Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma ?

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych klubowiczów,

Czy ktoś z Państwa miał okazję pojeździć Cromą ?

Jakie wrażenia, warte grzechu ?

Pozdrawiam,

Napisano

> Witam szanownych klubowiczów,

> Czy ktoś z Państwa miał okazję pojeździć Cromą ?

> Jakie wrażenia, warte grzechu ?

> Pozdrawiam,

kolega Cbtr kiedys testowal... i nawet zdjecia naszej kolezance w nim zrobil biglaugh.gif

Napisano

> Pozdrawiam,

Nie ma porównania ze Stilo. Inna liga. W każdym szczególe. Może tylko silnik 1,9 MJet odrobinę wolniej wchodzi na obroty, gdyż ma do rozpędzenia autko o 200 kg cięższe, za to robi to w kompletnej ciszy.

Cisza, to słowo, które od razu przychodzi do głowy, kiedy pojeździsz Cromą... i to w porównaniu do passata czy mondeo... po prostu jest cichsza, nie przenosi wibracji diesla do kabiny ani na kierownicę, nie słychać szumów powietrza (szyby mają specjalną folię, która ma dodatkowo wyciszyć wnętrze), nie słychać szumów toczenia ani pracy zawieszenia. Świetnie trzyma się drogi a w środku jest największa w swojej klasie i znakomicie wykończona. Moja ma przejechane dopiero 2500km i nie ma żadnej różnicy w proównaniu gdy miała 6 km, a jeździłem Cromą kolegi - 22kkm i w środku bez zmian - nic nie trzeszczy, nie skrzypi.

Po zakupie zacząłem się przyglądać różnym detalom i są one dużo lepiej przemyślane niż w stilo.

Aha i trochę więcej pali - 8,5 po mieście, w Stilo udawało mi się 7,6 przy moim stylu jazdy.

Napisano

> Pozdrawiam,

Co prawda jezdziłem tylko po parkingu, ale moge wypowiedziec sie co do pozycji za kierownicą. Mi nie przypadła do gustu. Po obnizeniu fotela i to wcale nie w najnizsze położenie, kierownice musimy łapać gdzieś "pod sufitem". Jest bardzo wysoko, nie da sie jej mocniej obnizyć, a jezeli chcesz siedzieć tak aby nie dotykać kolanami deski to jest za krótki zakres regulacji osiowej. Ja nie lubie siedzieć z kolanami na desce, a mam tylko 176 cm. Jak dla mnie w samochodzie tej klasy pozycja za kierownica cos nie teges zlosnik.gif. Jedynie podniesienie fotela do góry coś poprawia, ale jak ktos lubi siedziec wysoko to moze mu to bedzie odpowiadać. A teraz plusy: Jakośc montażu to inna liga, lepiej spasowane blachy, lepiej dopracowane detale pasowania elementów. Byłem pod wrazeniem. stilo sie nie umywa. Równiez jakośc materiałów w środku o niebo lepsza. Po prostu taki rodzinny samochód sredniej klasy, dobrze wykonany nie odbiegajacy od innych, a nawet w niektórych miejscach lepszy. A troche sie naogladałem wiec mam co porównywać.

Napisano

> Pozdrawiam,

Noo - jeżdzę tym od ponad roku (25 tyś km), wersj jak w podpisie - co chcesz wiedzieć ?

Czy warta grzechu? warta.. waytogo.gif dosłownie i w przeności wink.gif

Ma swoje drobne "ale" - tylko że.. to juztrzeba naprawdę szukać..

Pozycja za kierownicą - o której ktoś tu się rozpisywał - to zależy co kto lubi: jeśłi miłośnik półleżącej pozycji niczym w hondach 9a nawet toyotach) - za cholerę mu pozycja w cromie nie podejdzie, ale jeśli ktoś lubi wysoką pozycję, niczym w rasowych vanach czy SUV-ach, będzie zadowolony z pozycji w Cromie. Mnie taka wysoka pozycja odpowiada

mankamenty "ergonomiczne" w zasadzie widzę tylko dwa:

- osobliwie umieszczona dźwignia ręcznego vs podłokietnik - ręczny wyciąga siejakby pionowo do góry.. na początku to było dziwne, ale teraz się przyzwyczaiłem i spoko

- gniazdo zapalniczki z przodu (bo jest i drugie -z tyłu) - umieszczone blisko dźwignie ręcznego, a nie na konsoli - efekt, jak jeźdze z tomtomem albo ładuje telefon - wyciągając ręczny można złapać ręką i za wtyczkę

Jak chcesz wiedzieć cos wiecej o tym fajnym aucie - pytaj

Napisano

Mnie interesuje coś innego, jak ma się 1.9MJ 150 w cromie do 1.9 JTD 115 montowanego w stilo ?

Napisano

> Mnie interesuje coś innego, jak ma się 1.9MJ 150 w cromie do 1.9 JTD

> 115 montowanego w stilo ?

1,9 MJ 150KM jest porównywalny z 1,9 MJet 140KM, a dzięki 320Nm wyprzedzanie jest jeszcze lepsze.

Napisano

> Mnie interesuje coś innego, jak ma się 1.9MJ 150 w cromie do 1.9 JTD

> 115 montowanego w stilo ?

"ma się" tzn? Bo to dość istotnie różniące się silniki ...

115 to stara generacja JTD, z głowicą 8V, i płytkową regulacją luzu zaworów, wtrysk jest zdaje się jednofazowy

150KM to głowica 16V, hydrauliczna regulaja luzu zaworów (nie wymaga okresowej zabawy ze szzczelinomierzem i płytkami), wielofazowy wtrysk

mam porównanie do JTD 110KM w marei (a to chyba to samo co 115 w stilo, róznica tylko w kompie) więc kultura pracy m-jeta jest zdecydowanie lepsza, inaczej też się "budzą" te silniki (110 "startuje" z niższych obrotów - od 1200 obrotów ju nieźle ciagnie, a m-jet jest na początku nieco ospały, a mocnego "kopa" dostaje potem - od ok 1500-1800 rpm)

m-jet (przynajmniej mój) ma DPF i czujnik degeneracji oleju - a to oznacza że olej można zmieniać gdy samochód powie że jest do zmiany (a nie co określony przebieg). To trochę porównywanie jabłek z gruszkami... innna generacja silników i tyle

Napisano

> kolega Cbtr kiedys testowal... i nawet zdjecia naszej kolezance w nim

> zrobil

Ale kolega ma dobra pamiec smile.gif

Podsumowujac w kilku slowach test SAMOCHODU smile.gif: Super auto na trasy. Ciche i malo pali. Fajnie sie nim jezdzi. NIe moglem tylko ustawic fotela i audio mi nie gralo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale kolega ma dobra pamiec

no wiesz... zdjecia do teraz u mnie na dysku leza biglaugh.gif

[i to nie tylko te, ktore zostaly tutaj opublikowane 270751858-jezyk.gif]

Napisano

> [i to nie tylko te, ktore zostaly tutaj opublikowane ]

Sie domyslam zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.