Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiera się jak muł, a jak...

Featured Replies

Napisano

Zbiera się jak muł, szczególnie gdy jest zimny, a jak odpuszczę pedał gazu i jeszcze raz nacisnę to się zbiera. Ma tak tylko do prędkości obrotowej 1800-2000, bo wyżej dostaje kopa, ale to pewnie przez sprężarkę.Co jest grane? Filtr powietrza wymieniony i nic. Poradźcie gdzie szukać przyczyny. A może TTTM ?

Napisano

> Zbiera się jak muł, szczególnie gdy jest zimny, a jak odpuszczę pedał

> gazu i jeszcze raz nacisnę to się zbiera. Ma tak tylko do

> prędkości obrotowej 1800-2000, bo wyżej dostaje kopa, ale to

> pewnie przez sprężarkę.Co jest grane? Filtr powietrza wymieniony

> i nic. Poradźcie gdzie szukać przyczyny. A może TTTM ?

A czy wcześniej było OK?

Napisano
  • Autor

> A czy wcześniej było OK?

Nie bardzo, ale dopiero od niedawna działa mi to na uzębienie.

To naprawdę jest wkurzajace, bo ruszasz ze skrzyżowania i zbiera się jakby miał silnik od komarka, puszczasz gaz, wciskasz jeszcze raz i zaczyna się zbierać, nastepnie po przekroczeniu ok.2000 obr, zachowuje się jakby dostał nitro.

Napisano

> Zbiera się jak muł, szczególnie gdy jest zimny, a jak odpuszczę pedał

> gazu i jeszcze raz nacisnę to się zbiera. Ma tak tylko do

> prędkości obrotowej 1800-2000, bo wyżej dostaje kopa, ale to

> pewnie przez sprężarkę.Co jest grane? Filtr powietrza wymieniony

> i nic. Poradźcie gdzie szukać przyczyny. A może TTTM ?

Witam.Wadliwa praca turbosprężarki. Przyczyn może być wiele:

_-niedrozny przewód łączący turbo z kolektorem ssącym. -zanieczyszczenie w kolektorze wydechowym. -ograniczenie drożności układu wydechowego. Dorażnie na niedrożności jest ostra przegazówka na gorącym silniku. Można też odłączyć przewód gumowy od dołu intercoolera i sprawdzić czy są tam zanieczyszczenia. Wartało by także odłączyć wąż od turbo na wlocie powietrza isprawdzić palcem czy są luzy poprzeczne na turbince. Pozdr.

Napisano

> Witam.Wadliwa praca turbosprężarki.

Ale czy wadliwa praca turbo nie objawia się przy obrotach powyżej 2000? Bo o ile zrozumiałem kolegę to ma problemy przy niskich obrotach...

Napisano
  • Autor

> Ale czy wadliwa praca turbo nie objawia się przy obrotach powyżej

> 2000? Bo o ile zrozumiałem kolegę to ma problemy przy niskich

> obrotach...

Bardzo dobrze zrozumiałeś, on ma kopa jak zacznie działać turbo, czyli powyżej 2000. Owszem kiedyś miałem odwrotny problem kiedy to jechałem i nagle załaczył się check i nastepował spadek mocy o połowę. Przyczyną był niesprawny przewód podciśnienia turbiny. Po wymianie wszystko ok. Teraz niestety wlecze się na obrotach poniżej 2000 czyli do czasu aż turbina dostanie odpowiednich obrotów. Jest jeszcze taki myk, że ja nie mam zwyczaju jazdy powyżej 3000 obrotów i być może jest zamulony. Spróbuję go przegonić-być może w tym tkwi problem. Wykluczam raczej diagnozę kolegi wolanina , że padło turbo.

Napisano

> Ale czy wadliwa praca turbo nie objawia się przy obrotach powyżej

> 2000? Bo o ile zrozumiałem kolegę to ma problemy przy niskich

> obrotach...

Miałem na myśli to: przy obrotach poniżej 2000 turbina musi dawać do kolektora ssącego tyle powietrza ile potrzeba do płynnej pracy silnika i w miare naciskania pedału gazu turbina musi zwększać obroty atym samym dawać więcej powietrza ponieważ dawka paliwa też się zwiększa. Jeżeli to nie robi to oznacza że strumień spalin w kolektorze wylotowym napotyka nasłaby opór który to przełamywany jest dopiero silnym strumieniem spalin powyzej 2000 obr. Takie same objawy są jeżeli jest lekko przytkany przewód międzyturbo a kolektorem ssącym.Ja miałem taki przypadek w mojej Astrze,zbierał się olej w najniższym punkcie( połączenie węża z turbo z intercoolerem. Pozdr.

Napisano

> Miałem na myśli to: przy obrotach poniżej 2000 turbina musi dawać do

> kolektora ssącego tyle powietrza ile potrzeba do płynnej pracy

> silnika i w miare naciskania pedału gazu turbina musi zwększać

> obroty atym samym dawać więcej powietrza ponieważ dawka paliwa

> też się zwiększa. Jeżeli to nie robi to oznacza że strumień

> spalin w kolektorze wylotowym napotyka nasłaby opór który to

> przełamywany jest dopiero silnym strumieniem spalin powyzej 2000

> obr. Takie same objawy są jeżeli jest lekko przytkany przewód

> międzyturbo a kolektorem ssącym.Ja miałem taki przypadek w mojej

> Astrze,zbierał się olej w najniższym punkcie( połączenie węża z

> turbo z intercoolerem. Pozdr.

Rozumiem. Czyli w tym przypadku opór turbiny na niskich obrotach mógłby być przełamywany zdjęciem nogi z gazu i ponownym jego wciśnięciem? Coś jak kop na obudzenie? wink.gif

Napisano

> Rozumiem. Czyli w tym przypadku opór turbiny na niskich obrotach

> mógłby być przełamywany zdjęciem nogi z gazu i ponownym jego

> wciśnięciem? Coś jak kop na obudzenie?

W moim przypadku początkowo pomagało przegonienie auta na 2-gim biegu iwysokich obrotach ale w końcu musiałem wyczyścić węże i intercooler..Pozdr.

Napisano
  • Autor

> W moim przypadku początkowo pomagało przegonienie auta na 2-gim biegu

> iwysokich obrotach ale w końcu musiałem wyczyścić węże i

> intercooler.

Teraz wszystko rozumiem. Wczoraj tak, jak mówiłem pogoniłem go troszkę do 4,5 tys i jak się zagrzał to wszystko działało w miarę sprawnie tj. plynnie nabierał mocy w miarę wzrostu obrotów. Jednak kiedy sobie ostygł i zrobiłem rundkę to niestety problem się powtarza, czyli pierwszy bieg ruszamy i nagle w polu ok. 1800 obr wrażenie jakbym dostał w doope przez rozpędzonego tira. Wydaje mi sie, że niestety nie dam rady z rozebraniem tego samodzielnie i jestem skazany na mechaniora.

Chyba, że nie potrzeba do tego większych kwalifikacji to poproszę o krótki instruktaż. Pozdroofka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.