Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prosze o pomoc dla lama jaka instalka do opla 1.4 c14se

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam asterke z 96 i chce ją zagazować

Silnik c14se, metalowy kolektor, łyka 0,5l oleju na 15 tyśkm (bo od tylu ją mam)

Dzwoniłem po okolicy i mówili mi że to pełny wtrysk i że można mątować 2 rodzaje instalek, do wtrysku i drugą jakąś "podciśnieniową"

bow.gifbow.gifbow.gif

O wielcy gazownicy radzcie czym zagazować aby było tanio (samochód do jazdy do pracy) i dobrze.

(prosze o składniki instalki i sugerowane ceny, ewentualne lokacje zakładów z terenu kielc i okolic)

bow.gifbow.gifbow.gif

Napisano

> Witam

> Mam asterke z 96 i chce ją zagazować

> Silnik c14se, metalowy kolektor, łyka 0,5l oleju na 15 tyśkm (bo od

> tylu ją mam)

> Dzwoniłem po okolicy i mówili mi że to pełny wtrysk i że można

> mątować 2 rodzaje instalek, do wtrysku i drugą jakąś

> "podciśnieniową"

> O wielcy gazownicy radzcie czym zagazować aby było tanio (samochód do

> jazdy do pracy) i dobrze.

> (prosze o składniki instalki i sugerowane ceny, ewentualne lokacje

> zakładów z terenu kielc i okolic)

Jeśli II generacja (z porządnym sterownikiem) to kosztuje koło 1500pln. Sekwencje można mieć już za 2200pln, ale najtańszą, taka lepsza to jakieś 2700pln. Ceny radomskie

Napisano

> Silnik c14se, metalowy kolektor, łyka 0,5l oleju na 15 tyśkm (bo od tylu ją mam)

Jeżeli łyka Ci 0,5 l oleju na 15 tys. km, to przy gazie będzie łykać co najmniej drugie tyle ...

Znaczy się jak będziesz miał gaz, to do oleju będzie przedostawać się znacznie mniej benzyny i będziesz miał wrażenie, że bierze oleju znacznie więcej.

Przed założeniem gazu koniecznie sprawdź kompresję - jak któryś cylinder niedomaga ciśnienie sprężania, to na gazie mogą być problemy ...

Chociaż po namyśle mogę powiem, że jeżeli masz ciężką nogę to te pół litra jest normą ...

Napisano

> Witam

> tylu ją mam)

> "podciśnieniową"

Witaj,

mam taki sam silnik i w moim przypadku padł wybór na LandiRenzo z polską elektroniką smile.gif Przejechane ponad 70 tkm bez najmniejszego problemu, jedynie regularne serwisy co 10tkm waytogo.gif

Jak masz trochę wolnej kasy to możesz doinwestować w sekwencyjny LPG. To będzie skutkować trochę lepszą kulturą pracy silnika (dokładniejsze dawkowanie gazu do cylindrów) i większym konfortem dla Ciebie wink.gif

Ale to co najważniejsze i tu jest powtarzane jak mantra, to najważniejszy jest montażysta i jego doświadczenie a osprzęt jest na drugiej pozycji waytogo.gif

To tyle i przed podjęciem decyzji poczekaj na kolejne opinie.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeżeli łyka Ci 0,5 l oleju na 15 tys. km, to przy gazie będzie łykać

> co najmniej drugie tyle ...

No raczej nie jest to regułą.

> Znaczy się jak będziesz miał gaz, to do oleju będzie przedostawać się

> znacznie mniej benzyny i będziesz miał wrażenie, że bierze oleju

> znacznie więcej.

W jaki sposób benzyna przedostaje się do oleju yikes.gif

> Przed założeniem gazu koniecznie sprawdź kompresję - jak któryś

> cylinder niedomaga ciśnienie sprężania, to na gazie mogą być

> problemy ...

Jeżeli są problemy z kompresją to nie muszą mu wyjść przy LPG, ten problem będzie wudoczny od razu przy benzynie. Ważne aby elektryka była sprawna i montarzysta miał dobre pojęcie co robi. A wiadomo, że LPG zakłada się do zdrowych silników, bo przy gazie wszystko wychodzi co jest nie tak waytogo.gif

> Chociaż po namyśle mogę powiem, że jeżeli masz ciężką nogę to te pół

> litra jest normą ...

Tu się po części z Tobą zgadzam, bo przy wyższych obrotach, ten silnik lubi dobrać sobie oleju, jeżeli porusza się niskimi prędkościami obrotowymi to takie spalanie jest ok.

Napisano

> No raczej nie jest to regułą.

Zgadza się, ale jeżeli ktoś przejeżdża powyżej 20 km przy każdym uruchomieniu silnika na zimno. Przy przebiegach 5-10km po zimnym rozruchu nie cała benzyna znajdująca się w oleju zostaje spalona i jej ilość kumuluje się - stąd mniejsze zauważalne "zużycie" oleju na benzynie w porównaniu do LPG. LPG ma także większą temp. spalania, dzięki temu benzyna w oleju zostaje spalona szybciej.

> W jaki sposób benzyna przedostaje się do oleju

Podczas rozruchu silnika, gdy temp. bloku silnika jest mniejsza od 50°C zawsze do oleju przedostaje się benzyna - im mniejsza temp. silnika tym przedostaje się go więcej - tłoki nie są rozgrzane i jest większy luz na pierścieniach.

> Jeżeli są problemy z kompresją to nie muszą mu wyjść przy LPG, ten problem będzie widoczny od razu przy benzynie. Ważne aby elektryka była sprawna i montarzysta miał dobre pojęcie co robi.

Ale przy LPG występują zawsze częściej niż przy benzynie - obserwuje się je znacznie częściej.

> Tu się po części z Tobą zgadzam, bo przy wyższych obrotach, ten silnik lubi dobrać sobie oleju

Każdy silnik lubi smile.gif

Napisano
  • Autor

dzięki panowie jak widzę II generacja wystarczy choć 1500 pln to i tak prawie 1/4 samochodu, ale nie będę sprzedawał go jeszcze troche więc chyba się skuszę

Moga być jakieś problemy z II generacją do tego silnika?

Rozumiem że będzie potrzebna klapa do strzałów i dobry mechooptyk.

Jaką kupić całą resztę?

Napisano

> Moga być jakieś problemy z II generacją do tego silnika?

> Rozumiem że będzie potrzebna klapa do strzałów i dobry mechooptyk.

Jeżeli monter jest doświadczony i zna się na rzeczy to nie będzie problemów.

Zasada jest prosta, nie śpiesz się z montażem, zrób dobre rozpoznanie w montażystach, popytaj co mają przebiegi powyżej 40 tkm, czasem lepiej pojechać do innego miasta i tam założyć niż składać blisko częste wizyty.

Klapę do strzałów zrobią Ci w obudowie filtra powietrza więc o to się nie martw waytogo.gif

Napisano

> Witam

> tylu ją mam)

> "podciśnieniową"

witam!! zobacz na mój podpis !! instalka 2 generacji wystarcza , silnik ten nie ma sekwencji na benzynie ,tylko FULL GROUP ,więc odpada np. seqent 24 brc , możliwy jest montaż polskich wtrysków gazu np. stag 300 , lecho, tylko po co przepłacać , skoro nie ma różnicy? wystarczy dobra inst. 2 gen +dobre strojenie . pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Witam

> tylu ją mam)

> "podciśnieniową"

Mam taki sam silnik i założyłem instalkę II generacji oczywiście z pełną elektroniką firmy Stako-Tomasetto przy przebiegu 160 tyś. teraz mam 210 tyś i poza regularną wymianą filtra i drobnymi regulacjami nie mam z nią żadnych kłopotów, wymieniłem tylko opaskę gumową na klapie antystrzałowej bo któregoś dnia po prostu "odpadła ze starości". Polecam Ci więc instalkę II generacji, nie ma co przepłacać za sekwencję. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.