Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam mam taki problem niedawno dałem do mechaniora autko żeby powymieniał mi amorki przód i przy okazji wymienił klocki hamulcowe ponieważ już sie kończyły. Od czasu wymiany przejechałem jakieś 8 tyś km a mianowicie kiedy hamuje z prędkości np: 130km/h i szybciej do 0km/h to słychać i czuć jakieś dziwne chrobotanie natomiast hamując z 90km/h chrobotanie to nie występuje (hamując mniej więcej z taką samą siłą). Dziwi mnie sprawa ta że hamując z większych prędkości dźwięk ten występuje aż do samego zatrzymania się tzn słychać go i czuć np: nawet przy 20km/h natomiast hamując z 80-90km/h nie występuje w ogóle. Sprawdziłem klocki i nie widać jeszcze żadnych śladów zużycia (bez żadnych pęknięć i są jeszcze grube) tarcze co prawda nie są idealne jeżeli chodzi o powierzchnie styku z kockiem ale do wymiany im jeszcze dużo brakuje. Z racji tego że nigdy jeszcze nie zajmowałem się hamulcami bębnowymi to też tam nie zaglądałem, być może tam tkwi problem. I jeszcze jedna sprawa kiedy sprawdzałem stan hamulców tarczowych zauważyłem że wtyczka konektora czujnika zużycia okładzin ciernych jest w ogóle nie podłączona wiec ją podłączyłem do zacisku i od wczoraj w kabinie zaczyna mi sie zapalać kontrolka nie sprawdzałem jeszcze czy przewód nie jest nigdzie przetarty i czasami nie łączy sie gdzieś z masą , dzisiaj po prostu włożyłem tam rękę i odłączyłem go bo mnie ta czerwona lampka wkurzała jutro zajrzę do tego czujnika lecz co do tego chrobotania to nie mam pojęcia co może być szczególnie przy takich objawach z hamowaniem z różnych prędkości. Sorki za tak długi post ale starałem się jak najdokładnie opisać mój problem. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.Pozdrowionka.

Napisano

Chrobotanie jak sądzę może być spowodowane tym że przy pewnej okreśonej prędkości jakiś element zawieszenia wpada w drgania (rezonans) (np. krzywizna powierzchni tarczy) i trzyma aż do zatrzymania. Drgania mogą pochodzić np. od wachaczy albo drążków (luzy, wybite gumy).

Sprawdziłbym:

- stan tarcz hamulcowych - może powierzchnia jest mocno nierówna

- luzy zawieszenia na szarpaku

- bieżnik opon - może coś ze zbieżnością

Wskaźnik zużycia jest bodaj jeden - od strony kierowcy. Istotnie może być zwarcie na kabelku (przy klocku) ale mało prawdopodobne. Może klocek jest przegrzany?

Napisano

też tak mam i własnie przy wiekszych predkościach to wystepuje i koledzy stwierdzili ze mam tarcze zwichrowane i przegrzane, a nie zauważyłeś czasem przebarwien na tarczy to dużo wyjaśni.

Pozdro dla ziomka z okolic jak bede w oleśnicy to sie może spotkamy 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.