Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawdzenie Krokowca....

Featured Replies

Napisano

Witam! Sluchajcie mam taki problem... mianowicie faluje mi na obrotach jalowych... i teraz mam pytanie... czy krokowiec jest uzalezniony od czegos ? tzn chodzi mi o to ze... slyszalem ze krokowcem steruje jakis czujnik polozenia przpustnicy... i mam pytanie czy da sie w warunkach domowych wyeliminowac ten czujnik i inne urzadzenia? bo chce to zrobic... a nie jestem pewnien co niedziala... smile.gif

Napisano

Uzupełnij profil ok.gif Nie wiadomo czym jeździsz grinser006.gif

Napisano

> a niewiecie ile mechanik moze chciec za taka usluge ??

Też ostatnio byłem u elektryka zeby podłączył ale niestety albo oprogramowanie miał złe albo u mnie sterownik walniety. Z tego co wiem to od 50 do max 100zł. Z tym ze on mi powiedział że uno jest na tyle starym konstrukcyjnie samochodem że pamiec ma bardzo prymitywna i pomimo błedów moze nic nie wykazać. A probowaleś resetować kompa?

Napisano
  • Autor

tzn... kiedys probowalem zresetowac... ale odlaczylem mase na okolo 30-40minut... i niewiem czy dobrze bo czytalem ze trzeba odlaczyc + shocked.gif

Napisano

> tzn... kiedys probowalem zresetowac... ale odlaczylem mase na okolo

> 30-40minut... i niewiem czy dobrze bo czytalem ze trzeba

> odlaczyc +

Z tego co wiem to wystarczy - ale dla pewnosci mozna przeciez zdjac obie klemy, ja zawsze zdejmuje na 15 minut (chociaz elektryk mi poowiedział ze wystarczy na 2), a potem odpalić i na wyłaczonych odbirnikach (radio, swiatła) bez dodawania gazu poczekać aż się trzy razy właczy wiatrak. Warto sprobowac moze falowanie minie.

Napisano

Diagnostyka czy "Diagnostyka" na komputerze kosztuje w okolicy 80-85 zet. Jeśli ni esą uszkodzone czujniki to nic nie wykaże.

Najpierw - darmowo - zresetuj sobie komputer wtrysku:

1) odłącz aku (wystarczy minusowa klema) na dłuższy czas - pół godzinki albo np. na noc;

-Uwaga: w czasie takiego odłączenia akumulatora jest wskazane sprawdzenie akumulatora (napięcie, stopień naładowania cel, gęstości elektrolitu) i ewentualne solidne doładowanie; jeśli akumulator już starszawy, po zimie, dobrze wykonać doładowanie "z odsiarczaniem", tzn. ładowanie małym prądem (0,05Q) lub nawet mniejszym; do oznak pełnegop naładowania (co trwa dobę przy takim prądzie, a przy mniejszym dłużej).

2) załącz klemę

2) siądź za kierownicą, wciśnij do oporu pedał gazu, włącz kluczykiem zapłon (ale nie włączaj rozrusznika), powolutku puszczaj pedał gazu

3) włącz zapłon do końca, tzn. rozruszniki i silnik,

4) wysiądź z auta, silnik powinien odpalić i pracować normalnie, na benzynie, aż do pełnego rozgrzania, tzn. załączenia wentylatora na chłodnicy; co trwa zwykle kilka- kilkanaście minut. W tym czasie nie należy wciskać pedału gazu ani załączać żadnych odbiorników prądu (radio, oświetlenie, zapalniczka itp), a należy to robić oczywiście poza garażem, aby nie zatruć się spalinami.

Jeżeli masz czas i benzynę, to pożądane jest przedłużenie takiej pracy silnika do 2-go a nawet trzeciego włączenia wentylatora.

5. Po tym można siadać i jechać gdzie pasuje, albo wyłaczyć silnik.

Następne włączenia silnika - już normalnie.

Jeżeli po takim resecie silnik nie pracuje dobrze, to należy szukać przyczyny i sprawdzać kolejne zespoły (pompa i ciśnienie wtrysku, iskra i zapłon, wszystkie kolejne czujniki: temperatury powietrza, płynu, sondę lambda, czujnik hallotronowy i in.

Gdzieś w tym czasie dopiero walić na diagnostykę do doświadczonego warsztatu, który to zrobi solidnie.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

dzis sprawdzilem lambde.... i czujnik polozenia przepustnicy... ( jak odlaczylem przewod to wydawal jakis dzwiek zeby.GIF i jak podlaczylem tez... dlatego mysle ze to dziala... ) i sprawa wyglada tak ze on faluje tylko na benzynie... na gazie jeszcze jako tako pracuje.... tylko ze czesto jest tak ze jak jade sobie na gazie... i wrzucam na luz to poprostu gasnie... i jak odpalam tez krokowiec w ogole sie nie wychyla... frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> dzis sprawdzilem lambde.... i czujnik polozenia przepustnicy... (

> jak odlaczylem przewod to wydawal jakis dzwiek i jak

> podlaczylem tez... dlatego mysle ze to dziala... ) i sprawa

> wyglada tak ze on faluje tylko na benzynie... na gazie jeszcze

> jako tako pracuje.... tylko ze czesto jest tak ze jak jade

> sobie na gazie... i wrzucam na luz to poprostu gasnie... i jak

> odpalam tez krokowiec w ogole sie nie wychyla...

No i jak udało ci się zrobić uniaka, bo u mnie te same objawy. Reset kompa zrobiony, tzn. niedokładnie bo po tym jak się silnik nagrzał, wentylator zaczął chodzić, to trzeba było go odpalić drugi raz bez dodawania gazu, ale niestety nie dało się tego zrobić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.