Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check engine + gaśnie na niskich obrotach - co to?

Featured Replies

Napisano

Witam - pierwszy problem z Asterką (x16xel benzyna) : jadę sobie na działkę pod miasto,kątem oka widzę że zaczął palić się "check engine" (po raz pierwszy odkąd jeżdżę Asterką). Zatrzymałem się,obroty zaczęły spadać w miarę normalnie - a przy schodzeniu poniżej 1000 obr auto silnik zaczął się dławić i zgasł. Nie dał się odpalić bez wciśnięcia pedału gazu mniej więcej do połowy lub względnie pompowanie pedałem podczasz "rozpalania" - by pomóc mu wejść na te 1000 obr. W dolnym zakresie obrotów lekko szarpie podczas jazdy,po zatrzymaniu się na światłach gaśnie. W drodze powrotnej w pewnym momencie kontrolka zgasła i wszystko powróciło do normy (ale za to tylny tłumik zaczął rajdowo warczeć - nie wiem czy łączyć to z zapchanym tłumikem który się oczyszczał i blokował spaliny?) - ale pod koniec podróży znowu check engine powrócił - i to samo. Na oko żaden kabelek się nie wypiął. Diagnoza przedstawiona przez kolegów - zaczyna się rozpadać katalizator i zapycha wydech? Jednak warsztat od tłumików stwierdził że jest dobry "przedmuch". Więc pozstają - świece,kabelki,moduł zapłonowy? Auto dość łatwo "rozpalić" - i jako tako można nim dojechać do jakiegoś majstra. Od czego zacząć by za dużo nie powymieniać ?

Napisano

spróbuj na poczatek sam przeczyścić EGR a takze wymnień czujnik temeperatury do kompa. te wstepne diagnozy nie sa w cale drogie ani czasochłonne.

pozdro

Napisano

Witam.

Ja stawiam na cz. temperatury

Pzdr.

Napisano

Podłączam się pod temat:

U mnie takie same objawy, taż gaśnie na biegu jałowym, lub sprzęgle (ale nie często) gdy się pali CE.

Tylko u mnie to błąd 24 - czujnik przebytej drogi.

Co może być przyczyną i jakie koszty ??

Napisano

Niepoprawne wskazania impulsatora w zegarach, lub po drodze zegary-kostka radia-ECU. Zakładam, że linka cała i prędkościomierz działa. Przydałby się oscyloskop, lub diagnoskop podpięty do kompa w celu zobrazowania wykresu z czujnika.

Podobny temat.

Napisano

> Niepoprawne wskazania impulsatora w zegarach, lub po drodze

> zegary-kostka radia-ECU. Zakładam, że linka cała i

> prędkościomierz działa. Przydałby się oscyloskop, lub diagnoskop

> podpięty do kompa w celu zobrazowania wykresu z czujnika.

> Podobny temat.

Prędkościomierz działa hmmm chyba bez elektryka się nie obejdzie.

Napisano
  • Autor

Witam,problem się rozwiązał : profilaktyczna wymiana świec plus poruszanie EGR za pomocą komputera przez fachowca. Na przyszłość - jeśli kiedyś wystąpi problem - jeśli np zaślepi się EGR to czy nie będzie problemów z kontrolką,itp?

Napisano

> Witam,problem się rozwiązał : profilaktyczna wymiana świec plus

> poruszanie EGR za pomocą komputera przez fachowca. Na przyszłość

> - jeśli kiedyś wystąpi problem - jeśli np zaślepi się EGR to czy

> nie będzie problemów z kontrolką,itp?

na 80% będzie problem z kontrolką.

Problemu ( z kontrolką idea.gif ) nie ma tylko kilku szczęśliwców, to te ok. 20% wink.gif

Napisano

Witam

Mam problem ze swoim samochodzikiem (astra F 94r silnik 1,4 (82KM C14SE) ) podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają nawet do 200 albo w ogóle gaśnie, samochód ma instalację LPG ale takie same objawy przy gazie i benzynie, kolejnym objawem jest to, że po gwałtownym wciśnięciu gazu tłumik buczy jak rajdowy ale poza tym nic się nie dzieje (żadnego przyspieszenia, nic) wymieniłem już sondę lambda i impulsator. Znajomy mówił mi, że to może być katalizator bo w momencie kiedy silnik pracuje i samochód stoi w miejscu czuć charakterystyczny smrodek. Objawy są dziwne bo występują w różnych okresach raz jest tak, że tydzień jest ok a czasami tak, że nie mogę wyjechać z parkingu.

Bardzo proszę o pomoc confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.