Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ścieranie sie klockow z jednej strony

Featured Replies

Napisano

Witam, wczoraj sobie chcialem przeczyscic prowadnice klockow i zauwazylem ze z jednej strony klocki są normalnie starte bo gdzies tak ok połowy juz niema a z drogiej strony prawie jak nowe (mają juz przejechane ok 30tys wiec cos jest nietak) sa to klocki ferrodo i tarcze brembo. hmm przy hamowaniu auto nieucieka na zadną strone, ktos mi podpowie jakie moga byc przyczyny nierownego scierania ??

Napisano

> Witam, wczoraj sobie chcialem przeczyscic prowadnice klockow i

> zauwazylem ze z jednej strony klocki są normalnie starte bo

> gdzies tak ok połowy juz niema a z drogiej strony prawie jak

> nowe (mają juz przejechane ok 30tys wiec cos jest nietak) sa to

> klocki ferrodo i tarcze brembo. hmm przy hamowaniu auto

> nieucieka na zadną strone, ktos mi podpowie jakie moga byc

> przyczyny nierownego scierania ??

jakbys jeszcze opisal co masz na mysli mowiac druga strona.

Czy chodzi Ci o to, że w zacisku jeden jest bardziej ścięty (ten po zewnętrznej), a mniej ścięty od środka ?

Czy moze wersja b) czyli komplet na jednej z tarcz jest bardziej zerżnięty ?

J

Napisano
  • Autor

yyy siorri juz pisze

yy droga strona chodzilo mi o drogie kolo czyli na lewym kole mam sciete do polowy a na prawym wszystko jak nowe

yyyy i o przod mi chodzi zlosnik.gif

Napisano

> Czy moze wersja b) czyli komplet na jednej z tarcz jest bardziej

> zerżnięty ?

Rozumiem, ze wersja b) wystepuje. Przyczyn moze byc pare, ja bym zaczal od sprawdzenia szczelnosci i odpowietrzenia, potem anomalie na tarczach i zaciskach. Jestes pewien, ze go nie siciaga, nawet przy ostrym hamowaniu?

Napisano

A przy przegladzie technicznym jak sprawdzali Ci hamulce to nie bylo zadnych roznic miedzy lewym a prawym? Na sliskim nie blokuje Ci przypadkiej jednej strony?

Na moje oko to albo zapowietrzona jedna strona albo cos z tloczkiem.

Napisano

> yyy siorri juz pisze

> yy droga strona chodzilo mi o drogie kolo czyli na lewym kole mam

> sciete do polowy a na prawym wszystko jak nowe

> yyyy i o przod mi chodzi

no to cos slabo czujesz fure. Znajdz troche wolnego miejsca, rozpedz sie do ok. 50-60km/h i zdecydowanie mocno zahamuj, ale bez blokowania kół. Ewentualnie znajdz jakis szutrowy placyk i depnij podobnie. Moim zdaniem: przy lekkim hamowaniu roznicy mozesz nie wyczuwać, ale jak sam widzis, lewa i prawa strona maja rozne sily hamowania. Przy mocniejszym hamowaniu mimo wszystko powinno Cie chociaz troche sciagac, a na szuterku jedna ze stron powinna szybciej sie zblokować.

Na Twoim miejscu to najpierw bym zdjal klocki i dobrze przyjrzal sie zaciskowi, moze tłoczek jest zasyfiony i ledwo sie rusza, moze uszczelnienie gumowe sparciało i podaje syf do srodka. To musisz sprawdzic, do tego oczyscic miejsca w ktore wkladasz klocki - papier scierny i do roboty, a przed zamontowaniem polozyc tam troche miedzianej pasty ok.gif. Potem odpowietrzanie i jazda na stacje diagn. na sprawdzenie sily hamowania.

Napisano

A tam gdzie się bardziej ściera zacisk niejest czasem zapieczony??

Jest to przyczyna szybszego zurzycia klocków

Napisano

> A tam gdzie się bardziej ściera zacisk niejest czasem zapieczony??

> Jest to przyczyna szybszego zurzycia klocków

Ja bym nie uznal zjechania polowy klocka w 30kkm za szybsze zuzycie, raczej to ze klocki z drugiej strony sie nie zuzyly przez te kilometry jest nienormalne.

Jezeli grzebales sam (znaczy sie rozszczelniles) kiedykolwiek w ukladzie hamulcowym, to stawiam na zapowietrzenie - ja przy swojej pierwszej robocie nie bylem w stanie dobrze odpowietrzyc hebli i musialem jechac do "fachowcow".

Natomiast jezeli puknales kiedys kolem w cokolwiek mocniej niz bys chcial, to moze sie cos pokrzywilo niewiem.gif

Napisano
  • Autor

hmm puknąc kolem owszem puknołem bo to by bylo niebywale zebym zadnej dziory niezaliczyl na naszych drogach sick.gif co do dobieranie sie tak doglebniej za hample to sie niezabieralem bo wiem ze z tym raczej niema zartow sick.gif tylko klocki tarcze, szczeki.... ale do plynow wolalem sie niedobierac. hmm klocki (te starte) byly praktycznie nie do ruszenia czyli prowadnice byly cale zardzewiale ale to wszystko juz jest wyczyszczone i wymaziane wlasnie tym smarem miedzianym .No i bylem sie przed chwilką przejechac i tak przy 80 wcisnolem hample auto polecialo w ta strone (co klocki sa starte) ale zaraz sprobowalem ponownie tak samo i auto lecialo rowno wiec poprzednim razem musiala byc lekka koleina, a co do diagnostyki 3 miesiace temu gosc mi powiedzial ze hample sa ideał tylko z tylu jedno kolo lekko na recznym ....ale to inny temat.. tak wiec trzeba bendzie sie zabrac pewnie za tloczek z przodu tylko hmm jakies rady?? czy lepiej oddac do fachowca jak tego wczesniej nigdy nie robilem??

Napisano

jesli nie ciagnie ci na ta strone przy hamowaniu, to zapewne nie odbija tloczek po puszczeniu hamulca, przeczysc, odpowiednio zakonserwuj i wymien klocki na nowe smile.gif

Napisano

> jesli nie ciagnie ci na ta strone przy hamowaniu, to zapewne nie

> odbija tloczek po puszczeniu hamulca, przeczysc, odpowiednio

> zakonserwuj i wymien klocki na nowe

A jak się zabrać za czyszczenie takiego tłoczka??

Napisano

> Witam, wczoraj sobie chcialem przeczyscic prowadnice klockow i

> zauwazylem ze z jednej strony klocki są normalnie starte bo

> gdzies tak ok połowy juz niema a z drogiej strony prawie jak

> nowe (mają juz przejechane ok 30tys wiec cos jest nietak) sa to

> klocki ferrodo i tarcze brembo. hmm przy hamowaniu auto

> nieucieka na zadną strone, ktos mi podpowie jakie moga byc

> przyczyny nierownego scierania ??

Pewnie zacisk Ci sie zapiekl i hamulec "nie plywa" tzn. nie odbija do konca - badz nie odbijal przed starciem sie do polowy.. ale powinno Ci sie wtedy kolo grzac/ lekko sciagac przy jezdzie/ badz przy mocnym hamowaniu. Moze ten objaw teraz juz nie wystapic jesli sie klock starl nierownomiernie. Przy wymianie przeczysc a pozniej kontroluj w czasie eksploatacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.