Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

planując samotną dlugą podróż...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mam małe pytanie - problem. Musze zrobić trasę (Katowice - Stuttgart) sama i mam kilka pytań do "fachowców":

- map interia wskazuje że jest to 970 km (12 godzin jazdy), czy ktoś robił tę trasę? ona rzeczywiscie wychodzi taka długa (ostatnio interia na trasie Katowice - Poznań pomyliła się o 2,5 godziny).

- czy znacie miejsca na tej trasie w których można by się zatrzymać (np. jakiś bezpieczny parking na dwugodzinną drzemkę?)

- czy da się to zrobić w jeden dzień, np. z jakimiś dłuższymi przerwami?

- czy drogi A6 (Niemcy) oraz w okolicach Pragi sa płatne, lub gdzie to sprawdzić?

co do przepisów, to już było wielokrotnie, wiec nie pytam, bo jest w archiwum.

pozdrawiam,

Mag

Napisano

> - czy drogi A6 (Niemcy) oraz w okolicach Pragi sa płatne,

Jakoś dziwnie chcesz jechać hmm.gif - przez Czechy? hmm.gif

Najprostszy wariant to wjechac na A4 i dalej prosto w kierunku Wrocławia -> Legnicy aż do przejścia w Jędrzychowicach. Potem jedziesz prosto A4 aż do Chemintz, tam zjeżdżasz na A72 (kierunek Norymberga) i potem A9. Potem cały czas jedziesz w stronę Norymbergi do zjazdu na A6, a potem (o ile nawet nie wcześniej) już powinny być drogowskazy na Stuttgart (zjazd na A81) - wystarczy się trzymać tego kierunku i trafisz.

Zalet jest trochę: jedziesz cały czas po autostradach, trudno się zgubić, parkingów z jakimś barem, toaletą, stacją benzynową będzie całkiem sporo. Po niemieckiej stronie autostrady są bezpłatne. Cała trasa ma jakieś ~950 km - myślę, że przy spokojnej jeździe z 9 godzin trzeba na to policzyć ok.gif

Przed Stuttgartem mogą być korki na autostradzie - w okolicach Norymbergi bywają czasem, ale sporadycznie. Najwięcej zależy od pory dnia, w której będziesz się zbliżać do Stuttgartu (warto słuchac jakiegoś lokalnego radia - informacje o korkach podawane są co chwila ok.gif).

Napisano

> Witajcie,

> mam małe pytanie - problem. Musze zrobić trasę (Katowice - Stuttgart)

> sama i mam kilka pytań do "fachowców":

> - map interia wskazuje że jest to 970 km (12 godzin jazdy), czy ktoś

> robił tę trasę? ona rzeczywiscie wychodzi taka długa (ostatnio

> interia na trasie Katowice - Poznań pomyliła się o 2,5 godziny).

> - czy znacie miejsca na tej trasie w których można by się zatrzymać

> (np. jakiś bezpieczny parking na dwugodzinną drzemkę?)

> - czy da się to zrobić w jeden dzień, np. z jakimiś dłuższymi

> przerwami?

> - czy drogi A6 (Niemcy) oraz w okolicach Pragi sa płatne, lub gdzie

> to sprawdzić?

> co do przepisów, to już było wielokrotnie, wiec nie pytam, bo jest w

> archiwum.

> pozdrawiam,

> Mag

Jak autostrada w map24 pokazana na czerwono - to nieplatna, jak na zielono - platna - ot i caly sekret smile.gif

12h to sie jeszcze da przejechac ciurkiem, zwlaszcza po autostradzie i robiac sobie przerwy "na rozprostowanie kosci" (i na przyklad obejrzenie, co sie pod maska dzieje smile.gif) - przynajmniej w moim wypadku - wszystko zalezy, w jakim stanie wyruszasz smile.gif

Napisano

> (ostatnio

W moim przypadku interia pomyliła sie o 3 godziny. Wiec raczej do tego czasu to trzeba podchodzic z rezerwą. oni pewnie licza ze bedziesz przestrzegac wszystkich przepisów. swiety.gif

Napisano

ja zrobiłem kilka lat temu podobną trasę.

Największy problem to monotonia jazdy na autostradzie - koniecznie zaopatrz się w termos kawy i/lub napoje energetyzujące.

Co do odpoczynku, to zatrzymuj się na dużych stacjach.

Napisano

> ja zrobiłem kilka lat temu podobną trasę.

> Największy problem to monotonia jazdy na autostradzie - koniecznie

> zaopatrz się w termos kawy i/lub napoje energetyzujące.

> Co do odpoczynku, to zatrzymuj się na dużych stacjach.

Mozna takze słuchac jakiejs żywej muzyki. Nic spokojnego, najlepiej cos z wykopem. wink.gif

Napisano

A jazda była przepisowa? Nie wydaje mi się zlosnik.gif

Tam po lewej stronie zaznaczasz z jaką prędkością pojedziesz po jakim typie drogi i wtedy Ci wyjdzie dokładniejszy czas podróży wink.gif

Napisano

Nie zaśnij na autostradzie zlosnik.gif Zaopatrz sie w klilka puszek świństwa zwanego szumnie "napój energetyczny" i dasz rade.

Napisano
  • Autor

> Jakoś dziwnie chcesz jechać - przez Czechy?

bardzo słuszna uwaga. Zasugerowałam się mapą i dałam jej wskazanie na przekroczenie granicy w Cieszynie, ale ta trasa jest i dłuższa i po gorszych drogach.

A co do mojego pytania: I nie chodziło mi o to czy wytrzymam jazdę 10 godzin bo robiłam trasę podobnej długośći, tylko tak jak napsałeś, jak to wyglada praktycznie: czy da się to w 10 godzin przejechać. Po prostu obawiam sie by nie było sytuacji ze 10 godzin a zrobi się z tego 16 i nie podołam (no bo 16 godzin sama za kierownicą nie podołam..)

a mozę jeszcze jakieś sugestie co do poruszania się po mieście? w Stuttgarcie byłam pare razy, ale nigdy jako kierowca.

dzieki za pomoc

Mag

Napisano
  • Autor

> A jazda była przepisowa? Nie wydaje mi się

> Tam po lewej stronie zaznaczasz z jaką prędkością pojedziesz po jakim

> typie drogi i wtedy Ci wyjdzie dokładniejszy czas podróży

sęk w tym, ze przepisowa. Na samej autostradzie mapa pomyliła się o 40 minut (i godzine w drodze powrotnej) czyli na odcinku Katowice - Wrocław.

A jechałam nie przekraczając 110 (mozę czasem 120 ) zlosnik.gif

stad nie ufam tej mapie i i dopytuje praktyków

Napisano

W 16-17 godzin robi się trasę Calais-Łódź. Także te 12 godzin wydaje się być całkiem logiczne, a nawet z lekkim zapasem. Jeśli mnie pamięć nie myli, to z prędkoscią przelotową ca. 120-130km przelatuje się Niemcy od granicy do granicy w jakieś 9 godzin.

Nic nadzwyczajnego, a tylko zywkła nuda - dobra, żywa muzyka, przerwy co 2.5-3 godziny, coś na pobudkę i luzik - zleci momentalnie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak autostrada w map24 pokazana na czerwono - to nieplatna, jak na

> zielono - platna - ot i caly sekret

dzieki ok.gif nie wiedziałam.

> 12h to sie jeszcze da przejechac ciurkiem, zwlaszcza po autostradzie

> i robiac sobie przerwy "na rozprostowanie kosci" (i na przyklad

> obejrzenie, co sie pod maska dzieje ) - przynajmniej w moim

> wypadku - wszystko zalezy, w jakim stanie wyruszasz

ja chyba jeszcze nie mam takiej kondycji jako kierowca. Po ok. 5 godzinach muszę robić przerwe, bo moja koncentracja jest znacznie gorsza.. frown.gif

Napisano

> jak to wyglada praktycznie: czy da się to w 10 godzin

> przejechać.

IMO tak.

Zdarzało mi się jeździć z Wrocławia do Reutlingen (40 km od Stuttgartu) - bez żadnych szaleństw dojeżdżałem w 7 godzin, no może 7.5, ale to kawałek za Stuttgartem i ostatnie 40-50 km jedzie się drogami "niższej kategorii".

Te 200 km dzielące Katowice od Wrocławia zrobisz na A4 w dwie godziny bez najmniejszego kłopotu, więc razem powinno dać to jakieś 9 godzin szacunkowo hmm.gif No chyba, że trafi się na korki na autostradzie (w okolicach Stuttgartu całkiem prawdopodobne), albo jakiś mocno niespodziewany splot niesprzyjających okoliczności. W każdym razie w sytuacji krytycznej jest się gdzie zatrzymać i odpocząć/przenocować ok.gif

> a mozę jeszcze jakieś sugestie co do poruszania się po mieście? w

> Stuttgarcie byłam pare razy, ale nigdy jako kierowca.

Ja niestety byłem tylko przejazdem - ale może ktoś, kto częściej tam jeździł, się odezwie ok.gif Czasem warto opuścić autostradę wcześniej i skorzystać z dróg lokalnych, by ominąć potencjalnie korkujące się miejsca.

Napisano

> ja chyba jeszcze nie mam takiej kondycji jako kierowca. Po ok. 5

> godzinach muszę robić przerwe, bo moja koncentracja jest

> znacznie gorsza..

E, to nie w te strone - moja tez sie robi gorsza i chyba kazdego kierowcy - stad te przepisy, ze zawodowi musza odpoczywac. Dlatego - postoj na parkingu, zimna woda na twarz z umywalki (smrod przyautostradowych kibelkow tez potrafi niezle obudzic grinser006.gif), mozna sobie rozlozyc fotel i sie drzemnąć - (15 minutek - jak to dobrze robi!) - no i można probować POWOLI sie włączać w autostradowy strumyczek.... No i jak koledzy radzili dobrze - głośna, dynamiczna muzyka. Aż sam sie zdzwiłem, że jedak dałem radę smile.gif

Fakt, że po takiej przejażdżce lanosem cały drugi dzień miałem kaca... głowa boli jak cholera, w uszach szum, ech.....

Napisano

Ja jak wracałem z Didam(Holandia) miałem 1250 km do domu. na drogę brałem cukiereczki kopiko, wodę mineralną i 3 paczki fajek cool.gif

Dojerzdzałem 14 godzin z przerwą na kawke po drodze, siusiu i obiad juz w polsce.

Najlepiej jest mieć uchyloną szybke, lekki chłodzik nie da ci zasnąć.

No i przedewszystkim nie zmuszaj się do jazdy, jak poczujesz się nie tak to zjeżdzaj na najbliższą tankshele, w niemczech jest bezpiecznie.

pozdrawiam i życzę szerokiej drogi smile.gif

Napisano
  • Autor

IMO nie ma sensu pchać się przez Czechy...

proponuję Katowice - Wrocław - Gorlice - Drezno - Nurnberg - Heilbronn - Stuttgart

cały czas po bezpłatnej autostradzie... odległość liczona jako 940km, więc w 10h da radę, a jadąc z większymi postojami to 12h max bez większego zmęczenia.... szczególnie iż robiłem małym samochodem trasy po 1200km w 12h stając jedynie na siku i tankowanie zlosnik.gif

Napisano

> Jak autostrada w map24 pokazana na czerwono - to nieplatna, jak na

> zielono - platna - ot i caly sekret

> 12h to sie jeszcze da przejechac ciurkiem, zwlaszcza po autostradzie

> i robiac sobie przerwy "na rozprostowanie kosci" (i na przyklad

> obejrzenie, co sie pod maska dzieje ) - przynajmniej w moim

> wypadku - wszystko zalezy, w jakim stanie wyruszasz

ja robie Zürich - Wawa w jednym ciurkiem biglaugh.gif

jak sie nie spiesze to max 14h waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.