.

jako że czas spędzony w warsztach to też dla mnie strata (o kasie już nie wspominam) wolałbym na twoim miejscu troszkę samemu wybadać temat - instalacje gazowe w gruncie rzeczy to prosta sprawa.

po paru próbach wyregulowałem sobie instalki lepiej niż fachowcy - na razie odpukać zero problemów, pali normalnie, nic nie strzela, i od długiego czas tankuje tylko gaz - DU to proste samochody lubiące LPG.

Napisano
  • Autor

Rzeczywiście też słyszałem opinie że gazowane Lanosy chodzą całkiem nieźle, ale mój najwyraźniej jest wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Oczywiście grzebałem sam w instalacji - mechanicznie wszystko wygląda ok, ta ich cała elektronika też jest podpięta prawidłowo, ale pewności nie mogę mieć.

Moim skromnym zdaniem wszystko wskazuje na padnięty parownik, ale jako że ma on zrobione dopiero ok 8 tys km to raczej niemożliwe... z tym że nie zdziwiłbym się gdyby te łachudry wstawiły mi jakiegoś używanego bubla w ramach oszczędności. Być może dlatego instalki nie da się wyregulować. Oczywiście jako że w lipcu kończy mi się gwarancja to zauważą usterkę dopiero w sierpniu, dlatego najpóźniej w czerwcu jeśli nic się nie zmieni każę im wyjeżdżać z tym złomem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.