Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sam już nie wiem, czy ten x17dtl chodzi jak powinien??

Featured Replies

Napisano

wymieniłem termostacik, dzieki waszym sugestiom, no i teraz silniczek łapie temperaturkę aż miło. A przypomne, ze mechanior wymienił czujnik. Wrociłem do niego po 2 dniach i mowie, ze to nic nie dało, To on mówi, że trzeba wymienić wskaźnik.Dobrze, ze dzieki wam nie dalem mu znowu zarobic. Teraz pozostaje sprawa mocy.Prosilbym o jakies info. w którym mogłbym porównac moj silnik z waszymi X17dtl. Bo test przyspieszenia wogole nie wyszedl 27sek. do stowki,zamiast 16sek. moze robie cos nie tak? kolezka ktory mial taki silnik mowi ze moj jest ok. więc o co chodzi?moze jego tez był walniety?

Napisano

> wymieniłem termostacik, dzieki waszym sugestiom, no i teraz silniczek

> łapie temperaturkę aż miło. A przypomne, ze mechanior wymienił

> czujnik. Wrociłem do niego po 2 dniach i mowie, ze to nic nie

> dało, To on mówi, że trzeba wymienić wskaźnik.Dobrze, ze dzieki

> wam nie dalem mu znowu zarobic. Teraz pozostaje sprawa

> mocy.Prosilbym o jakies info. w którym mogłbym porównac moj

> silnik z waszymi X17dtl. Bo test przyspieszenia wogole nie

> wyszedl 27sek. do stowki,zamiast 16sek. moze robie cos nie tak?

> kolezka ktory mial taki silnik mowi ze moj jest ok. więc o co

> chodzi?moze jego tez był walniety?

A jak robisz ten test to do ilu obrotow krecisz??

Napisano
  • Autor

> A jak robisz ten test to do ilu obrotow krecisz??

Do około 3300obr/min. Do 100km/h osiągam na 4 biegu

Napisano

> Do około 3300obr/min. Do 100km/h osiągam na 4 biegu

pad.gif

Napisano

Zdobądź się na odwagę i pokręć go wyżej, sam wyczujesz moment, w którym silnik straci ciąg a oborty będą wolniej rosły. W takim momenccie powinieneś zmieniac bieg na wyższy, jeśli chcesz mu zrobić test na przyspieszenie.

Przerusztuj go tak, żeby 100km/h osiągnąć tuż po włączeniu 3 biegu, wtedy powiedz ile czasu zajęło rozpędzenie.

Napisano

...

wiesz diesli nie powinno się ciągnąć do "wysokich obrotów" (dobrze słyszałeś) ale powiedzmy do okolic 4,3K przy testach przyśpieszenia to by wypadało.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wypialem kostke od przeplywomierza, ale oprocz tego ze silnik jakby glosniej pracowal to nic poza tym,przyspieszenie wciaz 27sek/100km. Zdziwilo mnie ze nie zapalila sie zadna kontrolka ze kostka jest wypieta. czy to normalne?

Czytalem, ze pompa podcisnienia moze byc przyczyna zamulenia i nie daje odpowiedniego cisnienia i moze byc przyczyna rowniez slabszych hamulców. U mnie hamulce wlasnie do najlepszych nie naleza. Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu znajduje sie pompa podcisnienia w x17dtl (pompa wspomagania to tosamo?)

Napisano
  • Autor

a moze przyczyna jest elektozawór? tez nie wiem gdzie sie znajduje i czy jakosc domowym sposobem mozna zdjagnozowac jego prace...

Powiem ze turbo niby ciagnie ale ledwie wyczuwalnie:(

Napisano

Do ilu masz wyskalowany obotomierz???? Do 3300???? Daj komus innemu to auto, jakiemuś znajomemu o zacieciu sportowym, niech sie przejedzie i oceni, on bedzie jechal, a ty będziesz mierzył ok.gif.

Przyznam ze mam wrazenie ze kolega na sile szuka problemu nono.gif.

Napisano

Jeżeli faktycznie twoje auto nie chce za bardzo przyśpieszać, może warto sprawdzić ustawienia pompy wtryskowej. Może się mylę ale jeśli masz jakiegoś szpeca od diesli to podjedz na redulację. W DTL`u z F-ki na pewno odpowiednia regulacja pompy wpływa na osiągi silnika (jak również na spalanie). Pozdro

Napisano
  • Autor

własnie mam problem z przyspieszeniem, bo na trasie nic autku nie mozna zarzucic. Dzisiaj zaobserwowalem cos dziwnego. Na II biegu przy ok 3500obr. odczulem nagle jakby odcielo paliwo, zaczeło wrecz lekko hamować!

Moje osiągi to: I bieg - 40km/h w 5 sek. II bieg - 70km/h w 16sek. a w tym czasie powinno byc juz 100km/h. Obroty byly ok 4000 irked.gif

Napisano

> własnie mam problem z przyspieszeniem, bo na trasie nic autku nie

> mozna zarzucic. Dzisiaj zaobserwowalem cos dziwnego. Na II biegu

> przy ok 3500obr. odczulem nagle jakby odcielo paliwo, zaczeło

> wrecz lekko hamować!

> Moje osiągi to: I bieg - 40km/h w 5 sek. II bieg - 70km/h w 16sek. a

> w tym czasie powinno byc juz 100km/h. Obroty byly ok 4000

aaa to zmienia postac rzeczy, zacznij od wymiany filtra paliwa

Napisano
  • Autor

a czy da sie ocenic na oko czy filtr byl wymieniony miesiac temu? bo mechanior mi powiedzial ze wymienil, ale czy faktycznie? powiem, ze to byl kompletny cymbal! jak mu mowilem, ze tep. silnika jest nie taka jak trzeba to kazal wymienic wskaznik a wczesniej wymienil czujnik a okazalo sie ze to byl termostat ktory sam juz wymienilem.

Napisano
  • Autor

chociaz filtr pwietrza wymienil, takze mysle, ze paliwa tez. A w ogole czy filtr paliwa az tak by zamulał silniczek? spineyes.gif

Napisano

> chociaz filtr pwietrza wymienil, takze mysle, ze paliwa tez. A w

> ogole czy filtr paliwa az tak by zamulał silniczek?

tak

Napisano

> chociaz filtr pwietrza wymienil, takze mysle, ze paliwa tez. A w

> ogole czy filtr paliwa az tak by zamulał silniczek?

jak nie przepuszcza paliwa to w jaki sposób silnik ma ciągnać do przodu?

a mój drugi typ to katalizator

jeździłem przez pół roku z zamulonym katem w renówce i z tygdnia na tydzień było gorzej, aż w koncu pod górki musiałem podjeźdżać dwójką bo był taki słaby. Nie bardzo wiedziałem co robić aż ktos mi podpowiedział żeby wyciąć kata i po tym zabiegu silnik dostał takiego powera, ze nie pamietam kiedy on był ostatni raz taki mocny cool.gif

i co do objawów to podobnie jak u ciebie. im więcej gazu (im wyższe obroty) tym silnik słabszy

Napisano
  • Autor

nie wiem, bo kupilem go zaraz po przegladzie, a gdyby bylo cos z katalizatorem to chyba by nie przeszedl przeglądu. nastawilem sie ze skoro przeszedl przeglad to musi byc ok, a tu "masz babo placek" sciana.gif

Napisano

> nie wiem, bo kupilem go zaraz po przegladzie, a gdyby bylo cos z

> katalizatorem to chyba by nie przeszedl przeglądu. nastawilem

> sie ze skoro przeszedl przeglad to musi byc ok, a tu "masz babo

> placek"

katalizator w dieslu niewiele pomaga na toksyczność spalin i czy z katem czy bez jak silnik dość zdrowy to przejdzie przegląd bez klopotów

Napisano
  • Autor

osluchiwalem z kolega na biegu jalowym przy ok oslabiony.gif3000obr. czy zalacza sie turbo i nie wiem albo jestesmy glusi albo ono sie nie zalacza. Jak to jest w tych silnikach,czy slychac powinno byc wyraznie gwizd? jak jade to tez nie czuje zeby specjalnie przybywalo mocy przy 2300obr. chociaz nie zawsze tak jest. czasem czuje ze mocy jednak przybywa jazda staje sie przyjemnoscia. czy mozliwe ze raz sie zalacza a raz nie? oslabiony.gif

Napisano

> osluchiwalem z kolega na biegu jalowym przy ok 3000obr. czy zalacza

> sie turbo i nie wiem albo jestesmy glusi albo ono sie nie

> zalacza. Jak to jest w tych silnikach,czy slychac powinno byc

> wyraznie gwizd?

no moj jest nieco starszy, ale na poczatku nie zauwazałem zadnego swistu, czy zeby sie cos włączało. Teraz jak sie wsłucham to na wyzszych obrotach słychac takie jakby wysokiej czestotliwości zzzzziiiiiiiiuuuuuuuuuu tyle że bardzo cicho zeby.GIFpalacz.gif

>jak jade to tez nie czuje zeby specjalnie

> przybywalo mocy przy 2300obr. chociaz nie zawsze tak jest.

> czasem czuje ze mocy jednak przybywa jazda staje sie

> przyjemnoscia. czy mozliwe ze raz sie zalacza a raz nie?

mam tak samo

Napisano
  • Autor

pewnie nie jeden z was pomysli ze oczekuje od tego silnika niewaiadomo czego... ale naprawde jezdzilem w pracy polonezem trackiem i zbieral sie o wiele lepiej i to na gazie i powiem ze jezdzac nim nie przyszlo mi do glowy ze powinno byc lepiej. Nie chce wyscigowki, ale tez nie chce sie wstydzic. zreszta na swiatlach kobitka z 3 pasezerami seichento byla na rowni ze mna, a moze ona nie cisnela a ja swojego musialem cisnać:(

Napisano

> pewnie nie jeden z was pomysli ze oczekuje od tego silnika

> niewaiadomo czego... ale naprawde jezdzilem w pracy polonezem

> trackiem i zbieral sie o wiele lepiej i to na gazie i powiem ze

> jezdzac nim nie przyszlo mi do glowy ze powinno byc lepiej. Nie

> chce wyscigowki, ale tez nie chce sie wstydzic. zreszta na

> swiatlach kobitka z 3 pasezerami seichento byla na rowni ze mna,

> a moze ona nie cisnela a ja swojego musialem cisnać:(

Może faktycznie coś dolega twojej astrze. Niestety nikt tu wróżką nie jest. Na techa z nią.

Ale abstrahując od tego co jej dolega to odradzam wyścigi na światłach bo do tego astry G w dieslu się nie nadają. Taki ich urok iż autko się przez parę pierwszych sekund nie zbiera aby dopiero potem nadrobić (przynajmniej u mnie tak to wygląda smile.gif ).

Napisano
  • Autor

tak trzeba bedzie zrobic, odlozyc troszke kaski i wziac go na techa. Przeczytałem w poprzednich postach jak sprawdzic silnik i tu sie uspokoilem. Odpalilem go w południe wyciagnalem bagnet oleju i patrze czy cos chlapie, ale nic ani kropelki po wlozeniu bagnetu tez nie slyszalem zadengo sycznia. Z kartka papieru nad wlewem oleju tez dobrze, po prostu przywierala do otworu i odchodzila i tak na zmiane. Jedyne to jakis nowy delikatny metaliczny dzwiek slysze w przodzie silnika bodajze.Brzmi jakby latanie podkladki metalowej przy niedokreconej srubce... mad.gif

Napisano

> tak trzeba bedzie zrobic, odlozyc troszke kaski i wziac go na techa.

Nie przesadzaj, jak znajdziesz "nie serwis" z techem to przejrzenie wszystkich układów kosztuje 50zł. Ja bym raczej obstawiał jakiś elektrozawór ewentualnie czujnik.

Napisano

> własnie mam problem z przyspieszeniem, bo na trasie nic autku nie

> mozna zarzucic. Dzisiaj zaobserwowalem cos dziwnego. Na II biegu

> przy ok 3500obr. odczulem nagle jakby odcielo paliwo, zaczeło

> wrecz lekko hamować!

w ustawieniach pompy jest właśnie opcja, która reguluję moment odcięcia paliwa - na pewno i może w Twoim aucie odcięcie następuje zbyt wcześnie i dlatego ciężko jest go rozpędzić. Wiem to od mojego mechanika-dieslowca bo sam regulował to w moim aucie. Miałem uszczelnianą pompę wtryskową i po założeniu silnik bardzo mulił. Regulacja trochę go ożywiła. Trzeba się jednak liczyć z tym że im większą dawkę paliwa będzie dostawał tym wzrośnie spalanie. Nie chcę bajerować ale mój silnik przy spokojnej jeździe mieści się teraz w 5L. ropki, niemniej właśnie przyśpieszanie to też mnie wnerwia. Niestety coś za coś. Poszukaj konkretnego mechanika od diesli. Na pewno dobra regulacja pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.